IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 redenen waarom crypto's een unieke belegging zijn

De cryptokoorts is een beetje weggeëbd, maar voorzichtigheid blijft geboden voor beleggers in cryptomunten, aldus Bloomberg. Ze vormen in vier opzichten een bijzondere beleggingscategorie.

Een belangrijke vraag waar cryptobeleggers zich voor geplaatst zien: waar moet je cryptomunten eigenlijk onder scharen? Valuta? Grondstoffen? Of is het eigenlijk een compleet nieuwe beleggingscategorie? En welke functie kunnen cryptomunten vervullen in een gemiddelde beleggingsportefeuille?

Lees ook: Nog altijd spectaculaire stijging bitcoin voorzien

Kenmerk 1: Ze zijn extreem beweeglijk

De bitcoin heeft een wilde achtbaanrit achter de rug. Afgelopen december bereikte de munt een piek. De munt noteerde toen 20.000 dollar, maar zakte daarna weer in naar iets meer dan 9.000 dollar.

Zulke extreme volatiliteit is kenmerken voor cryptomunten, zo ontdekten analisten van Bloomberg die de koersbeweging van deze munten van de afgelopen zestien maanden hebben geanalyseerd. De koersen van deze munten, dus ook buiten de bitcoin, hebben in de onderzochte periode grotere schommelingen laten zien dan aandelen, obligaties, grondstoffen en traditionele valuta.

Slechts een handvol andere beleggingen wisten de volatiliteit van cryptomunten te evenaren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de onstuimige koersbewegingen van Steinhoff International, een Zuid-Afrikaanse woonwinkelgigant, die werd geplaagd door een boekhoudschandaal. Of aan de obligaties van de Russische Bank Otkritie, die na een bankrun gered moest worden door de Russische overheid.

Die volatiliteit zit de waarde van cryptomunten als betaalmiddel in de weg. Immers, wie verwacht dat de bitcoin flink in waarde zal stijgen, zal er niet zo snel de boodschappen mee afrekenen. En wie denkt dat de munt flink in waarde zal zakken, zal zijn salaris niet in die munt willen laten uitkeren. Dat is een groot verschil met tradionele valuta, zoals de euro en de dollar.

Lees ook: Het grote cryptowoordenboek

Kenmerk 2: Bitcoin domineert

Vergeleken met aandelen en obligaties concentreert de handel in cryptomunten zich sterk op enkele partijen. Hoewel de populariteit van enkele alternatieve munten, zoals EOS en de Litecoin, is gestegen, wordt de handel in cryptomunten nog altijd gedomineerd door de Bitcoin, op afstand gevolgd door Ethereum. Dit geldt zowel voor het handelsvolume als de marktkapitalisatie.

De onderstaande grafiek laat dit heel duidelijk zien:

Nederland vormt hierop geen uitzondering: 43% van het geld dat in cryptovaluta is belegd, zit in deze munt.

Lees ook: Bitcoin blijft populairste crypto

Vanwege die dominantie van de bitcoin droogt de liquiditeit rond de handel in kleinere cryptomunten uit. Daardoor is het vaak een stuk moeilijker om minder bekende cryptomunten weer te verkopen dan het lijkt.

In dat opzicht lijkt het kopen van kleinere cryptomunten erg op een belegging in startende ondernemingen (durfkapitaal). Ook hier moeten beleggers vaak noodgedwongen langer aan boord blijven, waarschuwt David Drake, oprichter van LDJ Capital, een bedrijf dat belegt in cryptomunten.

Overweeg je een belegging in een wat minder bekende cryptomunt, houd er dan rekening mee dat je jouw belegging langere tijd moet aanhouden.

Kenmerk 3: Bijna geen correlatie met andere beleggingen

Tussen de meeste beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta, is sprake van enige correlatie: als de ene belegging in de lift zit, stijgen of dalen de koersen van de andere beleggingscategorie.

Zo gaan Amerikaanse en Europese aandelen de koersen vaak tegelijkertijd omhoog of omlaag. Meer risicovolle activa, zoals obligaties uit opkomende markten, bewegen vaak in omgekeerde richting met safe havens, zoals goud en de Japanse yen. Zitten de risicovolle obligaties in de lift, dan droogt de handel in goud vaak op. Maar staan risicovolle beleggingen onder druk, dan vluchten beleggers juist naar zo'n veilige haven.

Om de beleggingsrisico's in te dammen, kan het slim zijn om een portefeuille samen te stellen met beleggingscategorieën die in een tegengestelde manier bewegen.

Maar cryptomunten kunnen deze rol niet vervullen, omdat ze nauwelijks blijken te correleren met andere vermogenscategorieën. Of dat gunstig is of niet, hangt af van de rol die cryptomunten moeten spelen in je beleggingsportefeuille.

Volgens Bloomberg bewegen cryptomunten meestal in lijn met elkaar, met uitzondering van Tether, die is gekoppeld aan de dollar

Lees ook: Hoe houd je je bitcoins veilig?

Kenmerk 4: Wisselende kwaliteit van ICO's

Net zo grillig als de rendementen van cryptomunten is de kwaliteit van zogeheten initial coin offerings (ICO's). De kwaliteit loopt volgens Bloomberg nog veel verder uiteen dan beursgangen van technologiebedrijven.

De meeste ICO's van grote cryptomunten hebben aantrekkelijke rendementen op de korte termijn opgeleverd. Maar hoe lang dit nog zo blijft is de vraag, aangezien in allerlei landen ICO's door toezichthouders nauwlettend in de gaten worden gehouden en soms sterk aan banden worden gelegd.

Omdat de hype rond de bitcoin wat is weggeëbd en cryptomunten bij toezichthouders op de radar staan, kan de recente uitverkoop een voorbode zijn van nog zwaardere tijden. Maar het kan ook de opmaat zijn van een nieuwe rit omhoog. In elk geval is voorzichtigheid geboden voor beleggers die deze markt willen betreden.

Lees ook: Meer dan de helft van de cryptobeursgangen mislukte

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›