IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bang voor een recessie? Beleg dan op deze manier

De wereldwijde economie lijkt af te koelen en er wordt steeds vaker gepraat over een mogelijk ophanden zijnde recessie. Wat moet je nu doen als belegger?  

Zowel bedrijven als consumenten zijn een stuk terughoudender geworden, vanwege de recente zwakke macro-economische cijfers en de onzekerheid gerelateerd aan de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Bovendien geeft een zogeheten omgekeerde rentecurve in de Amerikaanse obligatiemarkt ook een waarschuwingssignaal af dat een recessie mogelijk aanstaande is.

Veilige havens

De vraag is hoe je hier als belegger op moet reageren. Door de toenemende onzekerheid, vluchten beleggers vaker naar veilige havens in ruil voor risicovollere beleggingen als aandelen. Moet jij dan ook maar al je aandelen verkopen? Het korte antwoord: nee, voor de meeste beleggers zal juist het omgekeerde gelden. Houd vast aan je plan voor de lange termijn en negeer de dagelijkse koersschommelingen op de beurs, hoe flink de bewegingen ook zijn. 

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Onderzoek toont aan dat particuliere beleggers die veel handelen, consistent minder goed presteren dan de bredere markten en dan passieve beleggers. Hoe meer er wordt gehandeld, hoe slechter zij het doen. Een reden daarvan is dat de pijn van het verlies, bijna twee keer sterker is dan het plezier van de winst.

Checklist

Wat moet je dan wel doen? Een korte checklist:

  • Zet duidelijk je haalbare doelen op een rijtje, bijvoorbeeld het doel om over twintig jaar met pensioen te gaan en tegelijk je huidige levensstandaard te behouden. Zonder deze concrete doelen, kopen mensen soms beleggingen aan die helemaal niet aansluiten op hun doelen. 

  • Hoeveel risico wil je lopen? Dit zal afhankelijk zijn van je beleggingshorizon, je baan en je persoonlijke visie over risico. Doorgaans neem je minder risico’s als je richting je pensioen gaat, terwijl je als twintiger wat meer risico’s op je kunt nemen, omdat je ook wat langer de tijd hebt om te herstellen van verliezen. 

  • Zorg voor een diverse beleggingsportefeuille. In het algemeen zorgen de hogere risico’s van aandelen voor hogere rendementen, terwijl obligaties wat minder risico's met zich meebrengen, maar ook wat minder hoge rendement. Als je je geld echter in één aandeel steekt, is de kans een stuk kleiner dat die hogere risico’s daadwerkelijk leiden tot een hoger rendement. Zorg dus voor spreiding. 

  • Doe als individuele belegger niet aan stockpicking, probeer de markt niet te timen en kies voor passieve fondsen boven de actieve fondsen. Dit voorkomt dat je rendement lager uitvalt, onder meer door onnodige kosten. Toekomstige rendementen zijn onzeker, maar lopende kosten zijn er altijd en nemen een hap uit je rendement. Daarom zijn passieve fondsen als een ETF een goede keuze om de kosten laag te houden. 

  • Blijf regelmatig bijkopen, zelfs tijdens een recessie. Kijk wat je je kunt veroorloven en zet dat geld opzij. 

  • Hoewel je je niet moet laten leiden door ontwikkelingen op korte termijn, wil dat niet zeggen dat je niet hoeft in te grijpen. Stel, op basis van je doelen, dat je portefeuille voor 50% bestaat uit Amerikaanse aandelen, 25% uit Europese of Aziatische aandelen en voor 25% uit obligaties. Als je Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld sterk hebben gepresteerd, gaan zij zwaarder op de portefeuille wegen, waardoor ook de risico’s verschuiven. Besluit om één keer per jaar je portefeuille opnieuw in balans te brengen, zodat deze weer in lijn is met je doelstellingen. 

Kortom: houd dus altijd rekening met je beleggingsdoel en je bredere plan en richt je op de lange termijn. Het is altijd spannend als je beleggingen flink in waarde stijgen of dalen, maar op lange termijn stellen deze bewegingen vaak een stuk minder voor. 

Lees ook: Drie desastreuze beleggingsstrategieën

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›