IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 15 grootste veranderingen in je portemonnee in 2020

Het aftellen is begonnen: over enkele uren begint het nieuwe jaar. Welke grote veranderingen staan op stapel? We lichten er tien voor je uit.

2020 brengt veel veranderingen met zich mee voor je persoonlijke financiën. Welke zullen het meest voelbaar zijn?

1. Eerst het zoet: heffingskortingen gaan omhoog

De meeste heffingskortingen gaan omhoog. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Ook gaat er meer geld naar het kindgebonden budget, waardoor meer ouders hiervan profiteren.

2. Nog maar twee belastingschijven

Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht van drie naar twee. Over de eerste schijf (tot €68.507 euro) betaal je straks 37,35% (tegen 36,65% nu). Daarboven betaal je 49,5% (tegen 51,75% nu).

3. Ook wat zuur: Maximale aftrek hypotheekrente gaat verder omlaag

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken gaat komend jaar omlaag van 49% naar 46%. In ruil daarvoor gaat het eigenwoningforfait (een bijtelling voor de inkomstenbelasting) voor de meeste huizen omlaag van 0,65% naar 0,60%.

De vrijstelling van het eigenwoningforfait voor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) volledig hebben afgelost gaat (ook wel bekend als de Wet Hillen), gaat met 3,3 procentpunt omlaag naar 93,34 procent.

4. Mes in partneralimentatie

Je krijgt komend jaar minder lang recht op partneralimentatie. De maximale duur bedraagt nu nog twaalf jaar. Dat wordt in 2020 teruggebracht naar maximaal de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar.

Alleen gezinnen met jonge kinderen en zeer lange huwelijken ontspringen de dans.

5. Zorgverzekering: Halvering collectiviteitskorting

De maximale korting op de basisverzekering, als je een collectieve verzekering afsluit via bijvoorbeeld je werkgever, sportclub of vakbond, gaat omlaag 10% naar 5%. Het is hierdoor maar de vraag of een collectieve verzekering nog wel het voordeligst is. Er zijn ook polissen zonder korting die van zichzelf al scherp zijn geprijsd.

Lees ook: Zorgpremie stijgt flink. Zo kies je de goedkoopste polis

6. Fijnstoftoeslag voor dieselauto’s

Heb je een dieselauto die meer dan 5 milligram per kilometer fijnstof uitstoot? Dan heb je als het goed is van de Belastingdienst te horen gekregen dat je voor de wegenbelasting vanaf januari een extra fijnstoftoeslag moet betalen, van 15% van het normale tarief. Dit gaat je zo'n €225 per jaar extra kosten.

7. Verdubbeling van de bijtelling voor elektrische auto's

Wil je komend jaar een elektrische auto leasen, dan ben je een stuk duurder uit. De bijtelling voor elektrische auto's wordt namelijk verhoogd van 4 naar 8%.

Laat je je oog vallen op een duur exemplaar, dan zijn de druiven nog extra zuur. Want als de catalogusprijs boven de €45.000 uitvalt, zit je over het bedrag daarboven vast aan een hogere bijtelling van 22%. Nu ligt die grens nog op €50.000.

8. Toch nog wat zoet: Energienota wordt lager

De energierekening zal naar verwachting zo'n €60 euro lager uitvallen, vanwege een verschuiving in de energiebelasting en een hogere teruggave van de energiebelasting. Dan moet er natuurlijk geen strenge winter komen, want dan verdwijnt je voordeel als sneeuw voor de zon.

9. AOW-leeftijd blijft gelijk

De AOW-leeftijd gaat de komende twee jaar niet omhoog. Dit betekent dat de AOW-leeftijd voorlopig 66 jaar en 4 maanden blijft.

10. Tweeverdieners kunnen meer lenen voor hun hypotheek

Voor tweeverdieners die een hypotheek willen afsluiten is er goed nieuws. Het tweede inkomen gaat voor 80% meetellen bij de hypotheekaanvraag. Nu is dat nog 70%. Dit betekent dat je een hogere hypotheek kunt krijgen.

11. NHG-grens gaat omhoog

Vanwege de stijging van de huizenprijzen gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met €20.000 omhoog naar €310.000. Daarnaast gaat de premie omlaag van 0,9% van de hypotheeksom naar 0,7%. Dat betekent dat zo'n lening-met-vangnet goedkoper wordt.

12. Goed nieuws voor spaarders en beleggers: Lagere vermogensbelasting

De vermogensbelasting wordt een beetje verlaagd. Zoals je weet zijn er drie schijven. Het tarief over de eerste schijf gaat omlaag van 0,58% naar 0,54%. Het tarief over de tweede schijf wordt verlaagd van 1,34% naar 1,27%. En het tarief over de derde schijf zakt licht van 1,62% naar 1,60%.

Maar het is stilte voor de storm: volgend jaar wordt de vermogensbelasting radicaal veranderd.

Lees ook: Hoeveel belasting moet ik straks betalen over mijn beleggingen?

13. ... maar flink wat zuur voor ondernemers: mes in aftrekposten

Voor ondernemers is de zelfstandigenaftrek een mooie aftrekpost. Maar hier gaat komend jaar het mes in. Deze aftrek wordt met €250 verlaagd naar €7.030. Ook wordt de maximale aftrek voor diverse aftrekposten voor ondernemers versneld afgebouwd van 49% naar 46%. Denk bijvoorbeeld aan de MKB-winstvrijstelling en de ondernemersaftrek.

14. Vaste bijtelling voor fiets van de zaak

Alle afgelegde kilometers bijhouden is er niet meer bij voor werknemers of ondernemers met een fiets van de zaak. Er geldt vanaf januari een vaste bijtelling van 7% over de adviesprijs van de fiets.

15. Kleine ondernemer? Geen BTW-aangifte meer

Ondernemers met een omzet onder de €20.000 kunnen worden vrijgesteld van BTW. Dat betekent dat ook de aangifte voor de omzetbelasting verleden tijd is. Deze regeling komt in de plaats van de kleineondernemersregeling (KOR). Je bent overigens niet verplicht om hieraan mee te doen.

Check nú: Geldzaken die je nog vóór 2020 moet regelen

 

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. VincentHemel 1 januari 2020 14:03 0
  De vergelijking is niet helemaal juist. Jullie wekken nu de indruk dat doordat het belastingtarief over de eerste schijf omhoog gaat er veel meer belasting betaald dient te worden. Dat is alleen juist voor de inkomens tot ca 35.000. Daarboven ga je per saldo minder betalen door het wegvallen van de 2e schijf.

  Zo ook met de hypotheekrenteaftrek. Jullie wekken de indruk dat de aftrek 3% minder is. Maar in 2019 is de aftrek 49% Bij een belastingdruk van ruim 51% en in 2020 is het 46% Bij een belastingdruk van ongeveer 49%. Per saldo wordt de hypotheekrenteaftrek maar 0,75% minder en alleen voor de mensen die de hypotheekrente kunnen aftrekken tegen het hoogste belastingpercentage.
 2. Koekkebakker 4 januari 2020 17:22 0
  Bij de energienota gaat de belastingteruggave wel omhoog maar ook de kosten voor netbeheer. Per saldo blijft er weinig tot niks over.
 3. Maan Arkenbosch 5 januari 2020 18:51 0
  Omdat in veel gevallen de aandelenbeurs flink gestegen is, ben je meer vermogens rendement heffing kwijt. De spaarrente is nihil en dus nog steeds flink belastbaar terwijl in 2020 door de E.U. voorbereidingen getroffen worden voor een E.U. deposito garantie stelsel, hetgeen betekent, dat Nederlandse spaarders straks garant moeten staan voor negatieve vermogens van Italiaanse,Griekse,Spaanse, Portugese spaarbanken. Dus als die omvallen, moet het renteloze spaarvermogen in Nederland hiervoor garant staan, via in beslag name!!! Het volgend jaar komt de vermogens rendement heffing kater!! (nog meer diefstal) De aflosboete valt nu nog mee, maar gaat de komende jaren met sprongen omhoog. Inmiddels is in Nederland de inflatie 2,6%!! Tel uit je verlies!!!!

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›