IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioengat harde realiteit voor veel gepensioneerden

Volgens de Global Investor Study 2018 van Schroders bestaat er in Nederland een flinke kloof tussen de verwachtingen van niet gepensioneerden en de werkelijkheid van gepensioneerden. Zo zijn de kosten van levensonderhoud gemiddeld bijna 15% duurder dan verwacht.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Meer dan de helft van het pensioengeld (52%) gaat naar de eerste levensbehoeften – dingen als boodschappen, hypotheek/huur, et cetera. Nederlanders onderschatten deze kosten fors: degenen die de pensioenleeftijd naderen, verwachten slechts 38% van hun pensioeninkomen uit te geven.

Dit betekent dat sommige 55-plussers voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan, als blijkt dat ze niet genoeg hebben om na hun pensioen te leven zoals ze zouden willen. Maar, wat wel bemoedigend is, is dat 9 van de 10 gepensioneerden hun inkomen voldoende vinden om van te leven. Dat neemt niet weg dat 34% best wel iets meer zo willen hebben, en 6% niet genoeg heeft om comfortabel te leven.

Pensioengat bestaat

Gepensioneerden hebben ook een lager inkomen dan wat mensen die de pensioenleeftijd naderen, verwachten straks nodig te hebben om comfortabel van te leven. Uit het onderzoek blijkt dat nog werkenden in Nederland verwachten gemiddeld 75% van hun huidige salaris of inkomen nodig te hebben om echt comfortabel te leven, terwijl gepensioneerden in werkelijkheid gemiddeld slechts 69% ontvangen.

Van de verwachtingen van de nog niet gepensioneerde Nederlanders, zoals een tweede huis kopen (wens van 5%) of investeren in vastgoed om te verhuren (bij 7% van de ondervraagden), komt in werkelijkheid vrijwel niets terecht. Vermoedelijk omdat er de andere kosten tegenvallen en er niets voor overblijft.

Check: 3 manieren om je pensioen te beschermen

Hein Kuijpers, Head of Intermediary Netherlands, concludeert: “Er bestaat een reëel risico dat mensen onderschatten hoeveel van hun pensioeninkomen ze nodig zullen hebben voor de kosten van levensonderhoud en hoeveel geld ze nodig hebben om na hun pensioen comfortabel te leven, zeker nu de rendementen op spaargeld en beleggingen zo laag zijn en de inflatie oploopt.”

Nederlanders zien het aflossen van de hypotheek als grootste prioriteit (na het voorzien in hun eigen levensonderhoud met 33%) tijdens hun pensioen. Ongeveer 11% van het totale bedrag dat beschikbaar is (pensioen, spaargeld en ander liquide vermogen) zal naar verwachting van de nog niet gepensioneerden opgaan aan aflossen van de hypotheek. In de praktijk blijkt dit overigens maar 7% te zijn, als men daadwerkelijk gepensioneerd is.

En de rest van de wereld?

Voor de Global Investor Study 2018 werden meer dan 22.000 mensen uit 30 landen ondervraagd. Ondanks het pensioengat blijken Nederlandse gepensioneerden relatief tevreden. Waar in Nederland het gemiddelde pensioen op 69% van het laatste salaris ligt, is dat in Europa 63% en wereldwijd zelfs 61%.

In Europa doen de Belgen het extreem slecht: hier verwachten nog niet gepensioneerden 75% van hun huidige inkomen nodig te hebben, terwijl gepensioneerden in werkelijkheid maar 54% hiervan ontvangen. Een verbluffende 30% van de Belgen zegt niet genoeg te hebben om comfortabel van te leven na hun pensioen.

De verwachtingen over het benodigde inkomen verschilden per regio en land, waarbij niet-gepensioneerden in enkele landen – Polen en Indonesië – zelfs dachten meer dan 100% van hun salaris nodig te hebben.

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›