IEXGeld

Dossiers

Profiel

Maling aan de daling

Hoewel het beleggersvertrouwen zich nog niet heeft hersteld van 2018, zijn beleggers niet heel negatief voor 2019. Ze laten zich niet afschrikken door de koersdalingen, zo blijkt uit de ING BeleggersBarometer van januari.

Meer dan de helft van de beleggers (57%) zag de waarde van de eigen beleggersportefeuille dalen in de afgelopen drie maanden. Toch zijn beleggers niet heel negatief. 42% verwacht dat de waarde van de eigen portefeuille weer aantrekt in de komende drie maanden en nog eens 36% verwacht dat deze waarde ongeveer gelijk blijft.

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Positiever nog verwacht een derde zelfs dat de persoonlijke financiële situatie verbetert in de komende maanden. Maling aan de daling dus. 

Reactie op zwakke beurs

De koersdalingen van de afgelopen maand hebben het vertrouwen van beleggers een knauw gegeven, toch schrikt het de meeste beleggers niet af in het nieuwe jaar. De overgrote meerderheid van de beleggers (79%) heeft dit al een keer meegemaakt.

De huidige gemoedstoestand van de beurs doet twee derde van de beleggers dan ook niks. Van de beleggers die wel onrustig worden (34%) heeft bijna de helft (47%) geen ervaring met dergelijke dalingen.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het afgelopen jaar is het eerste negatieve beursjaar sinds 2011, maar ondanks dat de AEX ruim 10% daalde is het echt geen extreem jaar. Ook nieuwe beleggers weten nu uit de praktijk dat koersen niet in een rechte lijn stijgen.”

Beleggen aanvulling op toekomstig inkomen

In vergelijking met afgelopen maanden lijken steeds meer beleggers te kiezen voor beleggen in beheer. Waar in september 2018 nog 53% zelf belegde, is dit gedaald naar 47% deze maand. Ruim een derde van de beleggers belegt bij een van de drie grootbanken (ING, Rabobank & ABN AMRO).

Het voornaamste doel van handelen op de aandelenmarkt blijft de aanvulling op het toekomstig inkomen. Ten opzichte van september zijn er nu meer beleggers die de aflossing van de hypotheek of aankoop van een huis als doel hebben. Dit percentage is gestegen van 7% naar 12%.

Homan: “We zien al langer dat beleggers steeds meer voor een lange termijn doel beleggen. Zeker in dalende beurzen is het zaak om dat voor ogen te houden en je te realiseren dat je als belegger ook mindere periodes meemaakt.” Een derde van de beleggers (30%) heeft helemaal geen concreet doel voor ogen.

Van ASML (13%) verwacht de belegger de komende maanden het meeste rendement, gevolgd door ING (10%) en Shell (8%). De regio’s met de grootste beurskansen zijn volgens beleggers nog steeds Nederland (17%), Azië (18%) en Europa (14%).

Bekijk hier ook ING's Bob Homan die de Beleggersbarometer van januari presenteert

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›