IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders zijn echte langetermijnbeleggers

De Nederlandse particuliere belegger heeft een lange horizon in vergelijking met zijn Europese collega’s: gemiddeld 10,2 jaar. Het Europese gemiddelde ligt op 6,9 jaar. De Nederlanders zijn hiermee uitschieters, want in geen enkel ander Europees land is de horizon zo lang.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Dat blijkt uit een onderzoek van Invesco What Dutch Investors Really Want onder Nederlandse particuliere beleggers. Het is onderdeel van een groter onderzoek onder 5000 beleggers in acht Europese landen.

Doe-het-zelver

Wat verder opvalt is dat 'we' echte doe-het-zelvers zijn. 54% van de particuliere beleggers zegt zelf beslissingen te nemen. Dat percentage ligt hoger dan in ieder ander onderzocht land. Daar komt waarschijnlijk niet veel verandering in, want 59% zegt meer professionele hulp nodig te hebben, en dat is dan weer het laagste percentage van alle landen. 

En als ze hulp inschakelen, dan is slechts 7% erg tevreden met het advies dat ze krijgen. Het gemiddelde in Europa ligt op 20%. Volgens Invesco staat de deur meer open voor advies als adviseurs optreden als coach of mentor voor de belegger. 

Hollands glorie

Verder blijkt dat de Nederlandse belegger vooral voor Nederlandse aandelen kiest. Daarna volgen Nederlandse vastrentende waarden en vastgoed. Vastgoed is wel minder in trek dan in andere Europese landen. Invesco 'wijt' dit aan het hoge eigenwoningbezit in Nederland.

Het doel van beleggen is het sparen voor de toekomst, zoals voor een pensioen. Beleggen voor specifieke uitgaven, zoals de verbetering van het huis of de aanschaf van een auto, daar zijn Nederlanders niet zo van. Invesco noemt dit een 'frappant' verschil met de rest van Europa.

Lees ook: Vijf tips om een betere belegger te worden

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Wat is de juiste hoeveelheid diversificatie? En kun je ook teveel aandel... Lees verder ›