IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, het wordt september!

September is sinds 1896 de maand met verreweg het slechtste trackrecord. De Amerikaanse Dow Jones-index had in september bijvoorbeeld een gemiddeld verlies van 1,03%, terwijl het gemiddelde van de andere maanden +0,76% is. Alleen februari en mei hebben ook een negatieve balans, beide van -0,1%.

Voor de twee wereldoorlogen was het septemberverlies het grootst, maar ook daarna hielden de verliezen aan. Dat verlies doet zich overigens breed voelen. De Dow verloor sinds 1950 gemiddeld 0,8% in de maand september. Voor de S&P 500 is dat een verlies van 0,5%. En in Europa daalde de MSCI Europe-index vanaf 1969 in september met gemiddeld maar liefst 1,7%.

Van Zeijl berekende de kans op aandelenverlies in september op 57,4%, terwijl dat voor de overige elf maanden gemiddeld 36,3% is, zo schrijft IEXProfs. 

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Tijden veranderen

Pas de laatste twintig jaar heeft september zijn roep als slechtste maand van het jaar enigszins verloren. Voor de Dow waren in deze periode januari, juni en augustus net iets slechter. En de laatste acht jaar springt opeens februari eruit als een slechte maand, zo blijkt uit cijfers van Ed Yardeni

Wat kan de oorzaak zijn voor de slechte gang van aandelenzaken in september? En: moeten beleggers daarom nu verkopen? Mark Hulbert, columnist bij Marketwatch, zou dat onverstandig vinden. 

Hij kent de verschillende verklaringen voor de slechte septembermaand, maar dat betekent niet dat je daarop moet handelen. Hulbert geeft vier mogelijke redenen dat september een slechte maand is, maar zegt daarbij wel dat geen van deze vier een reden zijn om actie te ondernemen. 

  1. Vakantie is duur. Beleggers zijn na thuiskomst geneigd meer te verkopen dan te kopen.
  2. Na Labour Day – in de VS op 3 september – gaan de volumes op de beurs doorgaans wat omhoog. Dat kan samen met punt 1 voor een negatieve stemming zorgen.
  3. Veel beleggingsfondsen hebben een gebroken boekjaar dat eindigt op 30 september. September is dus een goed moment voor window dressing, waarbij de slechtst presterende aandelen worden verwijderd uit de portefeuille om een beter beeld af te geven naar beleggers.
  4. September is een dure maand voor veel mensen als de kinderen weer naar school gaan. Tijd om winst te nemen en afscheid te nemen van wat aandelen om zo de cashpositie aan te vullen.

Gokken

Volgens Hulbert snijden de verklaringen weinig hout. Hij ontkent niet dat er op basis van de statistieken wat valt te zeggen voor beleggersvoorzichtigheid in september, maar dat is alleen een aanrader als er elk jaar sprake is van septembernarigheid en dat is niet zo.

Hulbert vergelijkt het met roulette. Gemiddeld is september weliswaar een slechte maand, maar er is ook een statistische kans van 42% dat de koersen stijgen. Die kans is bijna evenveel als bij roulette inzetten op rood of zwart. Gokken dus, en dat is niet iets wat beleggers moeten doen, aldus Hulbert.

Inspelen op kortetermijnbewegingen op de beurs is vaak helemaal niet verstandig, iets dat ook uitgelegd wordt in onze beginnen met beleggen handleiding

Lees ook: Zelf beleggen? Check hoe je ervoor staat (maar niet te vaak)

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe vind ik de beste waardeaandelen?

Waardebeleggers speuren de markt af naar ondergewaardeerde aandelen. Maa... Lees verder ›