IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlandse bedrijven aan kop bij duurzame inzetbaarheid

Nederlandse bedrijven zetten zich het meest in voor de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Als enigen van alle werkgevers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vinden ze dit punt een van de drie grootste uitdagingen van hun gezondheidsbeleid.

Dat blijkt uit onderzoek van risico- en verzekeringsadviseur Aon onder meer dan 900 HR- en risicomanagers uit 22 landen en 25 bedrijfstakken in de EMEA-regio. Samen vertegenwoordigen de respondenten 2,7 miljoen medewerkers.

Verder wordt het aantrekken en behouden van talent ook nog steeds gezien als het grootste personele risico. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal.

Gezondheid en performance

Over het verband tussen de gezondheid van medewerkers en presteren op het werk is internationaal nauwelijks nog discussie. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers erkent dat verband (93%) en vindt bovendien dat de werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid van het personeel (95%).

Lees ook: Zo vind je de broker die bij je past

Hóe de gezondheid van medewerkers de organisatie beïnvloedt, heeft bijna driekwart (74%) vooralsnog niet goed in beeld. Maar steeds meer werkgevers ondernemen wel actie om hun personeel gezond en inzetbaar te houden.

Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (49%) heeft inmiddels een gezondheidsstrategie – een flinke stijging ten opzichte van 2016, toen dat nog maar 36% was. Verder zegt bijna een derde (32%) van plan te zijn om de komende twee jaar een gezondheidsstrategie te ontwikkelen.

Wisselen van rollen en competenties

De gezondheid van personeel vraagt om diverse redenen extra aandacht. Zo moeten werknemers vaker van rollen en competenties wisselen en werken ze langer door voordat ze met pensioen gaan. De gemiddelde loopbaan is veeleisender en langer.

Nederlandse werkgevers richten zich met hun gezondheidsprogramma’s veelal op de fysieke en sociale gezondheid van medewerkers en minder op financiële of psychologische hulp. Wat een nog een verbetering zou zijn is als er meer zou worden geïnvesteerd in preventie.

Lees ook: Beleggen in microkrediet

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers die ondanks de coronacrisis e... Lees verder ›