IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 tips om je financiën op orde te krijgen

Het bijhouden van je financiën kan een hele taak zijn, zeker als je al snel het overzicht verliest. Schulden stapelen zich op, de Belastingdienst vraagt je om je belastingen te betalen of je uitgaven schieten door het dak.

Raak je het overzicht helemaal kwijt, dan kan dat flink wat stress opleveren, maar dat is nergens voor nodig. Financieel adviseur Matt Sommer van Janus Henderson Investors geeft op de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch vier tips om je financiën op orde te krijgen.

Sommer verwijst naar het rapport The War on Stress, waaruit blijkt dat mensen minder stress ervaren als zij hun financiën op orde hebben. Hoewel stress aangewakkerd kan worden door veel verschillende factoren, ziet Sommer dat een goede financiële basis ervoor zorgt dat mensen beter omgaan met onverwachte en soms onplezierige ontwikkelingen in het leven.

Uit het rapport haalt Sommer vier punten, die een groot deel van de stress weg kunnen nemen.

Schuldenmanagement

Een groot deel van de respondenten uit het onderzoek geeft aan dat voor een stabiele financiële situatie vooral het binnen de perken houden van uitstaande schulden of leningen belangrijk is.

Een vuistregel die veel financiële adviseurs aanhouden, is dat de schuld op je huis (denk aan de hypotheek, maar ook belastingen en verzekeringen) niet meer dan 28% mag uitmaken van je maandelijkse brutosalaris.

Heb je andere schulden, bijvoorbeeld op je auto of creditcard? Zorg dan dat de totale schulden niet meer zijn dan 36% van je inkomen. 

Financiële doelen op een rijtje zetten

Duidelijke financiële doelen geven 73% van de respondenten in het onderzoek een rustgevend gevoel. Het kan erg moeilijk zijn om een overzicht te krijgen van je dagelijkse kosten, het spaargeld voor je studie of van je pensioen.

Zorg dan ook dat je op een rijtje zet welke financiële doelen voor jou het belangrijkste zijn, zo adviseert Sommer. Het kan daarbij verstandig zijn om je kosten onder te verdelen in drie categorieën: wat je nodig hebt, wat je wilt hebben en je wensen.

Check ook: Pas op voor deze vier financiële valkuilen

Rangschik je kosten op belangrijkheid en op de periode waarin je de kosten moet maken (korte, middellange of lange termijn). Dat is al een begin van een goede financiële planning.  

Duik in je investeringen

Veel respondenten geven ook aan dat het helpt om goed op de hoogte te zijn van je beleggingen. Zowel doorgewinterde als beginnende beleggers zouden de tijd moeten nemen om te analyseren waarom ze bepaalde investeringen hebben gedaan en op welke manier deze kunnen bijdragen aan het behalen van hun doelen. 

In veel gevallen betekent dit dat je de risico’s en rendementen tegen elkaar afweegt, voordat je een beleggingsbeslissing maakt.

Volgens Sommer krijgen beleggers die goed onderzoek hebben gedaan naar hun investeringen meer rust dan degenen die op gevoel beleggingsbeslissingen nemen. 

Concreet financieel plan

Het prioriteren van je doelstellingen is belangrijk, maar vervolgens moet je ook daadwerkelijk een financieel plan maken, zo adviseert Sommer. Deze plannen zijn er in vele soorten en maten, maar vallen volgens hem vaak in twee categorieën: uitgebreid of simpel.

In de eerste categorie worden één of twee specifieke zaken en scenario’s uitgelicht, bijvoorbeeld wat iemand nodig heeft tijdens het pensioen om rond te komen. Het uitgebreide plan houdt rekening met alle aspecten van iemands financiële leven: van persoonlijke inkomsten tot spaargeld, maandelijkse uitgaven, beleggingen, studiegelden, pensioenplannen en belastingoverzichten. 

“Er is niet één manier om stress te verminderen, maar onderzoek toont aan dat het op orde houden van je financiën enorm helpt”, aldus Sommer. “Niet alleen zorgen de tips ervoor dat je de kans op geldproblemen vermindert, maar ook dat je beter om kan gaan met stressvolle situaties als deze zich voordoen.”

Lees ook: Budgetteren? Begin er niet aan zeggen deze experts

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›