IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zet je geld aan het werk en stick to the plan

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Januari, de maand van de goede voornemens. Gezonder eten, beginnen met sporten en misschien beter omgaan met je geld. Wordt het bijvoorbeeld niet eens tijd om je geld wat meer voor je te laten werken?

De rente op een spaarrekening is momenteel historisch laag en daarom is het misschien een goed moment om na te denken over beleggen. Hierbij zijn de rendementsvooruitzichten op lange termijn namelijk een stuk beter. Toch komen er ook risico’s bij kijken. Zo kunnen beurzen tussentijds plotseling flink dalen, bijvoorbeeld als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Brexit, de politieke spanningen tussen Amerika en China en het beleid van de centrale banken.

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om te beleggen.

Bepaal of beleggen bij je past

Hoewel verstandig gekozen en goed gespreide beleggingen historisch gezien op lange termijn een hoger rendement opleveren dan een spaarrekening, bestaat er altijd een kans dat je beleggingen in waarde dalen.

Denk er dus op voorhand goed over na of deze mate van onzekerheid bij je past. Bedenk ook hoe lang je je geld kunt missen en welk doel je voor ogen hebt. Dit zijn belangrijke vragen om je risicobereidheid vast te stellen en daarmee te bepalen of beleggen bij je past.

Handig: Checklist beginnen met beleggen van ABN AMRO.

Hoe ga je het aanpakken?

Er zijn verschillende manieren van beleggen, die zich onderscheiden in de mate waarin je zelf aan de knoppen zit of het uitbesteedt. Als je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan, dan bepaal je helemaal zelf waarin je belegt en hoe je portefeuille eruit komt te zien.

Wil je liever wat hulp? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor online begeleiding, waarbij je nog altijd wel zelf de beslissingen neemt. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te laten beheren door een expert, waarbij je dan wel het overzicht en inzicht hebt, maar niet zelf de beleggingsbeslissingen hoeft te nemen.

In 1 minuut inzicht in welke beleggingsvorm bij jou past? Check de ABN AMRO Keuzehulp.

Klein beginnen

Een veelvoorkomend misverstand over beleggen is dat je niet kunt beleggen met kleine bedragen. Voor een beginnende belegger kan het juist heel verstandig zijn om te beginnen met een klein bedrag en er zijn ook voldoende aanbieders waar dit mogelijk is.

Als het je bevalt dan kun je ook periodiek een (klein) bedrag inleggen. Dit is ook gelijk een belangrijke tip in het kader van risicospreiding. Door beleggingen op verschillende momenten te kopen, koop je ze voor verschillende koersen. Deze leiden uiteindelijk tot een gemiddelde aankoopprijs, waarmee je minder gevoelig bent voor koersschommelingen.

Goed voorbereid

Om goed voorbereid van start te gaan met je beleggingsportefeuille is het daarnaast belangrijk om te beleggen voor de lange termijn. Hoewel er misschien veel wordt gepraat over timing van de markt, is tijd een veel belangrijker onderwerp. De kans dat je als belegger een grote beursdaling meemaakt in je leven is historisch gezien erg groot, het gaat er vooral om hoe je er mee omgaat.

Tot slot nog een hele belangrijke tip: stick to the plan. Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om helder te hebben waarom je belegt. Wat zijn je doelen en wanneer wil je die bereiken? Vooral in tijden waarin het onrustig is op de beurs en emoties de overhand dreigen te krijgen, is het belangrijk om dit scherp in het vizier te houden.

Lees meer: Beginnen met beleggen? Met deze tips ga je goed voorbereid van start.

Je geld voor je laten werken

Breng je goede voornemen in de praktijk en begin vandaag nog. Met ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je in slechts enkele minuten beginnen met beleggen. Schuif het niet langer voor je uit en maak in de maand januari gebruik van het openingsaanbod: beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

Welke bedrijven profiteren van de coronacrisis? Lees verder ›