IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom je smallcaps niet over het hoofd mag zien

Nederlandse beleggers jagen wereldwijd op rendement, maar zijn blind voor de pareltjes in de eigen achtertuin. De Nederlandse smallcapmarkt biedt echter uitzonderlijke bedrijven waarmee fantastische rendementen zijn te behalen, stelt Hilco Wiersma, die samen met Willem Burgers aan het roer staat van het inmiddels 12,5-jarige Add Value Fund.

Volgens Wiersma bestaan er over Nederlandse smallcaps veel misvattingen. Het segment zou een te kleine vijver zijn, weinig rendement bieden en Nederlandse bedrijven zouden te veel achterstand hebben in de internationale “hightech-race”. Steeds minder beleggingsfondsen specialiseren zich in deze zogenoemde polderaandelen, analisten haken af en beleggers hebben de blik over de grenzen gericht.

AScX-index: +260% in tien jaar

“De geringe aandacht voor dit marktsegment is onverdiend”, meent Wiersma, wijzend op de overwegend sterke prestaties van smallcaps in de afgelopen jaren. Sinds de bodem begin 2009 won de Nederlandse AScX-index, waarin smallcaps te vinden zijn, met maar liefst 260%. De AEX rendeerde in dezelfde periode circa 200%. 

Check ook: 5 manieren om een klein bedrag te investeren

“Het voordeel van smallcaps is dat ze heel snel kunnen groeien en daarmee voor aantrekkelijke rendementen zorgen, stelt Wiersma. “De koers/winstverhouding op de beurs kan dan snel stijgen. Koersen kunnen zelfs verdubbelen, in relatief korte tijd. Stijgt de beurswaarde boven een miljard euro, dan raken doorgaans ook buitenlandse beleggers geïnteresseerd.”

Kleine markt geen belemmering

Dat deze bedrijven in een kleine, ontwikkelde markt als Nederland zijn gevestigd is volgens Wiersma geen belemmerende factor voor groei. Relatief veel Nederlandse smallcaps zijn volgens hem op het buitenland gericht, waar ze meeliften met sterker groeiende economieën. “Veelal gaat het om marktleiders in nichemarkten, die hoge winstmarges kunnen behalen”, aldus Wiersma. 

Ook overnames op de smallcap-markt zijn een smaakmaker voor beleggers, meent hij.

Veel beursnieuwelingen

Te klein is de Nederlandse smallcapmarkt volgens hem zeker niet. “Er zijn minder noteringen dan vóór de kredietcrisis, maar sinds 2015 gaan er weer meer bedrijven naar de beurs dan dat er vertrekken.”

Onder meer Lucas Bols, Flow Traders, NIBC, ForFarmers, BasicFit, B&S Groep, Takeaway.com (eigenaar van Thuisbezorgd.nl) en Adyen gingen naar de Amsterdamse beurs.

Lees ook: Beursgangers: 7 punten om op te letten

Wiersma: “Meestal beleggen we niet direct in nieuwkomers. Eerst wil je zien hoe een bedrijf het op de beurs doet en voer je gesprekken met het management. Private equity partijen brengen bedrijven doorgaans tegen een hoge waardering naar de beurs. Niet zelden daalt een koers na een beursgang.” In het afgelopen jaar stonden vooral B&S en ForFarmers onder druk, met verliezen tot 30%. 

Wiersma is vooral te spreken over de Nederlandse halfgeleiderindustrie, maar niet over sectoren als retail, olie, gas, de bouw en financials. “We geloven niet dat deze veel waarde toevoegen.”

Nu beleggen in smallcaps?

Beleggen in smallcaps zal niet voor iedereen weggelegd zijn. De liquiditeit van deze aandelen is over het algemeen laag. Vooral als je afscheid wil nemen van je positie kan dit invloed hebben op de prijs en waarde van jouw aandelen.

Bovendien ligt de volatiliteit van smallcaps mede door de beperkte(re) liquiditeit doorgaans hoger. Daar moet je als belegger tegenkunnen. 

Een hoger rendement gaat bovendien vaak gepaard met een hoger risico. Dat is voor beleggen in smallcaps niet anders. Vanwege het hogere risico van smallcaps is een goede spreiding dan ook essentieel.

Lees ook: Pennystocks: wordt mijn dubbeltje ooit een kwartje?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›