IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 dingen om te leren van beurspaniek

De recente forse koersdalingen op de wereldwijde aandelenmarkten hebben veel beleggers schrik aangejaagd. Volgens Adam Grossman, oprichter van Mayport Wealth Management, kunnen beleggers echter veel lessen trekken uit de achteruitgang van de markt die bescherming kunnen bieden tegen de volgende terugval, meldt MarketWatch.

Grossman wijst op het motto van beurslegende Warren Buffett die stelt dat beleggers "hebzuchtig moeten zijn als anderen bang zijn, en bang moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn".

Dat klinkt logisch en multimiljardair Buffett kan het zich ook veroorloven om sereen te zijn wanneer anderen gestrest raken. Maar wat moeten gewone beleggers doen? Grossman zette vijf tips op een rij.

1. Laat je niet afschrikken door de krantenkoppen

Sinds 2009 is de Amerikaanse markt verviervoudigd in waarde, met een positief rendement in elk jaar. We zijn nu in de langste stierenmarkt ooit en dit heeft experts zoals Nobelprijswinnaar Robert Shiller doen waarschuwen dat de markt gevaarlijk overgewaardeerd is. Het kan inderdaad erger worden.

Maar wees voorzichtig bij het volgen van marktprognoses. Het is blijft een raadsel waar de markten naartoe gaan en een nieuwsbericht kan de richting van de markt gemakkelijk veranderen.

Hoewel de aandelenmarkt in de VS elk van de afgelopen negen jaar met een positieve noot wist af te sluiten, kende Wall Street in zes van die negen jaar een daling van meer dan 10% in het midden van het jaar, voordat een nieuwe rally werd ingezet.

2. Reageer niet, maar heroverweeg wel

Vanwege het onvoorspelbare trackrecord van de markt, is het volgens Grossman beter om niet te reageren op kortetermijnbewegingen. Beleggers zouden die bewegingen wel kunnen gebruiken om het risiconiveau van hun portefeuille opnieuw te beoordelen - niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit een emotioneel standpunt. 

"Hoewel je financiële situatie erop kan wijzen dat je verliezen op korte termijn kunt doorstaan, moet je ook 's nachts kunnen slapen - en dat hoeft niet per se hetzelfde te zijn. Als je nerveus wordt van de krantenkoppen van vorige week, breng dan wat tijd door met het herzien van de samenstelling van je beleggingsportefeuille", aldus Grossman.

Check ook: "Beleggen? Je kunt nooit op het beste moment in- of uitstappen"

3. Het is niet te laat om iets te veranderen

Als je concludeert dat er een wijziging in orde is voor je portfolio, maak je dan geen zorgen of dat niet al te laat is. Aandelenkoersen zijn gedaald ten opzichte van het niveau van de afgelopen weken, maar dat waren wel recordniveaus. In feite is de markt nog steeds in positief gebied voor het jaar en is het dus niet te laat.

4. Als je leningen hebt, bekijk dan de voorwaarden 

De daling van de aandelenmarkt werd gedeeltelijk veroorzaakt door het besluit van de Federal Reserve om de rente te verhogen. Dit betekent dat elke schuld met een variabele rente duurder wordt. Dit omvat onder meer woningkredieten, hypotheken met een veranderlijke rente en creditcards.

"Inventariseer alle leningen met een variabele rente die je mogelijk hebt. Begrijp wanneer de tarieven kunnen worden aangepast en hoeveel. Zoek indien mogelijk naar manieren om deze af te betalen of om ze te herstructureren in leningen met een vaste rente." 

Net zoals de aandelenmarkt nog steeds in de buurt van de hoogste standen aller tijden ligt, liggen de rentetarieven nog steeds in de buurt van de laagste niveaus ooit. De debetrentes zijn hoger, maar ze zijn nog steeds extreem aantrekkelijk ten opzichte van andere perioden in de afgelopen 50 jaar.

5. Vermijd langdurige verplichtingen

Als je een lener bent kun je het best de lage tarieven voor de lange termijn vastleggen. Wanneer je aan de andere kant van de transactie staat - als degene die rente ontvangt - wil je precies het tegenovergestelde doen en langetermijnverplichtingen tegen lage tarieven vermijden.

Als je obligaties koopt, kies dan voor looptijden tot drie jaar. Waarom? De Federal Reserve heeft aangegeven de rente de komende jaren nog een aantal keer te willen verhogen. Als dat gebeurt, kun je volgend jaar meer verdienen met nieuwe obligaties dan met de obligaties die je dit jaar koopt. Dat betekent niet dat je vandaag geen obligaties zou moeten kopen; het betekent gewoon dat je de opties openhoudt door lange looptijden te vermijden.

Lees ook: Een beurscorrectie? Geen vloek maar een zegen!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

Deze boeken wil je lezen als je interesse hebt in (beginnen met) beleggen. Lees verder ›