IEXGeld

Dossiers

Profiel

Checklist voor de duurzame belegger

Voor veel beleggers is duurzaamheid steeds belangrijker bij het selecteren van aandelen, obligaties of fondsen. Meer en meer beleggingsinstellingen spelen hierop in door duurzame opties aan te bieden. 

Hierdoor groeit het aantal duurzame fondsen als kool. Hoe moet je een keuze maken uit dit steeds grotere en diverse aanbod? Matt Christensen, hoofd duurzame beleggingen bij AXA Investment Management, stelde een checklist samen.

1. Screening: integraal en impact

Een belegger moet ten eerste bepalen wat zijn verwachtingen zijn voor een zogenoemde ESG-belegging (groen, sociaal verantwoord en fatsoenlijk bestuur). Christensen onderscheidt drie niveaus.

De minst vergaande is er een van screening, wat feitelijk neerkomt op het uitsluiten van bepaalde bedrijven en/of sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de uitsluiting van bedrijven uit de tabaks- of kolenindustrie.

Lees ook: Beleggen in microkrediet

Iets intensiever is de geïntegreerde benadering waarbij elke belegging in de portefeuille langs de meetlat van duurzaamheid wordt gelegd. En tenslotte zijn er fondsen die zich echt richten op het veranderen van de wereld.

De zogenoemde impact beleggingen hebben een disruptief karakter. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die ervoor zorgen dat plastics op basis van fossiele brandstoffen worden vervangen door bioplastics.

2. Structuur en evaluatie

Niet elk beleggingsfonds hecht even veel waarde aan alle ESG-criteria, en ook de beleggingshorizon en de rendementsvooruitzichten kunnen verschillen. Dat is belangrijk om te weten voor een belegger.

De ene belegger hecht immers meer waarde aan het groene karakter van een ESG-fonds. De ander vindt fatsoenlijke lonen en arbeidsvoorwaarden het belangrijkst. Een belegger zal willen weten hoe de selectieprocedure precies verloopt en hoe er wordt geëvalueerd. 

3. Controle

Een ding is iets ten doel hebben, een tweede is dat doel ook bereiken. Voor beleggers is het daarom van wezenlijk belang dat ze kunnen controleren hoe hun ESG-fonds heeft gepresteerd, zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid. Wordt dat duidelijk - het liefst met voorbeelden - gecommuniceerd?

Lees ook: Zeven manieren om duurzaam te beleggen

4. Specialistisch of breed?

Een belegger moet zich afvragen of hij een gespecialiseerd fonds wil hebben, dat alleen op duurzaamheidscriteria focust, of dat er ook andere criteria een rol spelen. Vooral voor kleine beleggers kan het bijvoorbeeld onverstandig zijn alleen te focussen op ESG. 

5. Persoonlijke voorkeur

Ten slotte moet een belegger zich afvragen waar hij of zij nou echt blij van wordt? Is dat het ontwikkelen van gezonde voeding, of toch meer de bevordering van ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen?

Wilt u vooral het klimaat redden of is een vleesloos dieet belangrijker? Groene fondsen hebben op al die terreinen accentverschillen, waar je als belegger rekening mee dient te houden. 

Lees ook: De vele tinten groen van duurzaam beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›