IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je doen als je de rekeningen niet meer kunt betalen

Het is zeer vervelend als je erachter komt dat je niet genoeg geld verdient om je maandelijkse kosten te betalen. Dit kan ineens gebeuren, vooral als je veel schulden hebt. Zo'n situatie vereist direct om actie en je zou alles op alles moeten zetten om je financiën zo snel mogelijk weer op orde te krijgen, maar wat kun je doen? 

Door een vijftal stappen te zetten los je niet alleen het probleem op, maar zorg je er ook voor dat dit in de toekomst niet opnieuw gebeurt. 

Zie ook: Zo bouw je aan een sterke financiële basis

1. Breng je kosten terug

In de eerste instantie moet je een manier vinden om je kosten terug te brengen. Er is bijna altijd wel een manier waarop je kunt besparen. Als dit betekent dat je je appartement moet delen met een huisgenoot of een carpoolpartner moet zoeken, dan is dat maar zo. Of draai minder vaak de verwarming aan en let goed op je boodschappen. Dit lijken kleine posten, maar de kosten kunnen opgeteld flink oplopen. 

Bedenk of je bepaalde dingen echt nodig hebt of moet doen: denk aan vakanties, uiteten gaan of nieuwe kleding. Koop geen spullen waar je maandelijks op moet aflossen en voorkom dat je (teveel) met je creditcard betaalt. Dit maakt de situatie er namelijk niet bepaald beter op. Ook zijn er veel apps voor je smartphone of tablet die je kunnen helpen om geld te besparen.

Kijk naar je facturen en bepaal of je je auto nog kunt betalen en of de huur niet veel te hoog ligt en ga vervolgens kijken hoe je deze bedragen omlaag kunt krijgen. 

2. Ga op zoek naar extra inkomsten

Kijk naar alternatieve manieren om meer inkomsten te genereren of ga op zoek naar een andere baan. Gooi spullen in de verkoop om van de schulden af te komen. Wellicht moet je er een extra parttimebaantje bij nemen of moet je meer uren draaien op je huidige werk, al is het alleen maar om de periode te overbruggen waarin de kosten enorm de spuigaten uitlopen. Bijvoorbeeld als je recent te maken hebt gehad met hoge ziektekosten.

Check ook: Zo maak je betere financiële beslissingen

Heb je de grootste kostenposten afbetaald, dan kun je je tweede baan weer opzeggen, want let wel: een extra baan is geen oplossing voor de lange termijn. Overigens kan het ook helpen om bij je huidige werkgever een loonsverhoging te vragen. 

3. Op zoek naar een oplossing voor de lange termijn

Een extra baan aannemen is dus geen duurzame optie om je schulden het hoofd te bieden en dus moet je denken in jaren die nog komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je scholing: kun je je werkvaardigheden verbeteren en zijn er nog bepaalde certificaten of diploma’s te halen?

Of is een carrièreswitch een goede keuze? Overweeg dan zeker om dit te doen. In sommige gevallen kan je huidige werkgever je hier ook bij helpen. 

4. Praat met je schuldeisers

Neem contact op met je schuldeisers en vraag of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een uitstel van betaling. Creditcardmaatschappijen willen nog wel eens tijdelijk de schuldrentes verlagen, maar dan mag je vaak je kaart ook even niet meer gebruiken.

5. Houd je prioriteiten voor ogen

Ten slotte is het belangrijk om jezelf te blijven voorzien in je basisbehoeften, voordat je je schulden aflost. Zorg dat er eten op tafel staat en dat je een dak boven je hoofd hebt, voordat je je rekeningen betaalt.

Dit is van essentieel belang als je de komende maanden wil doorkomen en bovendien sterker uit de situatie wilt komen. Je budget en je prioriteiten zullen het gemakkelijker maken om je inkomsten effectiever te beheren. 

Kom je er na deze tips nog niet uit? Dan zijn er diverse organisaties die je persoonlijke hulp of advies kunnen verlenen. Denk aan een wijkteam, maatschappelijk werk of een sociale dienst in je gemeente. Dit heet schuldhulpverlening.

Een hulpverlenende partij kan een betalingsvoorstel doen aan schuldeisers of als dat niet werkt kan de rechter worden gevraagd om een oplossing. Meer over schulddienstverlening en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een schuldregeling, lees je hier.

Check ook: Zo word je in een paar stappen schuldenvrij

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

12 meest gemaakte fouten in de belastingaangifte

Aftrekposten missen of juist ten onrechte opvoeren kan je duur komen te ... Lees verder ›