IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bescherm je je portefeuille tegen de handelsoorlog

Sinds begin dit jaar hangen de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om importtarieven op te leggen aan handelspartners als China en de Europese Unie boven de markt. Veel beleggers maken zich zorgen: komt er nu een handelsoorlog? En zo ja, wat moet ik dan doen? 

Veel aandelenbeleggers en economen vragen zich af of het huidige conflict kan leiden tot een handelsoorlog. De beurzen hebben in de tussentijd moeite richting te kiezen. De AEX steeg dit jaar 0,8% en de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 steeg zelfs met ruim 2%.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

De Dow Jones verloor juist 1,5%. In China kwam de klap harder aan: daar begeven de aandelenmarkten zich momenteel in een berenmarkt, nadat deze minstens 20% daalden sinds een recente piek.  

Wanneer is er sprake van een handelsoorlog? 

“Een handelsoorlog wordt gedefinieerd als een economisch conflict waarin landen elkaar importrestricties opleggen om elkaars handel te verstoren”, zo stelde marktstrateeg Kristina Hooper van Invesco.

“In dat opzicht zitten we al midden in een handelsoorlog, al is de omvang daarvan nog beperkt.” Volgens Hooper is het dan ook niet zo van belang óf er sprake is van een handelsoorlog, maar welke impact deze zal hebben op de mondiale economie. 

Economen van Bank of America Merrill Lynch vrezen voor een escalatie van het conflict en waarschuwen dat het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijven een klap krijgt als importtarieven verder oplopen. 

Defensief in plaats van offensief

Beleggers hopen op het beste, maar zouden zich moeten voorbereiden op het ergste. Een manier om dat te doen is om voor defensieve aandelen te gaan, die minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economische cyclus of conjunctuur.

Denk hierbij aan aandelen in de voedingssector, van banken, uitgevers of verzekeringsmaatschappijen. De belangrijkste defensieve aandelen in Nederland zijn Royal Dutch Shell en Unilever. Deze bedrijven hebben een stabiele kasstroom en betalen vaak ook een royaal dividend uit. 

Olie

Bij handelsoorlogen is het van tevoren moeilijk te zeggen welke bedrijven als winnaar uit de bus komen, maar er zijn enkele ondernemingen die profiteren, puur omdat ze zich op het juiste moment in de juiste sector begeven.

China is van plan om importtarieven op te leggen aan Amerikaanse raffinaderijen. Dat kan de prijs van West Texas Intermediate-olie (WTI) flink drukken, maar de prijzen voor Brent-olie kunnen juist stijgen. Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt namelijk geprijsd op basis van de prijs van Brent-olie, aardolie uit Amerika op basis van WTI.

Check: Vijf vragen over het handelsconflict

Vooral raffinaderijen uit de Golfkust zullen van de groeiende spread (het prijsverschil tussen WTI en Brent) profiteren, zo constateerde beleggingswebsite Barron’s al eerder in een artikel.

Welke sectoren moet je bij een handelsoorlog juist mijden? 

Het invoeren van importtarieven, gebeurt vrij ad hoc en het is moeilijk te voorspellen waar Trump (of bijvoorbeeld China) zijn zinnen op gaat zetten. Trump heeft al kenbaar gemaakt tarieven op 818 producten uit China in te voeren, van turbojets voor vliegtuigen tot machines voor het afsluiten van blikjes. Ook wil hij importtarieven op auto’s en auto-onderdelen. 

De chipindustrie wordt evenwel gezien als een van de sectoren die het meest gevoelig zijn voor een handelsoorlog en veel chipbedrijven zagen de koersen dan ook flink inzakken. Maar ondernemingen als Nvidia, Intel en ook het Nederlandse ASML, die soms tot een kwart van hun omzet halen uit China, maken chips waarvoor eigenlijk niet direct een alternatief is.

China blijft in zekere zin afhankelijk van deze bedrijven en dus lijkt in theorie hun positie niet direct in gevaar. Al wil dit niet zeggen dat beleggers dan direct vol vertrouwen zijn: ASML verloor afgelopen maand nog ruim 6% van zijn waarde.  

In het licht van een mogelijke handelsoorlog kunnen de consumentenprijzen stijgen, hetgeen een negatieve impact zal hebben op het vertrouwen. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers mogelijk afstand willen doen van hun aandelen in de retailsector.

Cash

Naast aandelen is het aanhouden van cash ook altijd een optie. Amerikaans rentepapier met een looptijd van een maand is met 1,9% voor het eerst in een decennium weer bijna gelijk aan het dividendrendement van een gemiddeld S&P500 aandeel.

Dat zijn geen rendementen waar je rijk van wordt, maar drie maanden kan lang genoeg zijn om erachter te komen waar het heen gaat met de naderende handelsoorlog. 

Check: Zes vragen over ETF's: Vanguard-expert geeft antwoord

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›