IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 manieren om je pensioen aan te vullen

Je pensioen: misschien niet het leukste om over na te denken, maar je moet het toch maar even doen. Als het goed is krijg je later een AOW-uitkering en - als je er in loondienst voor hebt gespaard - een werknemerspensioen.

Maar is dat genoeg? Een derde van de Nederlanders gaat minder pensioen ontvangen dan nodig is voor alle uitgaven.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Hoor jij bij die groep, dan moet je ingrijpen, dat pensioengat dichten. Wijzer in Geldzaken noemt zes manieren waarop je dat kunt doen (eventueel met hulp van een adviseur). 

1. Zet regelmatig extra geld opzij

Je kunt ervoor kiezen regelmatig een extra bedrag opzij te zetten in bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of lijfrentebankspaarrekening. Met zo'n verzekering of spaarrekening kom je in aanmerking voor belastingvoordelen - je kunt je inleg opvoeren als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting. Je spaart tot (bijvoorbeeld) pensioendatum en koopt dan met je bij elkaar gespaarde kapitaal een uitkering aan.

Soms wordt er binnen zo'n spaarproduct met je geld belegd. Maak hierbij goed de afweging tussen rendement en risico. Er zijn beleggingsproducten die automatisch meer zekerheid inbouwen naarmate de pensioendatum nadert. Zo worden aandelen ingeruild voor obligaties naarmate je ouder wordt. Dat is handig, want daarmee maak je de kans kleiner dat je vlak voor pensioendatum grote verliezen maakt die je niet meer goed kunt maken.

Met een koopsompolis stort je niet periodiek een bedrag in je pensioenpot, maar stort je eenmalig een bedrag. Met dit geld kun je hetzelfde doen als wat er bij punt 1 staat beschreven. Ook gelden hier dezelfde belastingvoordelen.

2. Eén bedrag in een koopsompolis

Met een koopsompolis stort je niet periodiek een bedrag in je pensioenpot, maar stort je eenmalig een bedrag. Met dit geld kun je hetzelfde doen als wat er bij punt 1 staat beschreven. Ook gelden hier dezelfde belastingvoordelen.

3. Beleg en spaar zelf

Zelf beleggen en sparen geeft grote flexibiliteit en het voordeel hiervan is dat je altijd toegang tot je geld hebt. Beleggen is het aantrekkelijkst omdat het - zeker op termijn - (veel) meer op kan leveren dan de spaarrekening, waarop de rente momenteel enorm laag is.

Let hierbij wel op het feit dat je hierbij geen belastingvoordeel hebt, je kunt je gespaarde geld niet opvoeren als aftrekpost, zoals bij lijfrente wel kan. Tegelijk wordt het totaalbedrag wel jaarlijks belast met de vermogensrendementsheffing. Boven een drempel betaal je namelijk 1,2% belasting over je vermogen. 

Lees ook: Gebruik je lijfrente-inleg als aftrekpost

4. Hypotheek aflossen

Het geld dat je zelf belegt of spaart kun je eventueel ook (deels) aanwenden om je hypotheek af te lossen. Doe je dit, dan krijg je lagere maandlasten. Dat kan bijvoorbeeld na pensionering handig zijn, want dan houd je meer over voor andere uitgaven.

Je moet wel de afweging maken tussen welke netto rente je betaalt over de hypotheek en welke netto rente je (na betaling van vermogensrendementsheffing) ontvangt. Ontvang je minder rente op je spaarrekening dan je betaalt voor je hypotheek, dan is het algemene advies: aflossen. Tenzij je jouw geld beschikbaar wilt houden. Het is namelijk lastig om je geld later weer uit de stenen te halen.

Wie minder rente op de spaarrekening ontvangt dan aan rente wordt betaald voor de hypotheek, verwijzen we ook graag nog even terug naar zelf beleggen uit punt 3.

5. Overwaarde huis verzilveren

Als het verkoopbedrag van het huis hoger is dan de hypotheek, kun je overwegen om je huis te verkopen. Deze overwaarde heb je echter wel (deels) nodig om een huurhuis te bekostigen. Als je dan nog geld overhoudt dan kun je daarmee je pensioenpot aanvullen.

6. Werken naast je pensioen

Dit is echt een noodoplossing, maar als je tijdens je pensioen nog steeds geld tekort komt, kun je ervoor kiezen om ernaast te gaan werken. Dit heeft geen gevolgen op je andere inkomsten, maar je betaalt hierover wel inkomstenbelasting. De belastingtarieven voor gepensioneerden zijn wel lager dan voor mensen die nog niet met pensioen zijn.

Check: 3 manieren om je pensioen te beschermen

Gerelateerde Tools

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Achteraf gezien... 4 aug 2018 om 12:01 0
  En hieraan:

  "... belast met de vermogensrendementsheffing. Boven een drempel betaal je namelijk 1,2% belasting... "

  Kun je zien dat ze gewoon een oud artikel hergebruiken...
 2. lovee 15 okt 2018 om 03:00 0
  Hoe ik mijn man terug kreeg binnen 24 uur mijn man was terug bij mij, mijn man naam Ruben scheidde me 2 jaar geleden en 4 maanden geleden begon ik gevoel te hebben voor mijn ex man die van me scheidde, en er was geen manier waarop ik kan breng hem terug, dus nam ik contact op met dokter Sacre voor hulp en hij vertelde me dat hij me kon helpen, dus ik deed wat hij me vroeg om te doen en nu ben ik terug met mijn man en hij houdt meer van me dan wat dan ook, dus als je heb je hulp nodig om je geliefde terug te brengen of heb je een probleem dat je hem kunt vertellen en hij zal je helpen contact met hem op te nemen via e-mail sacretempleofpower@gmail.com of whatsapp +2347033155855

  Mevrouw Kirsten
 3. nina8893 25 okt 2018 om 09:11 0
  Ik wil God gewoon bedanken voor het gebruiken van Heer Bubuza om me te helpen mijn vriend terug te krijgen. Mijn vriend vertelde me over Heer Bubuza toen ik diepbedroefd was en niet wist wat te doen. We zijn al een paar jaar aan het daten en plotseling begon hij zich vreemd te gedragen en stopte met bellen, elke keer als ik zijn telefoon belde, nam hij geen telefoon op en ik maakte me echt zorgen totdat hij me op een dag belde en zei dat het voorbij was om te vragen wat het probleem was, maar hij vertelde me dat hij nog steeds van me houdt maar dat hij niet verder wil gaan met de relatie. Ik was echt gewond en huilde naar mijn vriend op kantoor en toen vertelde mijn vriend me hoe lord Bubuza hem hielp zijn vrouw terug te krijgen na de scheiding, dus ik nam onmiddellijk contact op met heer Bubuza en hij reageerde en vertelde me dat mijn vriend binnen 12 dagen met me zal smeken tot 16 uur nadat hij klaar is met de voorbereiding van de betovering.. Ik geloofde hem niet, maar ik probeerde het en deed alles wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grote verbazing kwam Luis terug naar me en smeekte hij me op zijn knieën om hem te vergeven.. Heer Bubuza heeft me echt gelukkig gemaakt en ik zal de wereld over hem vertellen. Heb je een probleem??? neem contact op met Lord Bubuza via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via de website: Lordbubuza.website2.me of via WhatsApp: +1 505 569 0396...
 4. nina8893 29 okt 2018 om 17:52 0
  Ik wil God gewoon bedanken voor het gebruiken van Heer Bubuza om me te helpen mijn vriend terug te krijgen ... Mijn vriend vertelde me over Heer Bubuza toen ik diepbedroefd was en niet wist wat te doen. We zijn al een paar jaar aan het daten en plotseling begon hij zich vreemd te gedragen en stopte met bellen, elke keer als ik zijn telefoon belde, nam hij geen telefoon op en ik maakte me echt zorgen totdat hij me op een dag belde en zei dat het voorbij was om te vragen wat het probleem was, maar hij vertelde me dat hij nog steeds van me houdt maar hij wil niet meer verder gaan met de relatie ... Ik was echt gewond en huilde naar mijn vriend op kantoor en toen vertelde mijn vriend me hoe Lord Bubuza help hem zijn vrouw terug te krijgen na de scheiding, dus ik nam onmiddellijk contact op met Lord Bubuza en hij antwoordde en vertelde me dat mijn vriend me binnen 12 tot 16 uur zal smeken nadat hij klaar is met de voorbereiding van de betovering. Ik geloofde hem niet, maar ik probeerde het en deed alles wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grote verbazing kwam Luis terug naar me en smeekte hij me op zijn knieën om hem te vergeven. Lord Bubuza heeft me echt gelukkig gemaakt en ik zal de wereld over hem vertellen ... Heb je een probleem? neem contact op met Lord Bubuza via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via de website:: Lordbubuza.website2.me of via WhatsApp: +1 505 569 0396...

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

'Wij willen onze klanten alles vertellen'

Bij Hof Hoorneman staat persoonlijke aandacht voor de klant centraal. Lees verder ›