IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in China: doen?

2019 was een uitdagend jaar voor China door onder meer de vertraging van de economie en de spanningen door het handelsconflict tussen de VS en China. Zal het tij keren in 2020? Wordt beleggen in het Aziatische land weer interessant? 

Volgens Schroders gaat de Chinese economie door roerige tijden, maar dit jaar zal de tweede economie ter wereld stabiliseren. Een ruimer monetair beleid en overheidsstimulering zullen ervoor zorgen dat de Chinese economie in rustiger vaarwater komt, zo voorziet Louisa Lo, hoofd Chinese aandelen bij vermogensbeheerder Schroders in een vooruitblik.

De wereldwijde industriële activiteit lijkt bovendien te bodemen en een mogelijk handelsakkoord tussen de twee economische grootmachten kan ook helpen om de groei weer wat op gang te brengen in 2020.

Extra steun

De Chinese beleidsmakers leggen meer nadruk op de risico’s op de langere termijn in de economie, waardoor de stimulering van overheidswege doorgaans met mate wordt toegediend. Desondanks verwacht Lo wel dat er nu extra steun nodig is om de economische groei aan te zwengelen, gezien de uitdagende externe omgeving en behoudend presterende binnenlandse economie.

Maar het doorvoeren van renteverlagingen zal volgens Lo lastig zijn, vanwege de inflatoire druk die uitgaat van de stijgende varkensvleesprijzen. Het accent zal dan ook vooral komen te liggen op budgettaire stimulering, om de groei te stabiliseren. 

Lo wijst erop dat de Chinese economie groei afgelopen jaren onder meer werd aangejaagd door sterke consumptieve uitgaven. Die trend zal naar verwachting komend jaar aanhouden. Ook investeringen in de maakindustrie en kapitaalbestedingen zullen verder aantrekken, zo verwacht Lo.

... maar spanningen houden aan

Schroders plaatst ook een kanttekening bij de groei van China. Hoewel een handelsakkoord tussen China en de VS de wereldeconomie zal steunen, blijven spanningen tussen de twee grootmachten in de komende jaren vermoedelijk aanhouden. Dit zet dan een rem op de investeringen en groei van het land. 

Maar dit kan ook weer kansen bieden voor beleggers die kijken naar China. In reactie op het handelsconflict met de VS, zal China namelijk proberen meer zelfvoorzienend te zijn als het gaat om technologie. Chinese bedrijven in strategische technologiesectoren zullen daarbij meer steun van de overheid krijgen. “Hier zijn bedrijven van de toekomst in de maak,” aldus Lo. 

Advies: Blijf selectief

Beleggers moeten wel selectief zijn. De focus blijft volgens Schroders op de binnenlandse marktgerichte bedrijven, die vermoedelijk zullen profiteren van de groei van de Chinese economie op de middellange termijn.

De voorkeur van de vermogensbeheerder gaat uit naar consumentenbedrijven, hernieuwbare energie, farma, verzekeringen en selectieve telecom-, internet- en 5G-bedrijven. 

De Amerikaanse zakenwebsite Barron’s tipte voor 2020 al eerder dat de nieuwe “techsupersterren” uit opkomende landen als Zuid-Korea, Taiwan en China komen. Volgens de website zullen Westerse bedrijven een flinke kluif krijgen aan Aziatische concurrenten op het gebied van batterijen voor elektrische auto’s, 5G-telecomapparatuur en gentherapieën.

Haasje-over-effect

Barron’s spreekt van een ‘haasje-over’-effect: er zijn minder en bovendien zwakkere gevestigde partijen in sectoren die enorm groeien. Of dit nu in de financiële sector is of in de gezondheidszorg. “Steeds meer mensen in de wereld krijgen toegang tot het internet.”

En dat creëert volgens de zakenwebsite kansen. Barron’s wijst onder meer op het recente succes van Meituan Dianping, dat elementen van Uber Eats, Yelp, Groupon en Booking.com combineert op één platform. Het aandeel van Meituan Dianping steeg dit jaar met maar liefst 120%. 

“China heeft op topsnelheid een financiële infrastructuur opgezet voor startups. Dit heeft geleid tot honderden private firma’s met waarderingen van meer dan een miljard dollar. Vroeg of laat vinden deze bedrijven hun weg naar de beurs”, aldus Barron’s. 

Lees ook: Keuze voor de juiste sector kan je rendement maken of breken

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›