IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer rendement uit je beleggingen? Volg deze 7 tips

Als belegger beschik je natuurlijk niet over een glazen bol. Toch zijn er simpele trucs om het rendement op je beleggingen te kunnen verhogen.

Door je portefeuille wat aan te passen of je aankopen net wat anders te timen, is het mogelijk om het rendement op je portefeuille te verhogen. US News zette zeven tips op een rij, waar je je voordeel mee kunt doen.

1. Selecteer kansrijke sectoren

Een goede manier om je rendement op te krikken is kiezen voor kansrijke sectoren of inspelen op trends. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die betrokken zijn bij de uitrol van 5G.

Wil je niet op één paard wedden, dan is een indextracker die een bepaalde sector volgt een optie. Je kunt dan inspelen op trends, maar toch de risico's spreiden.

2. Stap in goud

Veel beleggers vluchten in goud als het slecht gaat op de beurzen, omdat goud de reputatie heeft dat het zijn waarde behoudt. Goud wordt immers wereldwijd gebruikt als belegging, het is zelfdzaam en kan niet in rook opgaan door een crisis of het faillissement van een bank.

De goudprijs wordt onder andere bepaald door de richting van de Amerikaanse dollar en zorgen over een economische vertraging. 

Behalve als reddingsboei kan goud ook worden gebruikt om diversificatie in je beleggingsportefeuille aan te brengen. Je bent bijvoorbeeld, anders dan bij staatsobligaties, niet afhankelijk van het monetaire beleid van centrale banken.

Beleggen in goud kan op verschillende manieren, van de aankoop van fysiek goud tot indexfondsen die de goudprijs volgen.

Check ook: Goud: een goede bescherming tegen beurspaniek?

3. Voor waaghalzen: beleg 100% in aandelen

Uitsluitend beleggen in aandelen wordt door experts als riskanter gezien, maar op de langere termijn levert een hogere weging in aandelen doorgaans een hoger rendement op. De geschiedenis wijst uit dat aandelen gedurende langere perioden beter presteren dan obligaties, vastgoed en cash gedurende lange perioden.

Bedenk wel dat je je met zo'n offensieve belegging bloot staat aan meer risico's en houd rekening met tussentijdse fluctuaties. Beleg daarom uitsluitend met geld dat je langere tijd kunt missen.

Lees ook: 10 zaken die je moet weten over marktcorrecties

4. Koop dividendaandelen

Het rendement van een aandelenbelegging bestaat niet alleen uit een mogelijke koerswinst, maar ook uit ontvangen dividenden. Beleggingsfondsen die uitgekeerde dividenden herbeleggen en zogeheten dividend aristocraten (aandelen van bedrijven die hun dividend al decennia achtereen hebben verhoogd) is dan ook een slimme manier om extra inkomen uit je beleggingen te genereren.

Je kunt kiezen voor losse aandelen, maar omwille van de spreiding ook kiezen voor een beleggingsfonds of een ETF die een index van dividendaandelen volgt.

Meer informatie over het selecteren van dividendaandelen vind je in dit artikel. Benieuwd hoe je een stabiele dividendportefeuille opbouwt? Kijk dan hier.

5. Gespreid inleggen

Het is voor beleggers vrijwel onmogelijk om de markt te timen. Wil je niet het risico lopen om met al je spaargeld op precies het verkeerde moment in te stappen, koop aandelen dan gespreid aan. Je kunt bijvoorbeeld elke maand voor een vast bedrag aankopen doen in een beleggingsfonds. Op deze manier ban je het emotionele aspect van beleggen uit. Dat levert vaak een hoger rendement op, omdat veel beleggers uit hun emotie verkeerde besluiten nemen: ze stappen bijvoorbeeld in op het hoogtepunt van de markt of verkopen in paniek hun stukken, waarna de markt zich herstelt.

6. Neem een plukje obligaties

Hoewel aandelen het over een langere periode beter doen dan obligaties, kan een kleine blootstelling aan obligaties, zo'n 10%, een mooie bescherming bieden tegen forse koersschommelingen.

7. Bespaar kosten met indexfondsen

Het rendement van een indexfonds of ETF kan hoger uitpakken dan een actief beheerd fonds. "Het is bewezen dat het in de loop van de tijd erg moeilijk is voor actieve managers om consequent beter te presteren dan onze benchmarks", meent Aye Soe, managing director bij S&P Dow Jones Indices. 

Een rapport van S&P laat zien dat ongeveer 68% van binnenlandse aandelenfondsen in 2018  slechter presteerden dan de S&P Composite 1500. "In de afgelopen drie jaar bleven de prestaties van meer dan 80% van de actieve managers achter bij de benchmark", aldus Soe.

Bovendien zijn de kosten van indexfondsen doorgaans een stuk lager dan van actief beheerde beleggingsfonsen, omdat geen actieve aandelenresearch nodig is.

Lees ook: Vijf tips om een betere belegger te worden

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Markiee 3 april 2019 16:54 0
  Snap niet waarom hier geen tip over Crypto Valuta bij staat. Bitcoin is zeker één om naar te kijken en om te investeren. De bearmarket is weer achter de rug en verwacht zelf een lang anderhalf tot twee jarige bullmarket. Don't miss the boat.
  Er zijn ook vele goede (Nederlandse) Crypto Fondsen die goed rendement maken in deze dagen. Kwam de website crypto-fondsen.nl tegen en daar staan alle Nederlandse crypto fondsen op, zeer interessant!
 2. Bunder 4 april 2019 14:25 0
  Eens Markiee, er zijn meerdere kansen die je moet bekijken. Ook Crypto Valuta zijn goede beleggingen wat mij betreft. Bitcoin heeft de afgelopen dagen alweer een mooie stijging laten zien.
  Maar ook aandelen als Apple, Ajax en Galapagos zijn goede beleggingen. Ajax doet goed zaken als het van Juventus wint komende wedstrijden. Apple heeft komende tijd met zijn Apple Macbooks goede zaken. Ze worden ook steeds goedkoper naar mijn mening, vooral omdat er refurbished Macbooks komen, zoals op www.rentyourmac.com/refurbished-macbook/ kun je al een refurbished macbook leasen voor 40 euro per maand, dat is geen geld.
  Daarom verwacht ik dat er vele macbooks verkocht zullen worden.
  Het leasen is het nieuwe kopen, kijk naar swapfiets, naar wasmachines leasen en nu macbooks leasen. Het komt steeds vaker voor dat producten worden geleased.
  Ook galapagos is bezig met een medicijn in de achter kamer die binnenkort, binnen nu en twee jaar moet komen. Galapagos kan makkelijk naar € 500,- per stuk.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›