IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo kun je extra bagagekosten voorkomen

Luchtvaartmaatschappijen proberen via de bagagekosten extra geld te verdienen. Hoe voorkom je dat je onnodig veel betaalt?

Vliegtickets worden weliswaar steeds goedkoper, maar dat is voor veel luchtvaartmaatschappijen ook reden om andere manieren te zoeken om aan passagiers te verdienen. Een zo’n vervelende manier is via bagagekosten. Is je bagage iets te groot? Dan betaal je de hoofdprijs. Door een vrij ondoorzichtig bagagebeleid kan het al snel gebeuren dat je extra moet betalen. Voor wie daar niet op zit te wachten, hebben we enkele tips op een rijtje gezet om onnodige kosten te voorkomen.

Niet alleen rekent de luchtvaart steeds meer geld voor in te checken ruimkoffers, ook voor te veel handbagage moet vaker worden bijbetaald. Eerder dit jaar besloot zelfs KLM om ruimbagage niet meer in de prijs te verwerken, vanwege de “moordende concurrentiestrijd”. 

Om de kosten laag te houden, zijn enkele reizigers aardig creatief geworden. Een Britse reiziger besloot voorafgaand aan haar vlucht al haar kleding aan te trekken, zodat haar koffer gratis mee mocht in het vliegtuig. Anderen stoppen hun kinderwagen vol met extra spullen. 

Frequent Flyer

Maar deze opties zullen voor veel reizigers geen ideale oplossing zijn. Reisjournalist Jason Steele adviseert op de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch om allereerst goed uit te zoeken met welke luchtvaartmaatschappij je wilt vliegen. Duik voordat je een vlucht boekt eerst in de kosten die de verschillende maatschappijen hanteren en verreken dit met het vliegticket. Is je vlucht dan nog steeds wel zo goedkoop? 

Lees ook: Vlucht geannuleerd: krijg ik een vergoeding?

Daarbij kan het ook helpen als je trouw blijft aan één vliegtuigmaatschappij, waarmee je altijd vliegt. Bij veel maatschappijen kun je, zeker als je vaak vliegt, loyaliteitspunten scoren. Heb je er eenmaal genoeg verzameld, dan kun je in aanmerking komen voor interessante extra’s. Denk aan voorschuiven in de rij, maar ook aan het gratis inchecken van bagage. Doe je bijvoorbeeld mee aan het Flying Blue-programma van Air France-KLM, dan krijg je korting op je bagagestuk of mag deze gratis mee. Ook maatschappijen als Lufthansa, British Airways en Delta hebben een populair Frequent Flyer-programma.

Slim inpakken 

CEO Daniel A. Gillaspia van Upon Arriving, een website gericht op loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen, adviseert om af en toe voor betere stoelkeuzes te gaan. Soms krijg je hier namelijk een soepeler bagagebeleid voor terug, zeker als je vervolgens eersteklas vliegt. Heb je genoeg punten gespaard met je loyaliteitsprogramma, dan kost een upgrade soms weinig tot niets extra, aldus Gillaspia. 

Verder begint je reis natuurlijk met slim inpakken. Daarover worden onder meer hier wat tips gegeven. Doordat je bij veel maatschappijen zowel een rolkoffertje als één persoonlijk item mee mag nemen, kun je hier creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door wat tijdschriften in je laptoptas erbij te doen. 

Veel kofferfabrikanten zijn ingesprongen op het strengere beleid van luchtvaartmaatschappijen, door koffers lichter en kleiner te maken zonder dat je hier al te veel ruimte voor op hoeft te geven. Hier worden wat extra koffertips gegeven. Vergeet niet om voor vertrek je bagage even te wegen. Dan weet je hoeveel gewicht je overhoudt voor eventuele souvenirs. 

Plan vooruit 

Als je bagagekosten echt niet kan omzeilen, zorg er dan op z’n minst voor dat deze kosten niet onnodig de pan uit rijzen. Vooral bij goedkope luchtvaartmaatschappijen loont het om bagage zo snel mogelijk online in te checken. Volgens Gillaspia worden bagagekosten hoger naarmate je langer wacht met bijbestellen. Bedenk dus vooraf goed of je ruimbagage nodig hebt en geef dit direct bij het boeken van je tickets aan. 

Check ook: Geld besparen op je vliegreis: 8 tips

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›