IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 slimme beleggingsstrategieën

Deze maand markeert het 10-jarig jubileum van de bullmarkt (stijgende markt), waar we vanaf maart 2009 in zitten. Hoewel er weinig tekenen zijn dat de volgende échte daling op handen is, zijn er een groeiend aantal aanwijzingen dat het tijd is voor een strategiewijziging.

Er is nog steeds geld te verdienen met beleggen, maar het is wellicht tijd om nog eens goed te kijken naar je beleggingsstrategie. De aanpak die de afgelopen tijd heeft gewerkt, is misschien niet langer de beste.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Wells Fargo geeft een aantal investeringstips, meldt US News. Dit zijn vijf handige strategieën.

1. Stap niet uit, maar ga internationaal

Een veelvoorkomende fout die investeerders maken tijdens een daling van de markt is uit aandelen te stappen. Volgens analist Peter Donisanu moeten beleggers hun kansen internationaal spreiden om zo het risico te verminderen.

Wells Fargo denkt dat de economische groeicycli in Europa en Japan zo'n vijf jaar achterlopen bij het begin van de Amerikaanse cyclus en kunnen blijven stijgen, zelfs als de Amerikaanse markt vastloopt.

2. Wees actiever

Al tien jaar lang is het realiseren van een consequent rendement op de aandelenmarkt net zo eenvoudig als het kopen van een S&P 500-indexfonds.

Langetermijnbeleggers moeten nu hun beleggingshorizon opnieuw beoordelen en bepalen of ze bereid zijn een potentieel scherpe neergang uit te zitten. Als dat niet het geval is, is volgens Donisanu tijd om te overwegen om actiever te zijn. Een mix van passieve en actief beheerde beleggingen kan voor veel beleggers de beste aanpak zijn.

3. Neem de balans op

Volgens Donisanu is het tijd voor beleggers om zich een aantal serieuze vragen te stellen over hun beleggingshorizon, hun risicobereidheid en hun huidige financiële situatie.

"Neem je portefeuille en spreiding eens onder de loep en bekijk hoe je beleggingen tijdens de recessie van 2008 presteerden. Stel je voor hoe de activa zouden presteren als de aandelenmarkt in de komende twaalf maanden 20% of meer zou dalen en bekijk hoe je er dan voor zal staan."

Lees ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

"Als je niet tevreden bent met dat scenario als onderdeel van je financiële plan voor de lange termijn, is het nu tijd om wijzigingen aan te brengen", aldus de Wells Fargo-analist.

4. Herbalanceer je portfolio

Het is over het algemeen een goed idee om je portefeuille regelmatig opnieuw in balans te brengen, om te kijken of je niet meer risico loopt dan je wilt.

Ook kunnen sterke prestaties van bepaalde beurssegmenten in combinatie met een zwakke grondstoffenmarkt de balans van een portefeuille drastisch verschuiven. Volgens Dosinanu moeten beleggers ervoor zorgen dat hun portefeuille in evenwicht is op een manier die hun langetermijndoelen weerspiegelt.

5. Stel een watchlist op

Als je een bepaalde positie wilt uitbreiden of een nieuw belang wilt nemen in een duur aandeel, wees dan voorbereid op beweeglijkheid van de markt. Zelfs kopers die van plan zijn om te kopen en te houden voor de lange termijn kunnen geduldig zijn en wachten op koopkansen tijdens marktdalingen.

"Wees voorbereid om toe te slaan als de aandelenkoersen dalen. Zorg dat je een watchlist hebt van aandelen die je voor de lange termijn wilt kopen, zodat je in staat bent om zelfverzekerd de trekker over te halen wanneer de gelegenheid zich voordoet", aldus Wells Fargo.

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›