IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hier liggen de kansen in 2019 voor nieuwe beleggers

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Je hebt de knoop voor jezelf doorgehakt; je gaat beleggen! Je weet dat je met beleggen ook risico loopt om je geld te verliezen. Hoeveel risico bij jou past, bepaal je helemaal zelf. Ga je voor aandelen, waarmee je wat meer risico loopt, ga je voor de meer veilige obligaties, of ga je voor een combinatie van beide?

En waarin ga je dan precies beleggen? Zijn er misschien al specifieke sectoren die je aandacht hebben, zoals de technologiesector of bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Zijn dat ook de sectoren waar in 2019 de kansen liggen? De beleggingsexperts van ABN AMRO helpen je op weg met hun beleggingsstrategie voor komend jaar.

Ja, de aandelenmarkten werden in 2018 inderdaad gekenmerkt door meer koersschommelingen dan voorheen. Dat betekent volgens ABN AMRO echter niet dat er geen kansen meer zijn om te beleggen in aandelen. De experts van de bank blijven gematigd positief over aandelen maar zijn daarbij wel alert op verslechterende omstandigheden. 

Bekijk de volledige beleggingsstrategie 2019 van ABN AMRO hier

Aandelen VS

ABN AMRO is, net als vorig jaar, ook voor 2019 gematigd positief over Amerikaanse aandelen. Over aandelen uit opkomende markten zijn de experts opnieuw minder enthousiast vanwege de meer sombere verwachtingen voor de bedrijfswinsten en vanwege de toenemende regio specifieke risico’s.

Europese aandelen blijven onaantrekkelijk ten opzichte van andere risico’s. Wordt puur naar hun waarderingen gekeken, dan kunnen Europese aandelen als aantrekkelijk worden beschouwd in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. Zolang de economische situatie en de bedrijfswinsten in Europa zwakker blijven dan in de VS, zijn de experts echter niet enthousiast over Europese aandelen.

Kansrijke sectoren

Kijkend naar verschillende sectoren, zijn er niet heel veel sectoren die er in positieve zin bovenuit springen. Alleen energie en industrie mogen rekenen op een overwogen-advies, wat betekent dat deze sectoren het volgens de beurskenners waard zijn om (bij) te kopen.

“Wij zijn met name positief over industrie en energie. De industriesector kan profiteren van toenemende bedrijfsinvesteringen naarmate de economie aan kracht wint. De energiesector, die recent klappen kreeg als gevolg van kelderende olieprijzen, kan beschouwd worden als een defensief element in beleggingsportefeuilles, mochten de geopolitieke risico’s toenemen.”

Communicatiediensten, financiële dienstverlening en nutsbedrijven krijgen van ABN AMRO juist een zogenaamd onderwogen-advies, wat betekent dat de sectoren niet koopwaardig zijn. Sectoren met het predicaat neutraal zijn luxegoederen & diensten, consumptiegoederen, gezondheidszorg, informatietechnologie en basismaterialen.

AI een aantrekkelijk thema

Een thema dat nu in het bijzonder de aandacht van aandelenbeleggers verdient, is kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ook wel afgekort tot AI). “Met AI doelen we op een verzameling computertechnieken waarmee menselijke intelligentie wordt gesimuleerd. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan zelflerende computerprogramma’s, het verwerken van de menselijke taal door een computer en spraak-, beeld- en gezichtsherkenning”, vertelt Piet Schimmel, Senior Expert Aandelenthema’s.

“AI maakt een belangrijke omwenteling door nu deze technologie in een hoog tempo door veel bedrijfstakken wordt omarmd. Beleggers kunnen hiervan profiteren door in hun portefeuilles ondernemingen op te nemen die deze nieuwe digitaliseringsgolf mede mogelijk maken.”

Obligaties VS aantrekkelijker

Hoe zit het dan met de kansen in obligaties? Het zal voor de obligatiemarkten de kunst zijn om zich in 2019 aan te passen aan veranderende groeipatronen en het politieke speelveld. En hoewel de verwachting is dat de economische groei in de eerste helft van 2019 boven het trendmatige niveau zal liggen, zal de groei in de tweede helft van het nieuwe jaar waarschijnlijk vertragen. “Tegen die achtergrond blijven obligatiebeleggers zich afvragen hoeveel stijgingsruimte er nog over is voor obligatierentes”, zegt Mary Pieterse-Bloem, Hoofd Obligatiestrategie.

Het antwoord op de vraag hoeveel stijgingsruimte er nog over is voor obligatierentes, zal met name worden bepaald door het beleid van centrale banken. “Bij een degelijke groei van de Amerikaanse economie zal de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank, red.) naar verwachting doorgaan met het verhogen van de korte rente. Hoewel deze renteverhogingen grotendeels door de markten zijn ingeprijsd, zouden de obligatierentes nog een beperkte stijging kunnen laten zien.” Obligatierentes bewegen in tegengestelde richting van de obligatiekoersen.

“De hogere obligatierentes in de VS hebben van obligaties een aantrekkelijkere belegging gemaakt dan zij in jaren zijn geweest. Terwijl de obligatierentes stegen, zagen we kapitaal vanuit aandelen naar obligaties en zelfs naar in dollars noterende geldmarktfondsen stromen. We verwachten dat deze herbalancering van beleggingsportefeuilles in 2019 zal doorzetten, vooral als beleggers zich realiseren dat de Amerikaanse obligatierentes zich dicht bij hun piek bevinden.”

Angst voor een bearmarkt

Angst voor een bearmarkt (een langdurige periode van dalende aandelenkoersen) in aandelen kan ervoor zorgen dat obligatiekoersen omhoog gaan. “Als beleggers een aanzienlijke daling van de aandelenkoersen voorzien, zullen Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) met hun rentes van rond de 3% opeens erg aantrekkelijk lijken.”

In 2019 zal Pieterse-Bloem beleggers mogelijk de suggestie doen om te starten met het opbouwen van posities in toonaangevende staatsobligaties. Hiermee kan extra bescherming in een beleggingsportefeuille worden gecreëerd. “Ook inflatiegerelateerde obligaties kunnen daarbij worden ingezet: deze obligaties zijn aantrekkelijk geprijsd en kunnen een buffer bieden als de inflatie sterker zou stijgen dan verwacht.”

“Daarnaast geven we beleggers in overweging om grote posities in bedrijfsobligaties terug te schroeven, ten gunste van obligatiesegmenten die aantrekkelijk gewaardeerd zijn, denk aan schuldpapier uit opkomende markten.”

Kansen op duurzame obligatiemarkt

Tot slot verwachten de experts dat zich in 2019 meer beleggingskansen zullen voordoen in het duurzame deel van de obligatiemarkt.

“Overweeg een deel van het beschikbare vermogen te investeren in obligaties van overheden die een duurzaam beleid nastreven en bedrijfsobligaties van ondernemingen die een duurzaam businessmodel hanteren of investeren in duurzame projecten. Er komen steeds meer obligatiefondsen beschikbaar met een sterke focus op duurzaam beleggen. Hiermee ontstaan mogelijkheden voor beleggers om rendementen te behalen én bij te dragen aan een betere wereld”, concludeert Pieterse-Bloem.

Zie je zelf kansen?

Ben je geïnspireerd door onze experts? Of zie je zelf kansen voor 2019 en verder? Met Zelf Beleggen Basis van ABN AMRO kan je zelf eenvoudig aan de slag en beleggen tegen lage kosten.

ABN AMRO heeft nu een speciaal openingsaanbod: vraag Zelf Beleggen Basis aan, beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback

Reacties

Er is nog niet gereageerd.