IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in 2019: De risico’s en de kansen

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Na veel goede beursjaren waarin aandelen alleen maar omhoog leken te kunnen bewegen, lijkt er nu een periode aan te breken waarin de schommelingen van aandelenkoersen heftiger worden. Wat betekent dat precies voor je als je nu wil starten met beleggen? Wat mag je verwachten? De beleggingsexperts van ABN AMRO vertellen je waar de kansen en de risico’s liggen.

“Ten eerste zal dit jaar de wereldwijde economische groei naar verwachting lager zijn, maar toch op redelijk niveau blijven”, vertelt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson. “Dit betekent ook dat wij op korte termijn geen recessie voorzien.”

“De lagere groei kan, vooral in combinatie met de nog altijd lage rentestanden en de lage inflatie, nog steeds positief zijn voor de financiële markten. Het betekent wel dat beleggers hier en daar moeten bijsturen.”

Bekijk de volledige beleggingsstrategie 2019 van ABN AMRO hier

Marktnervositeit

Eind 2018 kregen beleggers wereldwijd te maken met aanzienlijke dalingen en meer marktnervositeit. Wat betekent dit voor 2019? “Wij verwachten dat de markten ook in 2019 beweeglijk zullen zijn. Positief is dat de winsten nog altijd toenemen.”

“Aandelen zijn nog altijd een goede keus, zelfs als de bedrijfswinsten minder hard groeien. Kies dan wel voor de juiste sectoren en regio’s. Aandelenselectie en spreiding zijn meer dan ooit van belang.”

Risico’s

“Een belangrijk risico van dit moment ligt nog steeds bij het handelsconflict tussen de VS en China. Een handelsoorlog is sowieso negatief voor de wereldeconomie. Als bedrijven hogere kosten gaan doorberekenen aan de consument, kan dat prijsstijgingen in de hand werken. Het gevaar voor een escalatie is voor nu geweken, maar blijft altijd op de loer liggen.”

Een ander risico is de onverwachte stijging van de inflatie. De lonen kunnen stijgen bij een lage werkloosheid, en loonstijgingen kunnen de inflatie triggeren. Tot nu toe is daar nog geen sprake van. Mede dankzij technologische ontwikkelingen kon de productiviteit toenemen zonder dat de lonen echt hoefden te stijgen.”

Kansen

Waar liggen dan precies de kansen? “We zijn nog altijd gematigd positief over aandelen, omdat we verwachten dat de economie gestaag zal blijven doorgroeien. Op sectorniveau zien we veel in de energiesector, die naar verwachting zal profiteren van de hogere olieprijs. Als het gaat om regio’s prefereren we de VS boven Europa.”

“Hoewel aandelen uit opkomende markten aantrekkelijk gewaardeerd zijn, blijft de winstgevendheid van bedrijven daar erg zwak”, vult Hoofd Aandelenstrategie Olivier Raingeard aan. Als de Federal Reserve minder gretig is met het verhogen van de rente dan zou de visie op deze regio herzien kunnen worden, zegt hij er wel bij.

“Als we kijken naar waarderingen zijn Europese aandelen in het voordeel ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. Maar zolang de economische situatie en de bedrijfswinsten in Europa zwakker blijven dan in de VS, zijn wij niet enthousiast over Europese aandelen.”

Beleg in sectoren die profiteren van groei

Wat betreft sectoren moeten beleggers het vooral zoeken in cyclische segmenten van de economie. Dat wil zeggen in sectoren die reageren op een verandering in de economie.

Zo stelt de strateeg: “We zijn met name positief over industrie en energie. De industrie kan garen spinnen bij de toenemende bedrijfsinvesteringen. De energiesector, die recent klappen kreeg door de lage olieprijzen, kunnen we zien als defensief onderdeel in de beleggingsportefeuille. Ze kunnen een schokdemperwerking hebben als de volatiliteit toeneemt.”

De technologiesector wordt met een neutrale blik bekeken. Raingeard: “Techaandelen lijden onder hoge waarderingen, ondanks de sterke omzetten en winstgroei. Ook is de beweeglijkheid van techaandelen toegenomen.”

Ziet u zelf kansen?

Bent u geïnspireerd door onze experts? Of ziet u zelf kansen voor 2019 en verder? Met Zelf Beleggen Basis van ABN AMRO kunt u zelf eenvoudig aan de slag en beleggen tegen lage kosten.

ABN AMRO heeft nu een speciaal openingsaanbod: vraag Zelf Beleggen Basis aan, beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Blijf beleggen, maar alleen met geld dat je kunt missen. Lees verder ›