IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let op bij storten op een lijfrente

Ieder jaar (meestal aan het eind van het jaar) spreek ik weer mensen die geld willen storten op een lijfrente zonder dat ze hiervoor aftrek hebben. Als ik vraag waarom men dat zou doen is het antwoord steevast: "Dan voorkom ik vermogensrendementsheffing in box 3".

Check ook: Je mag shoppen met je pensioenkapitaal

"Maar dan moet u wel over de uitkering belasting betalen, zonder dat u aftrek heeft gehad", is dan mijn reactie. Veel mensen denken dit probleem op te lossen door een saldoverklaring te regelen. Voor deze groep heb ik slecht nieuws: Dat gaat niet meer werken. 

Saldoverklaring

Hoe zit het ook alweer? Als je geld inlegt op een lijfrente (lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen) mag je die inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat je jaarruimte of reserveringsruimte hebt.

De inleg is dus aftrekbaar, maar de uitkeringen zijn belast. Door slim te plannen kun je aftrekken tegen een hoog inkomen en laat je het geld uitkeren in een periode waarin je een lager inkomen hebt en dus minder belasting betaalt.

Lees ook: Sparen voor je pensioen: durf creatief te zijn

Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een keer hebt ingelegd op je lijfrente zonder dat je deze jaarruimte of reserveringsruimte had. Je zou dan belasting moeten betalen terwijl je geen belastingvoordeel had. Je kunt dan gebruik maken van de saldoverklaring.

Hierbij moet je bij de fiscus aantonen dat je de inleg niet hebt af kunnen trekken. Met een saldoverklaring zijn de uitkering onbelast tot de hoogte van de niet afgetrokken inleg. Klinkt redelijk, toch? Je moet het overigens zelf aantonen bij de fiscus, want wie eist bewijst.

Geen saldoverklaring bij bewust betalen lijfrente zonder aftrek

Door een nieuwe uitspraak gaat deze vlieger niet op als het een welbewuste keuze is om in te leggen op een lijfrente zonder aftrek. In deze zaak ging het om het bewust doorbetalen van premie sop een lijfrente in de jaren 1995 tot 2000.

De klant ging ervan uit dat hij een saldoverklaring zou krijgen. Maar die gaf de fiscus niet omdat er sprake was van opzet. En daar is de saldoverklaring niet voor bedoeld.

Daarom mijn advies: niet storten op een lijfrente als je geen jaar- of reserveringsruimte hebt.

Lees ook: Lijfrente of banksparen? Dit zijn de verschillen.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.