IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit geeft een gemiddelde gepensioneerde maandelijks uit

Je ziet jezelf al helemaal zitten tijdens je pensioen: lekker aan het strand, met in de ene hand champagne en in de andere hand een goed boek. In de avond ga je uitgebreid uiteten en voordat je je bed induikt mag je graag nog wat fantaseren over je volgende reis. Maar is dit zorgeloze pensioen wel realistisch met het oog op jouw financiële situatie? 

Volgens de laatste cijfers van het Nibud uit 2016 besteden ouderen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro per maand, ofwel 26.400 en 36.000 op jaarbasis dus. Maar waar gaat dit geld naartoe? 

Alles over pensioen op: IEXGeld Pensioen

De uitgaven per gepensioneerde zijn uiterst variabel, natuurlijk afhankelijk van onder meer de prijs van je favoriete champagne en de huurprijs van dat huisje aan het strand. Bovendien nemen bepaalde uitgaven af met de leeftijd, maar sommige nemen juist toe na en tijdens pensionering. Zo berekende het Nibud dat een zeventigjarige gemiddeld 13% minder uitgeeft dan een 65-jarige en een 75-jarige 19% minder uitgeeft dan een 65-jarige. 

Maar aan welke kosten kun je denken als je met pensioen gaat en hoe hoog lopen deze op? Je zal erachter komen dat je op bepaalde vlakken meer uitgeeft dan tijdens je werkperiode en vice versa. Aan huishoudelijke hulp, gas, contributies en abonnementen wordt bijvoorbeeld meer uitgegeven naarmate men ouder wordt, net als aan zorgkosten. De uitgaven aan vrijetijdsbestedingen nemen juist weer af naarmate gepensioneerden ouder worden. 

Dit zijn volgens het Nibud de belangrijkste kosten voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar:

Woonlasten (€437) en overige lasten (€314)

Je mag dan misschien je woning (bijna) hebben afbetaald: voor veel gepensioneerden zijn woonlasten de grootste kostenpost. Sommige kosten verdwijnen nooit, zelfs als je je hypotheek volledig hebt afbetaald. Denk aan lokale lasten, energie en onderhoud.

Het Nibud berekende dat de kosten aan onderhoud en inventaris van je huis en spullen eveneens flink in de kosten kunnen lopen. Een 65-plusser is hier per maand circa 237 euro aan kwijt. Het Nibud maakt zich zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek. Deze groep kan met flinke kosten te maken krijgen, zo waarschuwt het instituut. 

Ook zijn de overige lasten zijn met gemiddeld 314 euro per maand hoog. Denk hierbij aan onder meer gas, elektra en water. 

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om

Voeding (€265)

Ouderen eten en drinken relatief minder, maar wel luxer. Denk aan vlees, vis en wijn. De nieuwe generatie zet dit versterkt voort, zo concludeerde ING op basis van eigen onderzoek. “Genieten is belangrijk”. Ook gezonde voeding krijgt naar verwachting meer aandacht.

Vrijetijdsuitgaven (€214)

Mensen die net met pensioen gaan zijn doorgaans nog redelijk fit en geven zodoende aardig wat uit in hun vrije tijd, waaronder dagjes-uit, hobby’s en vakanties. Overigens is het hoge bedrag maar tijdelijk. Bij zeventigplussers is het niet meer te zien en nemen de vrijetijdsuitgaven af. 

Vervoer (€218)

65-plussers geven volgens ING meer dan niet-gepensioneerden geld uit aan de aanschaf van voertuigen, maar veel minder aan het gebruik. Men rijdt gemiddeld minder kilometers. Met name nieuwe ouderen brengen hier verandering in en verhogen de 65+ uitgaven aan vervoer, aldus ING.

Verzekeringen (€163)

Het bedrag aan verzekeringen voor een AOW-gerechtigde is het afgelopen decennium relatief hoger geworden, onder meer door de kosten voor de zorgverzekering. Aan zorgkosten geven gepensioneerden vaak veel meer uit dan jongere mensen. Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

Check ook: Vier stappen die je moet zetten voor een pensioensplan

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Het maakt niet uit wannéér je instapt. Áls je maar instapt. Lees verder ›