IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rood staan kost meer dan je lief is

Rood staan op je bankrekening lijkt een gemakkelijke en relatief veilige optie als je financiën even een maandje tegenvallen. Maar de kosten die hierbij komen kijken bij sommige banken zijn ronduit schokkend. 

Soms heb je even wat meer geld nodig. Dan kun je ervoor kiezen om je kredietlimiet op je bank- of betaalrekening tijdelijk te verhogen, ook wel roodstand genoemd. Geldshop.nl deed een onderzoek naar de kosten hiervan, waaruit naar voren kwam dat de kosten hiervan sterk verschillen.

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om 

Kosten rood staan

Bij rood staan spelen twee factoren een rol in de kosten, namelijk de variabele debetrentevoet en het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP), schrijft Geldshop in het onderzoek.

  • Variabele debetrentevoet: “Het rentepercentage dat de consument (op jaarbasis) voor de lening betaalt. Deze rente kan tussentijds stijgen en dalen. Doorgaans betalen consumenten alleen rente over het bedrag dat “rood staat”.”
  • Jaarlijks Kostenpercentage (JKP): “Dit is gebaseerd op de rente en overige kosten die bij de roodstand komen kijken. In geval van een betaalrekening zijn dit doorgaans de kosten voor de betaalrekening en de bijbehorende bankpas. Kort gezegd laat het JKP zien wat rood staan kost. Het JKP is in het leven geroepen om kredieten eenvoudig met elkaar te kunnen vergelijken. Aanbieders van krediet zijn derhalve verplicht om het JKP te vermelden.”

Er zijn verschillende bedragen waaruit de consument kan kiezen bij rood staan. Geldshop onderzocht er drie: 500, 1.000 en 2.500 euro.

500 euro

Zoals hierboven uitgelegd zijn er twee factoren die meespelen bij de kosten. Wanneer alleen naar het rentepercentage wordt gekeken is dit gemiddeld 9,96% bij een bedrag van 500 euro. De Rabobank en de ING zijn het duurst met een percentage van 12,9%.

Knab hanteert het laagste tarief, namelijk 5%. Hierbij stelt de bank wel als voorwaarde dat rood staan uitsluitend mogelijk is als er voldoende tegensaldo op de spaarrekening of andere betaalrekening staat.

Maar als er naar het jaarlijks kostenpercentage (JKP) wordt gekeken lopen de percentages een stuk verder op, naar gemiddeld 15,46%. Hierbij is Triodos Bank het duurst: 22,20%. Dat is meer dan 100 euro! De relatief goedkoopste banken zijn ASN en RegioBank met 10,95% en 11,96%. Dit is overigens nog steeds meer dan 50 euro. Let op: Geld lenen kost geld, wordt niet voor niets gezegd.

1000 euro

Bij 1.000 euro verandert het rentepercentage niet, het blijft 9,96%. Ook de ING en Rabobank blijven het duurst met 12,9%, dat is dus 129 euro. Knab blijft ook de goedkoopste.

Bij het jaarlijks kostenpercentage veranderen er wel dingen. Deze gaat iets naar beneden, naar 13,87%. Verrassend genoeg komt Knab hierbij opeens het duurst uit de bus met maar liefst 16,93%. De gunstigste zijn: ASN (10,95%), ABN Amro (11,70%) en RegioBank (11,96%). Maar, nogmaals, rood staan kost je in alle gevallen nog steeds meer dan 100 euro.

2.500 euro

Het rentepercentage wordt bij 2.500 euro verrassend genoeg iets lager; gemiddeld 9,47%. De uitschieters blijven echter hetzelfde, met Rabobank het duurst (12,9%) en Knab de goedkoopste (5%).

Er zijn echter wat kanttekeningen te maken: Bij ING en Triodos Bank is het niet mogelijk om 2.500 rood te staan. ING hanteert een maximale roodstand van 2000 euro, en bij Triodos Bank geldt een maximum van 1.000 euro.

Het JKP van alle onderzochte banken bedraagt gemiddeld 10,56% bij een kredietbedrag van 2.500 euro. Het JKP bij een kredietbedrag van 2.500 euro is het hoogst bij de Rabobank. Deze bank heeft een JKP van 13,90%. Het laagste JKP is te vinden bij Knab waar een percentage van 7,42% geldt. Ook ASN heeft een relatief laag JPK van 9,78%.

Lees ook: Dit is de waarde van een financieel adviseur

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›