IEXGeld

Dossiers

Profiel

15 goedkope of gratis dingen om te doen met kinderen

Kinderen worden graag vermaakt. En hoewel je je er tegenwoordig makkelijk vanaf kunt maken door ze een iPad te geven, is het natuurlijk veel leuker om samen iets te ondernemen.

Elke week naar de dierentuin of een pretpark gaan is dan hartstikke leuk maar kan flink in de papieren lopen. Daarom vijftien tips voor leuke goedkope of zelfs gratis uitjes met je kinderen. Kinderen blij én je portemonnee blij. 

1. Leg een groentetuintje aan

Koop wat zaadjes (of jonge plantjes) en plant ze in het voorjaar in je tuin. Super leuk voor je kinderen om te zien hoe lang het duurt voor er groente begint te groeien en als het meezit heb je straks voordelig extra groente om mee te koken. 

2. Organiseer een waterballonnengevecht

Is het een beetje mooi weer? Laat de kinderen lekker losgaan met waterballonnen (bij voorkeur buiten). Gooien op elkaar is leuk maar op papa of mama is natuurlijk helemaal genieten. 

3. Ga vogels kijken

Koop eventueel een leuk vogelboek of print wat plaatjes uit die je op internet vindt en ga op zoek naar verschillende vogels in je achtertuin of in het parkje om de hoek. 

4. Maak je eigen film

In plaats van naar de film toe te gaan, kun je met je kinderen ook een eigen film maken. Met je smartphone maak je tegenwoordig prima beelden en op je computer staat wellicht gratis editing software. 

Check ook: 4 eenvoudige maar effectieve geldgewoontes

5. Maak een toneelstuk

Ben je niet zo technisch aangelegd dan kun je natuurlijk ook gewoon je kinderen aanmoedigen een toneelstuk te maken. Haal de verkleedkist van zolder of laat je kinderen losgaan in jouw kledingkast. Plezier gegarandeerd. 

6. Zet een tent op in de achtertuin

Zorg voor een vuurtje en rooster marshmallows of neem wat broodjes mee en ga picknicken. 

7. Bouw een kartonnen huis of kasteel

Je hoeft maar een paar keer een online bestelling te doen en je komt al om in de dozen. Met wat tape en eventueel verf kun je samen met je kinderen een prachtig huisje bouwen waar je kinderen vervolgens ook weer dagen mee vermaakt zijn. 

8. Bouw een fort

Heb je toch geen grote dozen? Ga dan aan de slag met lakens en dekens. 

9. Speel voor schoonheidsspecialiste

Heb je dochters? Speel de schoonheidsspecialist. Lak nagels, doe make-up of wellicht nog leuker: laat je dochter(s) jouw haar en make-up doen. 

10. Doe een wetenschappelijk experiment

Bouw samen met je kids een vulkaan (zie hier hoe) of doe een ander wetenschappelijk experiment. Leuk én heel leerzaam en genoeg sites die je inspiratie bieden om samen met je kinderen proefjes te doen.

11. Bezoek de dierenwinkel

Ok, toegegeven: deze brengt wat risico met zich mee, maar de dierenwinkel is in feite een soort mini dierentuin. Je moet je kinderen wel goed duidelijk maken dat jullie absoluut geen dieren gaan kopen, maar dan kan het toch heel leuk zijn om even samen te neuzen bij de vogels en de vissen. 

12. Ga naar een goedkope winkel

Je moet je kinderen hierbij wel een klein budget geven, maar dan kun je ze tegelijkertijd ook een klein wiskundelesje geven. Hoeveel dingen kun je er kopen voor bijvoorbeeld 5 euro? Laat je kinderen het rekenwerk doen. 

Lees ook: Besparen op je boodschappen doe je zo

13. Maak zelf muziekinstrumenten

Vul een rolletje wc-papier of lege keukenrol met rijst en papier met tape aan de uiteinden, maak een trommel of een van deze andere muziekinstrumenten. Een professioneel orkest zal je er niet mee kunnen beginnen maar zo zijn jullie wel hartstikke creatief en gezellig bezig.

14. Ga de wereld rond (vanuit huis)

Om je kinderen dingen bij te brengen over andere landen hoef je niet daadwerkelijk op reis te gaan. Kies bijvoorbeeld elke week een ander land en duik samen het internet op om dingen over dat land op te zoeken. Om het helemaal af te maken kun je (samen met je kinderen) een traditioneel gerecht uit dat land maken. Leerzaam én lekker. 

15. Kijk naar de sterren

Ga in het weekend 's avonds samen naar buiten en kijk naar de sterren. Haal een boek bij de bibliotheek of download een app die jullie helpt te achterhalen waar jullie naar kijken. 

Zie ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Orava 13 april 2019 15:26 0
    Doe een kookles met kinderen. Bv. Bouillon maken met lettervermicelli en dunne schijfjes wortel. Aardappels schillen en in leuke stukjes/vormpjes snijden en bakken. Komkommer wassen, niet schillen. Met een vork rondom inkrassen. Daarna in plakjes snijden. Ommeletjes met een plakje kaas erop. Ouderwetse vlaflip maken. Daarna samen eten, afwassen en schoonmaken.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Belastingaangifte doen? Let op deze 10 veelgemaakte fouten

Gemiste of juist onterecht opgevoerde aftrekposten of een verkeerde peil... Lees verder ›