IEXGeld

Dossiers

Profiel

8 redenen waarom 2019 een goed beursjaar zal zijn

De meeste tegenwind van de aandelenmarkt in 2018 zal niet blijven hangen in 2019. In plaats daarvan zullen ze worden vervangen door een wind in de rug. Als gevolg daarvan zijn de beursvooruitzichten voor 2019 eigenlijk best gunstig.

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Dat schrijft beleggingssite InvestorPlace. Acht redenen op een rij waarom het nieuwe jaar een goed beursjaar zal zijn. 

1. Redelijke waarderingen

De huidige waarderingen op de aandelenmarkt zijn redelijk, ze lijken zelfs enigszins pessimistisch te zijn qua toekomstige winstgroei. Als die toekomstige winstgroei uitkomt rond de consensusschattingen van 10% en waarderingen stabiel blijven, dan kijken beleggers naar een potentieel totaal rendement van 12% in 2019. 

2. Gereduceerde groeiramingen

De schattingen van de groei van de bedrijfswinsten op korte termijn aanzienlijk verslechterd in de afgelopen weken, van boven de 15% tot onder de 10%. Zo'n reductie is historisch ongunstig en komt meestal overeen met tijden van economische onzekerheid.

Belangrijk is echter dat de winstgroeipercentages op lange termijn de afgelopen weken eigenlijk zijn verbeterd, ondanks dat de groei op korte termijn van 15% tot 10% is gedaald.

Dit betekent dat, hoewel de groeiverwachtingen op korte termijn worden verminderd, ze op de lange termijn robuust blijven. Analisten uiten optimisme over een oplossing voor de handelsoorlog en een vertraging van de renteverhogingen. De verlaagde winstverwachtingen op korte termijn lijken daarmee een kans te creëren voor de lange termijn.

3. Getemperde verwachtingen

De problemen van de aandelenmarkt in 2018 werden gedeeltelijk veroorzaakt door te optimistische verwachtingen van beleggers. De Investors Intelligence Bull/Bear-ratio was voor het grootste deel van 2017 en delen van 2018 fors hoger dan 3, een teken dat er gewoon te veel optimisme was. 

Nu zijn de verwachtingen echter veel meer getemperd. De Bull/Bear-ratio noteert rond het historische en neutrale niveau van 2. Met gematigde verwachtingen en normale waarderingen, is er behoorlijk wat pessimisme. Door dit niveau van pessimisme schuift de risico-beloning op aandelen echter naar de positieve kant, omdat slecht nieuws in hoge mate ingeprijsd lijkt te zijn.

4. Arbeidsmarktsterkte

De arbeidsmarkt blijft sterk en over het algemeen biedt dat steun aan een gezonde financiële markt. Bovendien verbetert de situatie op de arbeidsmarkt nog steeds. Buiten enige ruis blijft de trend in werkloosheidsaanvragen laag.

Voorafgaand aan elk van de voorbije grote recessies sinds 1970, werd de markttop voorafgegaan door een omslag in de trend in werkloosheidsaanvragen. Concreet is het aantal aanvragen voor een ww-uitkering gestegen in elke recessie sinds 1970. Dit is tot nu toe nog niet het geval. 

Bekijk ook: Dit verandert er in 2019 voor je portemonnee

5. Mildere Fed

Een andere belangrijke relatie op de kredietmarkten is het verschil tussen de rente op tienjarige staatsobligaties en het officiële rentetarief van de Fed. Momenteel ligt deze spread boven 70 basispunten. Voorafgaand aan elke recessie in de recente geschiedenis werd een markttop voorafgegaan door een negatief wordende spread.

Daar zitten we ver van af, en met slechts een paar renteverhogingen gepland in het komende jaar zou deze spread in de nabije toekomst positief moeten blijven. Zolang deze spreiding positief blijft, zou de huidige stierenmarkt in aandelen moeten aanhouden.

6. Oplossing handelsoorlog

De handelsoorlog was een groot probleem voor de aandelenmarkt. Maar er is optimisme over een oplossing van het handelsconflict sinds de VS en China hebben ingestemd met een wapenstilstand van negentig dagen.

Of de partijen binnen deze periode een oplossing weten te vinden blijft de vraag. Maar aangezien zowel de beurzen in de VS als in China en de economie beginnen te lijden onder de handelsoorlog, zijn de vooruitzichten op een einde van het conflict nu gunstiger dan ooit.

7. Sterk vertrouwen bedrijven en consumenten

Een van de opvallende thema's in de markt is dat, ongeacht de geluiden van de beurs, het vertrouwen van bedrijven en consumenten uitzonderlijk robuust blijft. Yardeni Research heeft een indicator ontwikkeld, de National Confidence Index, die een gemiddelde is van meerdere vertrouwensmaatstaven van consumenten en bedrijven. Die index bevindt zich momenteel op bijna een recordhoogte van ongeveer 120.

Bovendien bevindt deze index zich in een opwaartse trend. Belangrijk is dat, voorafgaand aan eerdere grote marktcorrecties (2000, 2007 en 2015 in mindere mate), deze index naar beneden is gegaan en is gedaald tot 100 of lager. Dus totdat deze index sterk afneemt, blijven het vertrouwen van consumenten en bedrijven de hogere aandelenkoersen ondersteunen.

8. Aanhoudende economische groei

Op dit moment zijn de algehele economische groei en productie in de VS nog altijd gunstig voor hogere aandelenkoersen in 2019. Vóór elke belangrijke marktcorrectie in de recente geschiedenis koelde de reële bbp-groei in de VS af voorafgaand aan die correctie en daalde uiteindelijk onder het langetermijngemiddelde van 2,6%. Dit gebeurt nog niet. In plaats daarvan lag de reële bbp-groei in het laatste kwartaal boven de trend met 3,05%. 

Bekijk ook: Deze 7 beurstermen worden dit jaar belangrijk

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

... of kunnen we beter even wachten? Lees verder ›