IEXGeld

Dossiers

Profiel

20 jaar euro, een succes?

Kan je het je nog herinneren, betalen met de gulden? Het is alweer twintig jaar geleden dat de euro werd gelanceerd. Over de vraag of de eenheidsmunt goed is geweest voor de regio en of de Europese munt nog twintig jaar ongeschonden kan overleven, wordt verschillend gedacht. 

Cnbc maakte een overzicht hoe het de euro is vergaan en wat de toekomst zou kunnen brengen. Over een ding lijken de kenners het echter eens: het is te laat om het europroject terug te draaien. Dus het is roeien met de riemen die we hebben. 

Belangrijkste prestatie: hij is er nog

Een Economische en Monetaire Unie (EMU) was lange tijd een ambitie van de Europese politici en werd gezien als een natuurlijke stap vooruit naar het ideaal van een steeds grotere eenheid. Daarom werd in januari 1999 de euro in het leven geroepen - een uniek experiment waarbij landen in Europa hun nationale valuta opgaven en de controle overdroegen aan de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB was een jaar eerder opgericht om het monetaire beleid voor de eurozone te bepalen en te beheren en had de hoofdverantwoordelijkheid om prijsstabiliteit te handhaven met een inflatiedoel van rond 2%. Twintig jaar later wordt de euro gebruikt door meer dan 340 miljoen Europeanen. 

Bekijk ook: Deze invloed heeft inflatie op je geld

"De belangrijkste prestatie van de euro is dat de munt er nog steeds is, en het is zeer waarschijnlijk dat de munt zal blijven", zei Constantine Fraser, analist Europese politiek bij TS Lombard. "Dit enigszins gekke project van een supranationale muntunie met enorm verschillende economieën bestaat 20 jaar en bracht deze economieën en landen dichter bij elkaar."

De voordelen van de euro kwamen in de beginjaren tot uiting door het wegnemen van transactiekosten (de kosten van het omwisselen van valuta), verhoogde prijstransparantie en de vereenvoudiging en stabilisering van grensoverschrijdende handel en investeringen. 

One-size-fits-all niet geschikt

Ook heeft de euro heeft nadelen met zich meegebracht. Volgens critici is de 'one-size-fits-all'-benadering niet geschikt voor een regio met enorme verschillen in de economieën van de lidstaten. Het verlies van een onafhankelijk monetair beleid betekent ook dat leden hun eigen valuta niet kunnen devalueren om het concurrentievermogen te herstellen. 

Regels voor begrotingstekorten, die in wezen beperken wat landen kunnen lenen, hebben ook geleid tot kritiek dat het voor deze landen moeilijker is om economisch herstel te bewerkstelligen. Zij moeten veelal hun toevlucht nemen tot bezuinigingsmaatregelen, die zelf recessies kunnen veroorzaken.

Maar de euro en de monetaire unie zijn vanaf het begin getest. Eerst met de wereldwijde financiële crisis en de daaropvolgende schuldencrisis in de eurozone.

Bestaanscrisis

De schuldencrisis veroorzaakte een 'existentiële crisis' voor de valuta tussen 2010 en 2015, waarbij het europroject in 2011-2012 zelfs volledig uit elkaar dreigde te vallen.

De euro werd gered doordat ECB-president Mario Draghi in juli 2012 de markten verzekerde dat hij "alles zal doen" om de munt overeind te houden. Een week later kondigde de ECB een programma aan om indien nodig de obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen.

Lees terug: Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken

"De belofte van Draghi om alles te doen wat nodig is gaf de eurozone de bescherming van de centrale bank die het nodig had, en het was ook een belangrijk symbolisch moment om duidelijk te maken dat de eurozone niet zou verdwijnen", aldus Fraser.

Buitengewone maatregelen

Eind 2014 startte de ECB met een reeks programma's voor het kopen van obligaties, die veranderden in een volledig kwantitatief versoepelingsprogramma (Quantitative Easing of QE genoemd) voor de aankoop van activa dat pas in december 2018 werd beëindigd. Het idee van QE was het vergroten van de geldhoeveelheid in de eurozone. Aan het einde van het QE-programma heeft de ECB meer dan 2 biljoen euro aan activa opgebouwd.

Hoewel het opkoopprogramma de eurozone hielp om te herstellen van de crisis, maakte de economische onrust in de regio duidelijk dat meer institutionele hervormingen en meer integratie nodig waren om toekomstige financiële schokken te voorkomen of te beperken.

Ter verbetering van de manier waarop reddingsoperaties worden behandeld, is het Europees stabiliteitsmechanisme opgericht. Ook werd in 2012 een bankenunie gestart, zodat Europese banken meer toezicht en regels van de ECB zouden krijgen. 

Stilstaan is omvallen 

Volgens Fraser is Italië het grootste probleem in de eurozone. "Het kan niet groeien, het heeft een krakende economie, het kan de concurrentie met China niet aan en het heeft een vergrijzende bevolking. Als het een eigen valuta zou hebben, zouden ze deze kunnen devalueren en competitiever worden, maar dat kan niet met de euro."

Daarnaast voelen Europeanen zich volgens Fraser nog niet Europees genoeg. "De eurozone is onvolledig, het heeft veel problemen en moet meer integreren. Het kan niet stilstaan, anders zou het kunnen omvallen."

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Maan Arkenbosch 2 februari 2019 20:57 1
  “Stimuleringsprogramma ECB bracht stabiliteit” stelde Draghi voor het E.U.parlement. Deze ""stabiliteit"" is gekocht met een een enorme schulden ballon, zowel bij de zuidelijke E.U. Centrale banken, private banken, Target II en zelfs steeds meer private huishoudens. Daarbij hebben de door de E.U. met drukpersgeld opgekochte schuldentitels, gedeeltelijk geen waarde, zodat de belasting betaler dat weer kan op soppen., De lage rente heeft er voor gezorgd, dat woningen exorbitant gestegen, zijn zodat de huizenkoper door zijn hoge aflossing verplichtingen er niets bij opschiet. Bij een recessie/werkeloosheid, kapitaalmarkt rente verhoging, zijn de rapen voor de banken en woning bezitters, gaar. De E.C.B. kan bij een recessie niet meer stimuleren, omdat de rente al onder 0% zit.Voorts is sprake van een gemanipuleerde inflatie%, forse huur en onroerend goed prijzen, welke meer dan 30% van het basis inkomen uitmaken. De pensioenen zijn door de kunstmatige, lage rekenrente, afgeroomd, de pensioenfondsen zoeken vertwijfeld naar rendementen en vele balansen van de banken staan er door de E.C.B. deposito-strafrente slecht voor. De €. zelf is vanaf 2012 vanaf $.1,61 naar nu $.1,14 gedevalueerd. En waarom komen de gele hesjes dan de straat op,Draghi? Doordat de ‘collateralized debt obligations’ (CLO’s), weer volop terug zijn, van weg geweest, welke de oorzaak waren van de financiële crisis van 2009, is de hele ""Poppenkast"" van de E.C.B./Draghi, er niets mee opgeschoten., Niet alleen 2019, maar ook 2020 worden voor de E.U. op sociaal economisch en financieel gebied, uitdagende jaren. Merkel heeft gesteld: Indien de €. onderuit gaat, gaat de E.U. onderuit.
 2. d' Aandelen ' 3 februari 2019 00:44 0
  Maan Arkenbosch,

  een prima commentaar op de 'zegeningen' van de invoering van de EURO, als gepensioneerde bij Pensioenfonds BPMT ondervind ik dagelijks hoe de € is gedevalueerd omdat ons pensioen de laatste 11 jaar niet is geïndexeerd en zelfs al 3 x is gekort.
  Met als gevolg dat mijn bruto jaarlijks pensioen + AOW net zo hoog is als mijn bruto jaar inkomen in 1990 ( inkomen gedeeld door € 2,20371).
  Ik besef me terdege dat er meerdere gepensioneerden maar ook veel werknemers met een modaal inkomen of lager steeds meer onder druk komen te staan, waar voor werknemers nog bij komt dat een vaste baan veel minder zeker is dan in vroegere jaren.

  Vanaf de invoering van de EURO was ik een tegenstander omdat de de verschillen tussen al die landen te groot was en misschien nog wel is en een gezamenlijke valuta eenheid in al die verschillende landen niet werkt, ook niet met het kunst- en vliegwerk van Mario Draghi.

  Door die gierende inflatie worden steeds meer zaken voor steeds meer mensen financieel onbereikbaar naar mijn bescheiden mening.

  In Nederland heeft de politiek de klimaatcrisis ingezet om andere onderliggende problemen onder de mat te vegen, alle aandacht gaat uit naar de klimaat maatregelen die voor de meeste burgers een grote bron van zorg is vanwege de kosten die naar grote hoogte dreigen op te lopen.

2 Reacties Omhoog ↑