IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen voor je kind: Dit zijn de mogelijkheden

Wie een beleggingsrekening op naam van zijn kind wil openen, hoeft niet lang te zoeken. Steeds meer brokers bieden de optie aan een beleggingsrekening te openen voor je kind. Waar moet je op letten en wat zijn de mogelijkheden? 

Als je als ouder een financiële bijdrage wilt leveren aan de toekomstplannen van je kinderen, dan kan het verstandig zijn een beleggingsrekening voor hen te openen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een spaarrekening, maar de algemene visie is dat beleggen op lange termijn meer kan opleveren. Let wel: met beleggen loop je meer risico en betaal je in veel gevallen meer kosten. 

Lees ook: Zo stap je over naar een andere broker

In dit artikel gingen we al in op enkele punten die een rol spelen als je voor je kind wil beleggen. Hierin wordt geschreven dat het belangrijk is om onder meer een lange horizon aan te houden en om te overwegen om de beleggingsrekening wel of niet op naam van je kind te zetten. 

In aanvulling daarop is het van belang om in kaart te brengen met welk doel je wilt beleggen voor je kind. Een rijbewijs, studie of eigen woning? "Aan iedere droom hangt een ander prijskaartje, en daarmee een andere beleggingsstrategie", aldus Robeco. De Nederlandse vermogensbeheerder heeft een tool gemaakt om de kosten van de verschillende toekomstplannen te berekenen (denk aan een bijdrage aan de eerste woning of de studiekosten) en wat beleggen je kan opleveren.  

Enkele opties

Diverse partijen bieden de optie voor je kind een beleggingsrekening te openen. Robeco biedt er zelf ook een aan, Robeco KIDS. Je kunt uit drie varianten kiezen (defensief, neutraal, offensief) met bijbehorende rendementen en kunt starten vanaf vijftig euro per maand.

Ook bij Semmie kun je terecht vanaf 50 euro met vergelijkbare risicoprofielen. Bij deze vermogensbeheerder beleggen ze "niet in algemene huisfondsen, maar enkel in goed gespreide en duurzame aandelen- en obligatiefondsen". Je betaalt een alles-in-een fee, dus er zijn geen opzeg- of transactiekosten of kosten voor het storten of onttrekken van geld. Je betaalt enkel 1,16% per jaar, circa 0,09% per maand, over het saldo op je rekening.       

Lees ook: Zo leer je je kinderen omgaan met geld

Bij Brand New Day heb je keuze uit veel meer verschillende risicoprofielen, van zeer offensief tot zeer defensief, en je kunt bovendien de voorkeur geven aan een aandelenfonds of een obligatiefonds. Er worden jaarlijkse beheerkosten gehanteerd van 0,59% en 0,50% bij iedere geldstorting. 

Ook bij veel bekende banken en brokers is het mogelijk om voor je kind te beleggen, zoals bij BinckBank en ING. 

Nog wat tips

In dit opiniestuk worden verder nog wat tips gegeven als je wilt beleggen voor je kind. In het artikel wordt aanbevolen om te beginnen met een goedkope indextracker en om je kind te betrekken bij het openen van een beleggingsrekening.

Wat komt er allemaal bij kijken, hoe kun je de koersen volgen en welke mogelijkheden heb je nog meer? Maar laat ook zien hoe makkelijk het is om betrokken te raken in de beleggingswereld en om geld te verdienen (of te verliezen) zonder al te veel moeite. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op deze aandelen zet Warren Buffett nu in

Warren Buffett gokt met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway op b... Lees verder ›