IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je uitvaart loopt wel zo'n vaart

Niet meteen in een grafstemming raken, want dit is ook een belangrijk onderwerp waar over nagedacht moet worden. Want, zo blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer, steeds meer Nederlanders willen een informele uitvaart en toost op het leven. Dus geen vieze koffie en cake meer, maar gewoon samen het glas heffen. Het liefst een biertje natuurlijk.

Hoewel de uitvaartwensen zowel provinciaal als per leeftijd verschillen, is er een duidelijke verschuiving zichtbaar. De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen. De meeste Nederlanders willen een informele crematie in een intieme setting en daarna een toost op het leven.

Lees ook: Klant de pineut bij lijfrente

Die veranderende wensen hebben ook invloed op de soort uitvaartverzekering die bij jou past. Lang niet alle verzekeringen zijn ingericht op dit soort wensen. 

Nederlander geeft voorkeur aan crematie

70% van de ondervraagden liet weten dat ze gecremeerd willen worden. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf.

Opvallend is dat cremeren in de provincie Limburg (78,8%) het meest populair is en in Drenthe het minst. In Drenthe geeft slechts 54,9% aan gecremeerd te willen worden, schrijft Uitvaartverzekeringwijzer. 

In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het meest populair. Maar liefst 84,2% geeft aan gecremeerd te worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5%.

Koffie met cake officieel overleden

Het afsluitende kopje koffie met het beruchte plakje cake zijn nu echt over datum, en kunnen mee de oven in. Liever ziet men nu een afsluitende borrel en wat bitterballen. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt nog steeds de voorkeur gegeven aan koffie.

Vroeger waren de meeste uitvaarten formeel. Denk zwarte kleding, klassieke muziek, koffie en cake, professionele dragers en meer. Nu wil bijna driekwart van de Nederlanders een informele uitvaart. 

Met informeel wordt niet zozeer een groot feest bedoeld, maar wel bijvoorbeeld een slideshow met foto's, toespraken door vrienden en niet een officieel persoon, geen klassieke maar de favoriete muziek van de overledene. Ook als dat - wellicht toepasselijk - death metal is. En kleding hoeft ook niet meer zwart en netjes. 

Natuurlijk zijn hierin nog verschillen. Zo willen ouderen nog een klassieke begrafenis, maar jongeren juist niet. Eén wens delen ze: de kist mag dicht. Limburgers kiezen met 90,7% massaal voor een dichte kist. Landelijk is dat 76,8%.

Toekomst van de uitvaart in Nederland

Misschien ben je nu nog jong, en denk je wat maakt dit allemaal uit voor mij. Maar voor je nabestaanden is het belangrijk dat jij al wat geregeld hebt. Hoe zwartgallig het ook klinkt: je weet nooit wanneer je gaat. Maar vroeger of later ga je. 

Dan zijn de wensen die jij kenbaar hebt gemaakt belangrijk, en moet jouw uitvaartverzekering daarop aansluiten. Wil jij bijvoorbeeld iets met duurzaamheid of milieuvriendelijkheid? Dat jij in rook opgaat, maar niet bijdraagt aan het gat in de ozonlaag? Dan moet je dat wel aangeven. 

Dingen als duurzaamheid, en bier, zijn nu lang niet altijd opgenomen in de pakketten van een uitvaartverzekering. Een natura uitvaartverzekering is bijvoorbeeld een vast dienstenpakket. Kijk goed wat er in die pakketten zit, voordat jouw nabestaanden na je overlijden nog jouw bier moeten betalen. 

Het is sowieso verstandig om een uitvaartverzekering te vergelijken voordat je een uitvaartverzekering afsluit. Pakketten en premies kunnen flink verschillen.

Lees ook: Lijfrente of banksparen? Dit zijn de verschillen.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.