IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is het beste moment om een auto te kopen

Iedereen wil een goede deal als het gaat om de aanschaf van een nieuwe of tweedehandse auto. De automarkt is net zoals andere branches sterk afhankelijk van de seizoenen en daar kun jij als consument voordeel uit halen. Enkele tips.

Nieuwe auto’s

Wil je een nieuwe auto kopen, dan kan het je al snel enkele duizenden euro’s schelen als je rekening houdt met de seizoenen. Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen dat je in de zomerperiode beter geen cabrio koopt, want dan ligt de vraag enorm hoog. Voor koopjes kun je dus het beste in de winter op zoek gaan naar een dergelijke convertible. Auto’s met vierwielaandrijving zijn juist gewilder in de winter en herfst, waardoor je in de zomer eerder een koopje krijgt.  

Ook is de kans groot dat je tijdens het einde van elk kwartaal (vooral eind juni en december) goedkoper een auto kunt aanschaffen. Autodealers willen bijvoorbeeld op de valreep nog hun kwartaaldoelstellingen behalen en zijn hierdoor eerder geneigd om je een mooie deal aan te bieden. Ook in rustige maanden als februari en augustus zijn autoverkopers vaker bereid om kortingen uit te delen.

Lees ook: 5 dingen die je beter niet tweedehands kunt kopen

Ga op onderzoek uit wanneer er nieuwe modellen op de markt komen. Plan vervolgens je bezoekje aan de showroom in de laatste weken dat het vorige model wordt aangeboden. Autoverkopers willen snel overschakelen naar het nieuwe aanbod en willen af van hun voorraad oude modellen. Houd er wel rekening mee dat een ouder model sneller in waarde daalt, dan de net uitgekomen modellen, terwijl ze misschien grofweg even oud zijn. 

Wil je toch voor het nieuwe model gaan? Wacht dan enkele maanden na de lancering ervan. Tegen die tijd is de hype voorbij en kun je mogelijk sneller een betere deal krijgen. 

Tweedehands auto’s

De seizoensgebonden trends op de automarkt, hebben ook een effect op de verkoop van tweedehands wagens. In maart en september is er doorgaans een run op nieuwe auto’s, waarbij veel autobezitters hun oude model inruilen voor een nieuwe. Hierdoor blijven autoverkopers zitten met veel tweedehands auto’s en dat creëert een goede onderhandelingspositie. Vooral in juli en begin augustus willen autoverkopers af van hun tweedehands aanbod om plaats te maken voor de nieuwe collectie. Maak daar gebruik van. 

Voor de handel in tweedehands voertuigen zijn december en januari rustige maanden. Mensen zijn minder snel van plan een auto te kopen rond de kerstdagen en het nieuwe jaar, dus deze periode kan juist interessant zijn als je op zoek bent naar een tweedehandsje. 

Lees ook: 5 fouten om te voorkomen bij het afsluiten van een autolening

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Staar je niet blind op de behaalde rendementen. Lees verder ›