IEXGeld

Dossiers

Profiel

Succesvol beleggen? Kijk naar Kanye West

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse zakenzender CNBC versloeg Kanye West dit jaar de bredere markt met zo'n 40%. Dat is best knap. Wat kan jij leren van zijn beleggingsstrategie?

Achtergrond

Zoals je wellicht weet is West getrouwd met Kim Kardashian, die op social media inmiddels zelf ook een begrip is geworden. Het is dan ook via Instagram geweest dat volgers inzicht kregen in de beleggingen van de familie West. Afgelopen kerst deed de bekende Amerikaanse rapper zijn vrouw een mandje vol aandelen cadeau, zo valt op te maken uit de foto die zij op Instagram plaatste.

Daarin zien we diverse bekende namen voorbij komen: Amazon, Adidas, Apple, Disney en Netflix. Sinds het begin van het jaar presteerden (op één na) alle aandelen beter dan de bredere markt. Vooral Netflix deed het goed met een koerswinst van circa 83%, maar ook Amazon won met 63% aanzienlijk wat beurswaarde. 

Wat hieruit valt op te maken

Bijna alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het extreem moeilijk is om de markt te verslaan. Dit is keer op keer bewezen. Toch laten de beleggingsresultaten van West zien dat het ook anders kan. Alsof stock picking een eitje is. Iedereen ziet toch dat de pakketjes van Amazon en de iPhones van Apple overal zijn, dat (bijna) iedereen Netflix kijkt en dat de jeugd Adidas en Disney omarmt?  

Enerzijds toont onderzoek dus aan dat het moeilijk is om de bredere markt te verslaan, maar anderzijds krijgt Kanye West het voor elkaar. Zitten de onderzoekers hier fout of is West slechts een uitzondering op de regel? 

Bekijk ook: Meer rendement = meer risico. Altijd.

Geluk?

Het makkelijkste is om te stellen dat West enorm veel geluk heeft gehad. En uiteraard zijn de onderzoeksresultaten gebaseerd op gemiddelden. Een situatie waarin iemand over een vrij korte periode van zes maanden de markt verslaat, doet niks af aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

De beleggingsportefeuille van West, bestaande uit snelgroeiende bedrijven die zich richten op de consumentenmarkt, is gewoonweg een perfecte keuze voor de huidige stand van de economie. Als de economische groei in deze periode sneller was gaan stagneren, dan zouden de beleggingsresultaten er waarschijnlijk heel anders uit hebben gezien. 

West had dus niet alleen geluk. Er zijn twee lessen te trekken uit de beleggingen van de rapper.

Les 1

De eerste les is dat hij zijn expertise in zijn voordeel heeft gebruikt. Peter Lynch, jarenlang manager van een bekende beleggingsinstelling in de VS, schreef daar al een boek over: Hoe klop ik de beurs?.

Daarin verklaart hij dat particuliere beleggers al een streepje voor hebben bij het uitzoeken van aandelen ten opzichte van professionals. Zij hebben vaak allemaal een eigen expertise of hobby die zij in hun voordeel kunnen gebruiken en waar zij meer verstand van hebben dan de professionele investeerder met een brede kennis. 

West heeft bijvoorbeeld een contract met Adidas. Het valt daarom niet uit te sluiten dat hij unieke kennis of inzichten heeft in de bedrijven waarin hij investeerde. Probeer dit zelf ook. Als jij gebouwen bouwt, software ontwikkelt of arts bent, dan heb je mogelijk gespecialiseerde kennis over bedrijven in de betreffende sector. 

Les 2

De tweede les: houd de risico's beperkt. Houd er rekening mee dat West voor niet meer dan 300.000 dollar aan aandelen heeft ingekocht. Voor de gemiddelde persoon is dat misschien veel, maar het totale vermogen van West en Kardashian is hier niks bij. Zelfs al zouden de individuele aandelen van West flink minder waard zijn geworden, dan was de impact op het vermogen evengoed beperkt gebleven.

Het beste advies voor de meeste beleggers is waarschijnlijk om het te houden bij de goedkope indextrackers en om stock picking te laten voor wat het is. Wil je dan toch enkele individuele aandelen aanschaffen, kijk dan naar Kanye West: blijf bij je leest en zorg ervoor dat je posities niet te groot worden. 

Check ook: Gokken is geen beleggen

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. k2es 7 oktober 2018 17:53 0
  Wat een onzinverhaal! Die man was enige tijd geleden nog in het nieuws dat hij 50 miljoen dollar schuld heeft en bijna failliet was. Geen geweldige belegger dus.
  Later wilde hij president worden van Amerika. Vorige week las ik dat hij zijn naam wilde veranderen net zoals Prince in de The man former known as...
  Kortom die man is van lotje getikt.
 2. k2es 7 oktober 2018 22:50 0
  En die domoor is een groot fan van Donald Trump. Dat zegt toch wel genoeg over zijn intelligentie.
 3. k2es 7 oktober 2018 22:52 0
  Ongelofelijk dat IEX zo'n figuur opvoert als voorbeeld voor beleggers.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Blijf beleggen, maar alleen met geld dat je kunt missen. Lees verder ›