IEXGeld

Dossiers

Profiel

Moeten beleggers dit jaar de meimaand vrezen?

Het is weer mei en natuurlijk lopen de gemoederen weer hoog op over de beurswijsheid Sell in May. De Amerikaanse aandelenmarkten hebben in de volatiele maand april winst geboekt en beleggers hopen dat de prestaties in mei nog beter zullen zijn. De geschiedenis suggereert echter anders, zo waarschuwt MarketWatch.

Volgens de Almanak van de beurshandelaar is mei meestal een gemengde maand voor de belangrijkste indices. In jaren van tussentijdse verkiezingen in de VS, ofwel de verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat, zijn de resultaten voor mei echter slechter, historisch gezien. En 2018 is een jaar met zulke verkiezingen. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Doorgaans vlak

De Dow-Jones index blijft historisch gezien doorgaans vrijwel vlak in de maand mei. Op basis van gegevens die teruggaan tot 1950, daalde de Dow gemiddeld met 0,02% in deze maand. In de afgelopen 67 jaar kende de Dow 35 keer een positieve en 32 keer een negatieve meimaand.

Voor de S&P 500-index is mei de achtste beste beursmaand van het jaar, met een gemiddelde koerswinst van 0,2%. De afgelopen 67 jaar viel mei 39 keer positief uit voor de brede index en 28 keer negatief.

Voor de Nasdaq Composite Index, die tot nu toe dit jaar de beste prestaties levert van de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters, is mei de vijfde beste maand van het jaar met een gemiddelde stijging van 0,9%. In de afgelopen 46 jaar was mei 26 keer een positieve maand voor de technologiezware index.

Slechtste zes maanden

"Het negatieve seizoenseffect is meer uitgesproken in jaren met tussentijdse verkiezingen.", schreef Jeffrey Hirsch, chief executive officier van Hirsch Holdings en redacteur van de Almanak.

Lees ook: Wat doe je als koersen stoppen met stijgen?

De slechtste zes maanden waar Hirsch het over heeft verwijst naar de beurswijsheid sell in May and go away, waarmee wordt aangeduid dat de periode tussen begin mei en eind oktober historisch gezien de neiging heeft om een seizoensgebonden zwakke periode voor markten te zijn. 

Hoewel dit op de lange termijn waar is, heeft de S&P 500 zich de afgelopen vijf jaar niet aan deze beurswijsheid gehouden, blijkt uit gegevens van WSJ Market Data Group.


Tot dusver is de Dow in april met 0,9% gestegen, de S&P 500 met 1,1% en de Nasdaq met 0,8%. Historisch gezien is april de beste maand van het jaar voor de Dow. Vanaf het begin van het jaar staat de Dow 1,7% in de min en is de S&P 0,1% gedaald. De Nasdaq is dit jaar 3,1% gestegen.

Hoewel de geschiedenis suggereert dat de koersbewegingen de komende maand beperkt zullen zijn, zou het dit jaar mogelijk toch anders kunnen zijn vanwege de tussentijdse verkiezingen. In jaren met verkiezingen daalde de Dow gemiddeld 0,7% in mei, verloor de S&P 500 gemiddeld 0,9% en zakte de Nasdaq 1,2%. 

De komende tussentijdse verkiezingen, vooral wanneer de campagnes voor de stemming in november op stoom komen, worden algemeen gezien als een potentieel politiek risico voor de markten. Goldman Sachs schreef onlangs dat de verkiezingen één reden waren om te verwachten dat de huidige hoge niveaus van onzekerheid zich de komende maanden zullen voortzetten.

Lees ook: Rijk worden? Wees bereid de helft te verliezen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›