IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen als de aandelenkoersen dalen?

In de afgelopen tijd was het beeld grillig op de beurzen. Hoewel de aandelenmarkten het jaar redelijk goed zijn begonnen (de AEX staat 4,5% in de plus), bleek het jaareinde van 2018 minder rooskleurig. Wat doe je als belegger nu? Kopen of wachten op de volgende dip? 

Het antwoord: ja, je moet kopen als de koersen dalen. Maar tegelijk zou je ook moeten kopen als de beurzen omhoog gaan of zijwaarts bewegen. Beleggen zou namelijk moeten draaien om het behalen van je financiële doelen en dat betekent dat je aandelen tijdens alle marktcondities in de gaten moet houden. 

Lees ook: Onze handleiding Beginnen met beleggen

Toch is ‘koop laag, verkoop hoog' een veel voorkomend mantra op de aandelenmarkten. Als je iets op je verlanglijstje hebt staan dat ineens flink in prijs is gedaald, dan ga je het waarschijnlijk ook direct kopen. Bij aandelen is dat niet veel anders. Als je al van plan bent om te beleggen, dan is het een slimme zet om aandelen te kopen als deze recent in waarde zijn gedaald. 

Net als bij gewoon shoppen, is het desondanks niet verstandig om dingen te kopen alleen omdat ze in de aanbieding zijn. Als je niet eerder interesse hebt getoond in een bepaalde aandeel of eigenlijk niet van plan was om nu aandelen bij te kopen, dan is het wellicht niet erg verstandig om goedkope aandelen alleen voor de korting te kopen. 

Waarom niet?

Wellicht heb je momenteel het geld niet om het opzij te zetten voor beleggingen. Wat doe je dan? Ga je het ene aandeel verkopen, om het andere te kopen? Als de bredere aandelenmarkten lager staan, dan betekent het dat je mogelijk verlies neemt om een (mogelijk) koopje aan te schaffen. 

Heb je het geld wel beschikbaar, dan zou je je evengoed niet moeten laten leiden door marktbewegingen, maar door je eigen financiële behoeftes. Snel aandelen kopen als ze lager staan is net zo’n emotionele reactie als verkopen als ze lager staan. 

Volgens beleggingsexpert Justin Waring van UBS kunnen beleggers grote opwaartse bewegingen missen als zij wachten tot de markt daalt. Waring noemt het beleggingscredo ‘koop laag, verkoop hoog' dan ook een denkfout. 

Wat moet je dan wel doen?

Een slimmere strategie is om een plan voor de lange termijn te maken met vaste momenten waarop je aankoopt en houd je daaraan vast. 

Het is veel beter om gewoon aandelen te kopen en deze voor de lange termijn vast te houden, betoogt ook Waring.

Overigens kan het plan ook zijn om een cashreserve op te bouwen voor latere investeringen. Op die manier ben je voorbereid op het moment dat zich een koopmoment aandient. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

In de huidige crisis is het lastig om rendement te maken op je belegging... Lees verder ›