IEXGeld

Dossiers

Profiel

Handelsconflict ook in 2019 bepalend?

Het jaar 2018 zal de boeken in gaan als het jaar van de handelstarieven, schrijft Loege Schilder van Care IS Vermogensbeheer in zijn column voor Belegger.nl. Hij kijkt naar de verwachtingen voor 2019, blijft het handelsconflict een bepalende factor op de aandelenbeurzen?

"Hoewel sterke bedrijfsresultaten het grootste deel van het jaar zorgden voor stijgende aandelenkoersen, kreeg het laatste kwartaal de onzekerheid op de financiële markten de overhand." Is deze onrust terecht, vraagt Schilder zich af. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Op basis van de ontwikkelingen dit jaar kijkt Schilder alvast naar de verwachtingen voor 2019. 

Een korte terugblik over 2018

Schilder: "Het jaar 2018 werd gekenmerkt door sterke bedrijfsresultaten en veel politieke onrust. Met name de handelsoorlog zorgde voor veel beweeglijkheid. Ook opmerkelijk waren de grote regionale verschillen, waarbij Amerikaanse aandelen opvallend beter rendeerden dan andere regio’s."

De grote omslag kwam in oktober. "Tot oktober wisten de sterke bedrijfsresultaten de politieke onrust naar de achtergrond te verdrijven. Aangevoerd door Amerikaanse aandelen was het rendement van wereldwijde ontwikkelde landen per eind september +4%."

In het laatste kwartaal van 2018 bleken de uitstekende bedrijfsresultaten niet voldoende om de financiële markten te kalmeren. "De combinatie van handelsconflict, Brexit, Italiaanse begrotingsproblematiek, spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over wereldwijde afnemende economische groei maakte veel aandelenbeleggers onzeker. Hierdoor zagen veel beleggers in het vierde kwartaal het rendement verdampen dat was behaald in de eerste drie kwartalen."

Wat zeggen de cijfers?

De onrust komt doordat beleggers vrezen voor een recessie. Dat zou ook betekenen dat de bedrijfsresultaten weer tegen zullen gaan vallen. "Deze vrees wordt versterkt door verschillende risico’s, met als belangrijkste het handelsconflict tussen China en de VS", schrijft Schilder. "Tegelijkertijd worden wereldwijd de stimuleringsmaatregelen afgebouwd die bedoeld waren om de economie aan te jagen ten tijde van de financiële crisis."

Check: Passief beleggen: De keuze is reuze

Maar het probleem wordt in de media groter gemaakt dan het is, als er puur naar de cijfers wordt gekeken, valt het allemaal wel mee volgens Schilder. "Kijkend naar de fundamentele data, staat de economie er een stuk beter voor dan dat de aandelenbeurzen doen vermoeden. Zo is de rente vanuit historisch perspectief laag, het ondernemers- en consumentenvertrouwen hoog en staat de werkloosheid op een 49-jarig dieptepunt."

Maar dat is nog niet alles. "Bedrijfsresultaten staan daarnaast op recordhoogte en voor het jaar 2019 worden verdere winststijgingen verwacht. Wat betreft de economische groei zien we dat 2018 een hoogtepunt is behaald en dat deze in 2019 en verder terugkeert naar het langetermijngemiddelde." 

De vooruitzichten voor 2019

Hoe zal dit zich in 2019 verder ontwikkelen? "Economisch gezien zijn de vooruitzichten prima voor het jaar 2019. Het vertrouwen in de economie is hoog, de werkloosheid is laag en de bedrijfsresultaten zijn sterk. Hoewel de hoge economische groei van ontwikkelde landen normaliseert, stijgt het groeipotentieel van opkomende landen juist."

"Hierdoor is de totale economische groeiverwachting bijna 4% voor de komende jaren volgens het International Monetary Fund (IMF). Hoewel het belangrijk is om de eerder genoemde risicobronnen goed te monitoren, verwachten dat in 2019 de economische cijfers meer gewicht in de schaal leggen dan de politieke onrust", concludeert Schilder. 

Bekijk ook: 'Wij zoeken beleggers die zich geen zorgen willen maken'

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beursgang in aantocht. Hier moet je op letten

De IJslandse machinebouwer Marel krijgt vrijdag een notering op het Damr... Lees verder ›