IEXGeld

Dossiers

Profiel

Onzekerheid op aandelenmarkten neemt toe: dit moet u weten

Afgelopen weken stonden in het teken van sterke koersdalingen op de wereldwijde aandelenbeurzen. Met name Amerikaanse technologieaandelen zaten in de hoek waar de klappen vielen. Terwijl bijna 80% van de Amerikaanse bedrijven beter presteerden dan verwacht. Waarom daalden aandelenkoersen dan toch zo sterk? En welke maatregelen kunt u treffen om de invloed van deze dalingen te beperken?

Amerika staat er goed voor

Kijkend naar de fundamentele informatie staat de Amerikaanse economie er goed voor. Vanuit historisch perspectief staat de werkloosheid op een dieptepunt, is de economische groei hoog, de rente laag en het ondernemerssentiment positief. Ook de bedrijfscijfers over het derde kwartaal wisten de winstverwachtingen wederom te verslaan. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, of toch wel?

Beleggers nerveus over rente

Hoewel deze cijfers een gunstig beeld schetsen, zijn er ook bedreigingen die roet in het eten kunnen gooien. Eén ervan is het oplopende renteniveau. Een stijgend renteniveau wordt door veel beleggers geassocieerd met een afremmende invloed op de economie. Daarnaast worden vastrentende beleggingen aantrekkelijker ten opzichte van aandelen bij een hogere rente.

De Amerikaanse Fed lijkt stellig vast te houden aan de geplande renteverhogingen. Ook Mario Draghi gaf aan, ondanks de recente tegenwind, door te gaan met de afbouw van het Europese steunprogramma zoals gepland. 

Sterke dollar en politieke ontwikkelingen

Tevens heeft de sterker wordende Amerikaanse dollar een negatieve invloed op de vooruitzichten van Amerikaanse bedrijven. Een stijgende dollar maakt Amerikaanse producten duurder voor buitenlandse consumenten. Een stijgende prijs zal de vraag doen afnemen, met minder gunstige vooruitzichten als gevolg. De afgelopen twee weken steeg de Amerikaanse dollar ruim 1,5% ten opzichte van een mandje met de belangrijkste wereldwijde valuta's.

Daarnaast zijn er diverse internationale kwesties die voor onzekerheid zorgen onder beleggers. Voorbeelden hiervan zijn het handelsconflict met China, onenigheid met Saudi-Arabië en Rusland, een stijgende olieprijs en politieke strubbelingen in Europa. 

Toekomstige verwachtingen

Door al deze risicofactoren zijn beleggers bezorgd over de groei van de toekomstige winsten. Bedrijven waar groeiverwachtingen een extra belangrijke rol spelen worden hierdoor vaak het hardst geraakt. Denk hierbij aan technologieaandelen zoals Amazon en Google. Het sentiment onder beleggers lijkt (tijdelijk) te zijn gekeerd door deze onzekerheden.

Daarnaast zijn beleggers gewend geraakt aan de economische omstandigheden van afgelopen jaren die volgden na de financiële crisis. Lage waarderingen, lage renteniveaus en lage inflatie in een periode van economisch herstel waren gunstige omstandigheden voor de aandelenbelegger. De terugkeer naar 'normalere' omstandigheden brengt onzekerheid teweeg en kan gepaard gaan met verhoogde beweeglijkheid op de aandelenbeurzen.

Welke maatregelen kunt u treffen?

Het is moeilijk om te voorspellen wat de aandelenkoersen op de korte termijn gaan doen. Positioneer daarom uw portefeuille zodanig dat u niet te veel blootstaat aan specifieke risico’s. Dit doet u door te spreiden over verschillende beleggingscategorieën.

Obligaties en grondstoffen boden in oktober een dempend effect doordat deze beter bleven liggen dan aandelen. Spreid ook binnen de aandelenportefeuille over verschillende sectoren. Nutsbedrijven daalden bijvoorbeeld minder sterk dan bedrijven binnen de technologiesector. Daarnaast kan de verhouding tussen risico en rendement worden verbeterd door te spreiden over zogenaamde stijlfactoren. Dit zijn bedrijven met specifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld een lagere beweeglijkheid (minimum volatility). Deze aandelen daalden aanzienlijk minder sterk dan het marktgemiddelde. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›