IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goede jaarstart beurs is gunstig teken

Wall Street heeft de eerste vijf beursdagen van het jaar goed doorstaan en dat is statistisch gezien een gunstig teken.

Volgens de Amerikaanse zakensite Barron's (het artikel staat achter een betaalmuur) wijst de geschiedenis uit dat van de eerste week van januari een opvallend voorspellende waarde uitgaat voor de rest van het jaar. In maar liefst 67% van de jaren sinds 1950 is de S&P 500 het beursjaar in dezelfde richting geëindigd als in de eerste week: met winst of verlies.

Verkiezingsjaren

In verkiezingsjaren was dat patroon nóg sterker: toen lag dit percentage zelfs op 82%. Alleen in jaren met tussentijdse verkiezingen (halverwege de termijn van de president) week de start van het jaar vaak af van de rest van het beursjaar: in slechts 39% van de gevallen bewoog de beurs in dezelfde richting.

Sterren staan gunstig

Als verkiezingsjaar 2020 niet behoort tot de uitzonderingen, dan wordt het wederom een goed beursjaar voor Wall Street. Want de S&P 500 is in de eerste vijf handelsdagen met 0,7% gestegen.

Barron's erkent dat er diverse factoren zijn aan te wijzen die de markt onder druk kunnen zetten, zoals een onrustige verkiezingsstrijd, een eventuele afzwakkende economische groei, de handelsoorlog en geopolitieke spanningen. Maar op basis van historische data staan de sterren dit jaar gunstig voor Wall Street:


Nóg twee beurswijsheden over januari

Over januari doen overigens nog twee andere beurswijsheden de ronde:

  • het januari-effect en
  • de slogan As January goes, so goes the year.

Het januari-effect houdt in dat de eerste maand van het jaar gemiddeld genomen een betere beursmaand is dan de overige maanden. Deze beurswijsheid is niet volledig uit de lucht gegrepen, maar de laatste twintig jaar lijkt het januari-effect weg te ebben.

Met de beurswijsheid ‘As January goes, so goes the year’ wordt aan de hele maand januari een voorspellende waarde gehangen, in plaats van uitsluitend aan de eerste vijf handelsdagen. Een positieve eerste beursmaand zou meestal ook uitmonden in een positief beursjaar en vice versa. Dit wordt ook wel de januari-barometer genoemd.

Volgens ING, die zich baseert op onderzoek van Fidelity, blijkt een positieve januarimaand inderdaad vaak de opmaat voor een positief beursjaar. Maar als januari met verlies is afgesloten, kan het muntje net zo goed de andere kant op rollen.

Kalenderwijsheden zijn een interessant fenomeen, maar beleggers doen er verstandiger aan om hier niet blind op te varen. Het is namelijk nooit zeker of een beurswijsheid uitkomt. Bovendien is beleggen vooral bedoeld voor de langere termijn en dat leent zich niet voor veelvuldig aan- en verkopen.

Lees ook: Bestaat het januari-effect echt?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Ruim 40% van de beleggingsportefeuille van Warren Buffett bestaat slecht... Lees verder ›