IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beursgang in aantocht. Hier moet je op letten

Er staat weer een beursgang op stapel. De IJslandse machinebouwer Marel krijgt vrijdag een notering op het Damrak. Wanneer is een IPO interessant?

Marel, een fabrikant van machines voor de verwerking van vlees, vis en kip uit IJsland, gaat over drie dagen naar de beurs. Het bedrijf, dat al een notering heeft in Reykjavik, biedt maximaal 100 miljoen aandelen aan, voor 3,65 tot 3,75 euro per stuk. Dat komt neer op circa 15% van het huidige aandelenkapitaal.

De beursgang verloopt tot nu toe voorspoedig: het orderboek is gevuld. Maar hoe beoordeel je nu of een beursganger de investering waard is?

Beursintroducties zijn vaak niet lucratief

Om met het slechte nieuws te beginnen: beleggen in bedrijven die een beursnotering krijgen is in de eerste jaren vaak niet lucratief, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de koersontwikkeling van duizenden Amerikaanse bedrijven die tussen 1975 en 2014 naar de beurs zijn gebracht.

De meeste bedrijven presteerden de eerste twee jaar minder dan het beursgemiddelde. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven. Daarna zijn er geen significante verschillen meer, dus geduld loont. Het effect is overigens wel minder groot sinds de internetbubbel in 2000 klapte.

… maar waarom zijn ze dan toch vaak populair?

Dat beursgangen toch populair blijven komt omdat beleggers de grote kans op een lichte teleurstelling minder zwaar laten wegen dan de kleine kans op een ongelooflijk succes. Stilletjes hopen ze de nieuwe Google of Facebook in de portefeuille te hebben, waarbij ze vergeten dat Facebook ook een lange aanloop nodig had tot de beurskoers echt opliep.

1. Hoeveel aandelen gaan naar de beurs?

Of het verstandig is om in te stappen, weet je natuurlijk altijd pas achteraf. Maar het is sowieso verstandig om te checken hoeveel aandelen naar de beurs gaan. Is dat een laag percentage, dan heeft het bedrijf er baat bij dat de koers na de beursgang verder oploopt, omdat er waarschijnlijk op een later tijdstip nog meer stukken geplaatst gaan worden.

Maar gaat een meerderheid van de aandelen in de verkoop, dan kan dat erop duiden dat de eigenaren snel willen cashen. Dat is uiteraard geen pré.

2.Wie is de verkopende partij?

Wees op je hoede als de aandelen worden verkocht door een private equity-bedrijf, waarschuwde beleggingsstrateeg Corné van Zeijl van Actiam, eerder. "Die is er vooral op gebrand om een goede prijs te krijgen. Deze investeerder stapt in een bedrijf met als doel hun belang na enkele jaren met winst te verkopen. Dat is een andere beweegreden dan bijvoorbeeld de verkoop van een staatsbelang."

3. Waarom gaat het bedrijf naar de beurs?

Er kunnen verschillende redenen zijn om geld te ophalen op de beurs. Sommige bedrijven willen de opbrengst gebruiken om bijvoorbeeld overnames of investeringen te doen. Dat kan op langere termijn leiden tot groei en dat is gunstig.

Maar de inzet van een beursganger kan ook een exit zijn voor de bestaande aandeelhouders, die graag willen cashen. Daar heb je als toekomstig aandeelhouder natuurlijk niets aan.

Ook als de opbrengst is bedoeld voor de afbouw van schulden moet je op je hoede zijn; vooral als het gaat om leningen van verkopende private equity-partijen.

Marel heeft aangegeven dat het met het opgehaalde geld onder meer zijn vermogenspositie wil versterken en eventuele overnames wil financieren.

Check ook: Inkoop van eigen aandelen: wat levert het op?

4. Blijven de oprichters aandeelhouder?

Wie herinnert zich nog de ongelukkige afloop van de beursgang van World Online in 2000? Enkele dagen na het IPO-feestje stortte de beurskoers in, nadat bekend werd dat enkele grote aandeelhouders, onder wie oprichter Nina Brink, aandelen hadden verkocht.

Dit illustreert hoe belangrijk het signaal is dat de bedrijfstop bij een beursgang afgeeft. Als het management als grootaandeelhouder aanblijft, getuigt dat van meer vertrouwen in het eigen bedrijf dan wanneer de oprichters zich naar de uitgang begeven. De oprichters weten immers veel meer van het bedrijf dan jij.

5. Hoe presteert het bedrijf?

Uiteraard zijn ook de prestaties van het bedrijf van belang. Voorafgaand aan de beursgang verschijnt een dik prospectus vol informatie. Kijk naar de omzetontwikkeling. Maakt het bedrijf al winst? Heeft het schulden?

En hoe verhoudt de winstontwikkeling zich tot de afgegeven koersrange? Een aandeel met een hoge koers/winstverhouding oogt duur, maar als het een groeibedrijf is, kan een hogere koers toch gerechtvaardigd zijn.

Lees ook: Hoe kun je toch mooie beleggingswinsten opstrijken in een neergaande markt?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›