IEXGeld

Dossiers

Profiel

Premieverschillen zorgverzekeringen nemen toe

Ieder jaar worden begin november alle zorgverzekeringspremies bekend gemaakt. Opvallend is dat de premiestijgingen flink uiteenlopen van geen stijging tot wel 15,8%. De gemiddelde stijging is 6,64 euro per maand, schrijft Independer.nl in een persbericht.

Ook blijkt het prijsverschil tussen de goedkopere online verzekeringen en traditionele merken nog altijd groot. Het is dus goed om zorgvuldig te kijken wat jouw wensen zijn en of het niet wat goedkoper kan.

Bekijk ook: Collectieve zorgverzekering vaak duurder dan individuele polis

Het belangrijkste verschil zit in de prijs, en in het feit dat online verzekeringen bij voorkeur online communiceren met klanten. Beide type basisverzekeringen hebben nagenoeg dezelfde dekking. Wie voor een online-label kiest ontvangt dus dezelfde zorg vanuit de basisverzekering én is goedkoper uit, concludeert Independer.

Groot vs. klein

Independer zette de gemiddelde premies van de online naturaverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis) af tegen die van de traditionele merken. Opvallend is dat het premieverschil tussen de twee type verzekeringen met gemiddeld 11,11 euro per maand fors is en de afgelopen jaren langzaam is toegenomen.

De keuze voor een online-verzekering is dus interessant voor de portemonnee. Voor een stel of een gezin met jonge kinderen kan deze besparing oplopen tot 267 euro per jaar, voor een gezin met 2 kinderen boven de 18 jaar zelfs tot 534 euro. Vermenigvuldig dat met een aantal jaar en je hebt een flinke besparing te pakken.

Verder is het opvallen dat een aantal kleinere zorgverzekeraars de korting voor het hoogste vrijwillig eigen risico verlaagt, waardoor de premie voor deze groep in verhouding dus extra hard stijgt. Steeds meer mensen kiezen voor het hoogste eigen risico en krijgen daarmee korting op de verzekeringspremie.

Aanvullend versobert

De trend van de laatste jaren, dat de aanvullende pakketten elk jaar versoberen, zet door. Hoewel er verschillen zijn tussen verzekeraars, ziet Independer over de hele linie dat de dekking op fysiotherapie, orthodontie en alternatieve geneeswijzen omlaag gaat.

Independer ontwikkelde een speciale pagina waar alles rondom de zorgverzekering bijgehouden wordt. Bekijk voor een volledig overzicht van alle premies en andere wijzigingen de Datamonitor van Independer. 

Bekijk ook: Dit wordt er bedoeld met een naturapolis

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

10 geldzaken die je nog vóór 2023 moet regelen

Bespaar geld door staatsobligaties om te ruilen voor spaargeld, nog snel... Lees verder ›