IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de waarde van een financieel adviseur

Beleggers met een onafhankelijk financieel adviseur hebben méér vertrouwen dat hun benodigde eindkapitaal wordt bereikt dan die zonder financieel adviseur. Dat blijkt uit onderzoek van Brand New Day.

Andere opvallende resultaten zijn dat beleggers meer vertrouwen hebben in dat bijkomende risico’s goed afgedekt zijn. Uit een eerder onderzoek blijkt zelfs dat een financieel adviseur tot 3% rendement per jaar kan toevoegen.

Lees ook: Neem geen financieel advies aan van deze personen

Daarbij is de ene helft dankzij de juiste productkeuzes bij aanvang, de andere helft door de goede begeleiding van de belegger. Een financieel adviseur kan bijvoorbeeld adviseren breed gespreide beleggingen tegen lage kosten te doen.

Risico’s verminderen

Door een duidelijke risico-analyse wordt het risico passend gemaakt aan de wensen van de klant. Uit het onderzoek blijkt dat een financieel adviseur kan voorkomen dat er wordt gehandeld op basis van emotie.

In dit onderzoek is duidelijk zichtbaar dat beleggers van een financieel adviseur hier bewuster mee bezig zijn, want 46% van de klanten geeft aan afspraken gemaakt te hebben om te voorkomen dat ze gaan handelen op basis van emotie ten opzichte van 26% van beleggers zonder adviseur.

Goed advies helpt beleggers verder, dankzij het bepalen van het doel en daar gericht naartoe te werken. Wat hierbij wel opvallend is, is dat deze beleggers procentueel gezien minder inleggen van hun maandelijkse inkomen om dit doel te bereiken: 13% van de beleggers met een financieel adviseur gebruikt meer dan 20% van het maandelijkse inkomen versus 29% bij de beleggers zonder financieel adviseur.

Wat houdt beleggers tegen?

De reden dat veel beleggers geen financieel adviseur nemen, is omdat zij denken dat financieel adviseurs erg duur zijn. Kosten snijden immers ook in het rendement van de beleggers, dus dit moet wel in balans zijn.

Daarnaast vinden veel beleggers het moeilijk om te beoordelen of een financieel adviseur betrouwbaar is, of dat hij bepaalde adviezen uit eigengewin geeft. 

Lees ook: Financieel advies duur? Dat heb je zelf in de hand

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›