IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met no spend challenge de kosten terugbrengen: zo doe je dat

De no spend challenge is inderdaad wat het lijkt. Helemaal niets uitgeven, op wat uitzonderingen na. Je bepaalt zelf hoe lang je het doet, maar het doel is in elk geval om alleen aan het broodnodige geld uit te geven. Ga je de uitdaging aan? 

Het maakt niet uit of je de uitdaging voor weken, maanden of jaren aangaat, het doel blijft altijd hetzelfde, namelijk je kosten terugbrengen tot alleen het hoognodige. Terugkerende kosten als voeding, onderdak en energierekeningen zijn toegestaan, maar impulsieve aankopen als kleding en gadgets bijvoorbeeld niet.

Eigen regels

Het belangrijkste is om de uitdaging vooral op je persoonlijke situatie af te stemmen: je kiest je eigen regels. Wat belangrijk is voor de een, is voor de ander mogelijk niet interessant. Analyseer wat je prioriteiten zijn en kom op basis daarvan met je eigen plan.

Een jaar lang alleen broodnodige bestedingen doen, klinkt misschien onmogelijk, maar velen claimen dat het hun visie op geld voor lange tijd heeft veranderd. We geven hieronder een paar tips.

Lees ook: Dit kun je doen als je de rekeningen niet meer kunt betalen

Begin klein

Het klinkt misschien aantrekkelijk om het meteen rigoureus aan te pakken, maar volgens deskundigen is het verstandig om in kleine stapjes te beginnen. Begin bijvoorbeeld eerst met één dag in de week de vinger op de knip te houden en breidt dat langzaam uit naar twee of drie keer in de week en vervolgens naar de hele week. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gemiddeld 21 dagen kosten om van iets een gewoonte te maken. Doe het rustig aan en bouw je dagen uit. 

Waarom doe je het? 

Vraag jezelf eerst af waarom je aan de no spend challenge zou beginnen. Wil je sparen voor een vakantie of wil je misschien een extra aflossing doen op je huis? Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben waarom je de uitdaging aan wilt gaan, omdat dit helpt verleidingen te weerstaan. De behoefte om gewoonweg iets te kopen, kan al snel een verslaving worden. 

Planning

Voordat je begint aan de uitdaging, is het verstandig om een maand of een week te nemen om je bestedingspatroon onder de loep te nemen. Zo krijg je inzicht in je terugkerende kosten als abonnementen, verzekeringen en andere kosten waar je wellicht in de eerste instantie niet actief bewust van bent.

Bekijk welke kosten je echt moet maken. Door helder te hebben welke kosten er noodzakelijk zijn, wordt het ook gemakkelijker om te zien op welke vlakken je juist kunt besparen. 

Stel simpele regels op

Beslis hoever je wilt gaan en welke uitgaven mogen blijven. Je kunt bijvoorbeeld de regel opstellen dat je in de supermarkt alles mag kopen (inclusief spullen die je niet direct nodig hebt), maar dat je shoppen bij andere winkels aan banden legt. Dit geeft wat flexibiliteit en dat kun je best gebruiken. De uitdaging is al moeilijk genoeg!

Zoek steun bij anderen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gemakkelijker wordt om doelen te behalen als je deze deelt met vrienden of familie. Plaats bijvoorbeeld een update op je social media dat je de no spend-uitdaging aangaat en of er vrienden zijn die mee willen doen.

Er zijn ook diverse groepen op Facebook te vinden met mensen die hun tips en adviezen geven. Ook dat kan steun bieden.  

Check ook: Besparen op je boodschappen doe je zo

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Wie een voucher kiest staat bij een faillissement van de luchtvaartmaats... Lees verder ›