IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 veilige beleggingen met een hoog dividendrendement

De sterke volatiliteit op de beurzen maakt veel beleggers nerveus. Wie zich zorgen maakt, kan zijn toevlucht zoeken tot aandelen van relatief veilige bedrijven, met een relatief hoog dividendrendement. Beleggingssite InvestorPlace selecteerde zeven dividendaandelen die beleggers kunnen helpen om rustiger te slapen.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Elektriciteit, voedingsmiddelen, drank... sommige producten vinden ook in crisistijden nog gretig aftrek. Aandelen van bedrijven die hier hun geld mee verdienen vormen vaak een veilige schuilplaats voor beleggers die zich willen beschermen tegen verdere onrust op de beurzen. InvestorPlace tipt zeven defensieve dividendaandelen.

1. Diageo

Weer of geen weer, goede of slechte economische omstandigheden, mensen drinken graag alcohol. Voor beleggers die op zoek zijn naar een veilige belegging is Diageo volgens InvestorPlace dan ook een goede keuze. Het in Groot-Brittannië gevestigde bedrijf is eigenaar en producent van Guinness-bier, Captain Morgan rum, Smirnoff-wodka en Johnnie Walker-whisky, en diverse andere bekende dranken.

Het aandeel heeft een reputatie als veilige haven voor beleggers. Diageo was een van de weinige aandelen die de dag na het Brexit-referendum omhoog gingen, omdat Britse beleggers risicovolle aandelen verkochten en veiligheid zochten. Diageo kan opnieuw dienen als een veilige haven wanneer de volgende berenmarkt of recessie toeslaat.

Daarnaast keert de drankenfabrikant een aantrekkelijk dividend uit. Het bedrijf heeft de afgelopen 20 jaar zijn dividend (gemeten in Britse ponden) voortdurend verhoogd. Diageo betaalt op dit moment een dividend van iets meer dan 3%. 

2. Kraft Heinz

Net zoals consumenten in moeilijke tijden blijven drinken, blijven ze ook betaalbaar voedsel eten. Voedselgigant Kraft Heinz biedt door de scherpe koersdaling dit jaar een mooie koopkans. Het aandeel biedt een dividendrendement van 4,7%.

3. Campbell Soup

Campbell Soup is net als meer producenten van verpakte voedingsmiddelen wat minder in trek. Ingeblikte soep is op dit moment zeker niet trendy bij jongere consumenten. Bovendien is er steeds meer maatschappelijke weerstand tegen het hoge zoutgehalte in voedsel.

Maar InvestorPlace wijst erop dat Campbell Soup uit meer dan alleen de iconische rode soepblikjes bestaat. Het bedrijf produceert ook snackfood. En hoewel Amerikanen belangstelling hebben voor gezondere voeding, houden ze ook nog steeds van hun junkfood. Campbell bevindt zich in een uitstekende positie om hiervan te profiteren, als eigenaar van de merken Hanover, Pop Secret, Goldfish en Pepperidge Farm.

De markt waardeert Campbell Soup echter niet. De beurskoers is gedaald van 50 dollar vorig jaar naar 38 dollar nu. Dat heeft de interesse van activistische beleggers getrokken, die meer veranderingen eisen.

Als de aandelenkoers laag blijft, is de kans groot dat het bedrijf wordt overgenomen tegen een mooie premie. Maar als dat niet het geval is, kunnen beleggers in ieder geval nog genieten van een dividendrendement van 3,7%.

4. PacWest Bancorp

Bankaandelen waren vorige maand uit de gratie. De koersen van ETF's voor regionale banken zijn de afgelopen weken met bijna 20% gekelderd.

Dat heeft veel waarde gecreëerd in deze sector, die door beleggers vaak over het hoofd wordt gezien en waar solide dividenden in overvloed zijn. Dit laatste geldt ook voor PacWest Bancorp, dat momenteel een dividendrendement van 5,7% biedt.

5. New York Community Bancorp

New York Community Bancorp is een nóg veiliger bankaandeel, volgens InvestorPlace. Dit fonds biedt momenteel een dividendrendement van maar liefst 6,9%, en de bank verdient meer dan genoeg om het dividend te bekostigen.

Sommige beleggers koesteren echter wrok tegen de bank, vanwege een mislukte fusie met Astoria Financial eind 2016. Met een sterk dividend, gedekt door inkomsten en een veilig leningenboek, kunnen beleggers een aantrekkelijk dividendinkomen verdienen met dit aandeel.

6. Southern Co

Ook als het economisch tij tegenzit, blijven consumenten behoefte houden aan elektriciteit. De energiesector kan dan ook een aantrekkelijke sector zijn om in te beleggen als de financiële markten in paniek raken.

Southern Co is een van de meest winstgevende grootschalige elektriciteitsbedrijven van de Verenigde Staten. Het fonds levert momenteel een dividendrendement op van 5,2%.

7. Exxon Mobil

Benzine scoort ook behoorlijk hoog op de lijst van producten waar in zowel goede en slechte tijden veel vraag naar is. Natuurlijk is er een kleine daling in het brandstofverbruik tijdens recessies, omdat consumenten minder vaak de auto nemen. Maar over het algemeen zijn olie en gas een veilige haven.

Daarnaast is de Amerikaanse energiereus Exxon Mobil ook een aantrekkelijk dividendaandeel. Met een dividendrendement van iets meer dan 4% leent het fonds zich goed voor defensieve beleggers.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe vind je de beste dividendaandelen? 5 tips

Dividend is nooit gegarandeerd. Hier moet je op letten om de slimste keu... Lees verder ›