IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verdwaal jij ook in je adminstratie? Vier tips

40% van de Nederlanders heeft moeite om het overzicht over hun financiële administratie te houden, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Doordat de ene rekening via de mail binnenkomt, de andere ergens online staat en de volgende automatisch wordt afgeschreven, zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer.

Check ook: Rijk worden? Wees bereid de helft te verliezen

Zowel jonge en oude Nederlanders vinden het moeilijk om orde te scheppen in hun administratie. Zij hebben vaker betalingsachterstanden en staan vaker rood dan mensen die hun administratie goed geregeld hebben.

Budgetcoach Lisa Verdegaal ziet deze problemen dagelijks bij haar klanten en heeft een aantal tips om weer overzicht te krijgen op je financiën:

1. Log elke maand zelf in bij je bank

Zo kun je kijken wat er allemaal van je bankrekening is afgeschreven en wat je allemaal hebt uitgegeven. Veel mensen vinden het niet leuk om hun bankrekening te checken, maar één keer in de maand is nog wel overzichtelijk.

Het probleem is dat veel mensen nooit naar hun bankrekening kijken. Ze weten alleen dat ze bijna altijd rood staan en als ze hun salaris krijgen staan ze heel even niet rood. 

Als je één keer in de maand kijkt kun je ook zien dat er afschrijvingen gedaan worden die niet meer nodig zijn. Zoals van een sportschool waar je al maanden niet naar toe gaat of de reisverzekering die je niet meer nodig hebt.

Lees ook: Begin zo vroeg mogelijk met de financiele opvoeding van je kinderen

2. Maak een keer in de week je post open

Net als bij het inloggen op een bankrekening vinden veel Nederlanders het niet leuk om hun eigen post open te maken, terwijl dat heel belangrijk is. Misschien lukt het niet om elke dag je post te openen, maar doe het dan ten minste een keer per week op een vaste dag.

Leg ook al je post op een vaste plek neer zodat het niet overal rondslingert, en je het later goed kunt bekijken.

3. Doe de administratie samen met iemand

Sporten doen veel Nederlanders ook samen omdat ze elkaar zo kunnen motiveren. Doe dat ook met je administratie. Doe het bijvoorbeeld met een vriendin die er iets beter in is.

Plan één keer in de maand een vaste dag. "Ik heb klanten waar ik een keer in de maand kom om de post te openen en de rekeningen te betalen. Maar daar hoef je geen budgetcoach voor in te huren; doe het met een vriendin samen", zegt Lisa. 

4. Krijg email coaching van het Nibud

Het Nibud heeft nu gratis email coaching waarmee je jouw financien binnen acht weken op orde hebt. Je krijgt dan wekelijkse mails met informatie, geheugensteuntjes, praktische uitleg en tips. 

Hier kun je je aanmelden voor die coaching. Wil je liever coaching via Whatsapp? Dat kan dan moet je een appje sturen naar het NIBUD op 030 - 702 39 99. 

Check ook: Acht tekenen dat je teveel schulden hebt

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›