IEXGeld

Dossiers

Profiel

De beste plekken om van je pensioen te genieten

We schrijven hier op IEXGeld vaak over het pensioen. Moet je een pensioenfonds kiezen? Hoe begin je met beleggen voor je pensioen? En wanneer mag je eigenlijk met pensioen?

Het zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen, maar ze zijn niet altijd leuk om te beantwoorden. Veel leuker is het om alvast te dagdromen over waar je gaat pensioneren. Het kan namelijk tot de verbeelding spreken om je pensioen uit te zingen in een lekker warm land. Maar waar moet je heen? De Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index geeft daar antwoord op.

Waar wil je het liefst pensioneren? Het antwoord hoeft niet te zijn: het land met het lekkerste weer. Het is ook maar net wat je verstaat onder lekker weer, natuurlijk. Is dat minstens dertig graden of ben je met twintig graden ook wel tevreden? Misschien banjer je liever door de sneeuw.

In de Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index worden dan ook meerdere factoren in overweging genomen om tot de beste keuze te komen. Op twaalf punten worden diverse steden, gebieden en landen naast de meetlat gelegd.

Zo wordt er naar de infrastructuur gekeken, maar ook naar de kosten van levensonderhoud, de lokale gezondheidzorg, entertainment en recreatie, de taal (kun je jezelf verstaanbaar maken in het Engels?), de betaalbaarheid van het vastgoed en veiligheid.

Lees ook: Wanneer mag jij met pensioen?

Betaalbaar pensioneren

Daar rolden al een paar individuele winnaars uit. Zo kun je voor een betaalbaar onderkomen het beste pensioneren in Hoi An (Vietnam) of Monción, Dominicaanse Republiek. Azië is sowieso een goede plek als het om betaalbaar pensioneren gaat. Ook Hua Hin in Thailand doet het goed, en drie plekken in Maleisië.

Een probleem in Azië is natuurlijk wel dat de gezondheidszorg er op sommige plekken minder goed is. Zorgverzekering? Mwoah. De beste plekken voor als je een beetje krakkemikkig bent op je oude dag zijn daarom Portugal en Frankrijk. Als inwoner van deze landen heb je recht op gratis zorg. 

Maar ook als je nog heel erg fit bent, dan is Portugal een goede keus. Het land heeft tal van recreatiemogelijkheden, zeker in de Algarve. Maar ook Italië is dan een goede keuze, vol met prachtige kastelen, wijngaarden en meer om te ontdekken. 

Maar je wilt natuurlijk wel wat gelijkgestemden om je heen. Een plek waar veel expats zitten en waar expats makkelijk worden geaccepteerd is bijvoorbeeld Mexico. En daar heb je nog lekker eten ook!

Lees ook: Belastingen na je pensioen: zeven dingen die je moet weten

De ultieme plek

Maar waar kun je nu het beste als gepensioneerde wonen als je alle twaalf factoren mee laat wegen? Volgens de Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index is dat de Algarve in Portugal. "De Algarve heeft alles wat een gepensioneerde zoekt", aldus de samenstellers van de index.

"Het weer is goed, de zorgfaciliteiten zijn fantastisch en het leven is betaalbaar." Wat wil je nog meer? 

Dit is de top 10:

  1. Algarve, Portugal (beoordeling A+)
  2. Valletta, Malta (beoordeling A)
  3. Mazatlan, Mexico (beoordeling A)
  4. Abruzzo, Italië (beoordeling A)
  5. Saint-Chinian, Frankrijk (beoordeling A)  
  6. Kuala Lumpur, Maleisië (beoordeling A)
  7. Lissabon, Portugal (beoordeling A)
  8. Boedapest, Hongarije (beoordeling A)
  9. San Miguel de Allende, Mexico (beoordeling A)
  10. George Town, Maleisië (beoordeling A)

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Pensioen opbouwen? 4 fouten

Een pensioen opbouwen is belangrijk, maar maak deze fouten niet. Lees verder ›