IEXGeld

Dossiers

Profiel

Slimme dingen om te doen als dertiger

Als twintiger kun je de teugels nog weleens laten vieren, maar zodra je de 30 gepasseerd bent is het verstandig om een goede grip op je financiën te hebben. Cnbc verzamelde een aantal handige dingen dat je in je dertiger jaren kunt doen om financieel op koers te blijven.

1. Open een beleggingsrekening

Beleggen is een van de meest effectieve manieren om vermogen op te bouwen, en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heb je niet veel geld nodig om te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag in een ETF of indexfonds beleggen. Na verloop van tijd bouw je zo ongemerkt toch een aardig bedrag op.

Starten met beleggen? Hier begin je

2. Houd je verzekeringen tegen het licht

Het is nu een goed moment om te bedenken welke verzekeringen je echt nodig hebt. Lees je in en kijk goed rond. Ook is het slim om de voorwaarden goed door te nemen en vragen te stellen aan de verzekeraar als je iets niet begrijpt. 

3. Reserveer geld voor toekomstige uitgaven

Ben je van plan om bijvoorbeeld een reis te maken of een auto te kopen? Reken dan uit hoeveel en voor hoe lang je dit maandelijks apart moet leggen om dat doel te bereiken.

4. Open een spaarrekening voor je kind(eren)

Mocht je kinderen hebben, dan kan het zeker geen kwaad om voor hen alvast een spaarrekening te openen. Maandelijks een klein bedrag storten kan in de toekomst de lasten verlichten wanneer je kind gaat studeren.

Zie ook: Lees dit als je wilt sparen voor je kind

5. Bouw een potje op voor slechtere tijden

Het leven loopt vaak anders dan gepland; je kunt bijvoorbeeld je baan verliezen. Bouw daarom een potje op waarmee je drie tot zes maanden vooruit kunt. Zo kun je rustiger op zoek naar een nieuwe baan en kom je niet direct in de problemen. 

6. Maak gebruik van werknemersvoordelen

Ben je in loondienst en biedt je baas bijvoorbeeld een fitnesspas of sportruimte aan? Maak er gebruik van, want het scheelt geld dat je anders wellicht aan de sportschool kwijt zou zijn.

7. Koop goede kwaliteit

Terwijl je denkt geld te besparen met de aankoop van een goedkoop product van vaak mindere kwaliteit, kun je op de lange termijn juist geld besparen met een duurder kwaliteitsproduct dat veel langer meegaat. 

Check ook: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 28 jun 2018 om 08:52 0
    "Open een spaarrekening voor je kind(eren)"

    Neen dus. Open een beleggingsrekening voor je nakroost, maar zeker geen spaarrekening.
  2. Nicole Van Vliet 2 sep 2018 om 18:38 0
    [Modbreak IEX: Gelieve hier geen reclame te maken, bericht is bij dezen verwijderd.]

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Waarom stockpickers de betere kaarten hebben

Vermogensbeheerder Hilco Wiersma van Add Value Fund wakkert de discussie... Lees verder ›