IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is bitcoin een beursindicator?

Bitcoin, de zeer volatiele cryptomunt, blijkt een nieuwe beursindicator te zijn. Dat heeft de invloedrijke investeerder Jeffrey Gundlach tegen Reuters gezegd, zo meldt BusinessInsider.

"Bitcoin sloot vorige week op het dieptepunt van het jaar en S&P 500 volgde deze week. Bitcoin blijft leiden", aldus Gundlach, die bekend staat als de Bond King van Wall Street.

Gundlach, die 119 miljard dollar beheert bij DoubleLine Capital, beweert al maanden dat bitcoin een voortrekkersrol vervult bij risicovolle activa en dat de vorige koersdips een trapsgewijs effect hebben gehad op andere risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen en obligaties.

Lees ook: De stand in cryptoland

Voorspellende kracht

Gundlach voegde eraan toe dat bitcoin nu zoveel voorspellende kracht heeft omdat de munt aan het eind vorig jaar de hoofdrolspeler was van het speculatieve sentiment. De bitcoin heeft een wilde achtbaanrit achter de rug. De munt bereikte medio december een piek van iets minder dan 20.000 dollar.

Van december tot begin februari zakte de waarde echter naar circa 6600 dollar, om vervolgens begin maar weer terug te keren naar 11.500 dollar. Sindsdien is de prijs weer gestaag afgenomen tot rond de 6953 dollar.

Die crash van december betekent volgens Gundlach dat de speculatieve stemming uitgeput is geraakt. De prijs van de bitcoin ging vanaf half september steil omhoog en de S&P 500 versnelde volgens hem op precies hetzelfde moment. "De bitcoin-manie piekte medio december en daarna begon de munt meteen te crashen."

De opmars van de S&P 500 ging door tot 26 januari, maar "de bitcoin-crash schreeuwde dat de speculatieve manie al voorbij was. Toen stortte de S&P 500 in elkaar en voegde deze zich bij de val van bitcoin", aldus Gundlach.

Toen de S&P echter naar zijn dieptepunt dook, was bitcoin alweer bezig aan een herstel. Als gevolg daarvan vond de S&P een bodem en kroop de Nasdaq zelfs terug naar een nieuw hoogtepunt. "Maar toen dat nieuwe hoogtepunt werd bereikt, was bitcoin al terug in de modus van een berenmarkt. Kort daarna doken aandelen ook omlaag."

'Bitcoin heeft top bereikt'

"Het is natuurlijk allemaal aan elkaar verbonden", zei Gundlach, die in januari al geloofde dat de prijs van bitcoin zijn hoogtepunt had bereikt.

Hij blijft erg kritisch over de bitcoin. Hij denkt dat de bitcoin heel anders in elkaar zit dan de meeste mensen denken. "Mensen denken dat het enorm veilig en anoniem is en niet kan worden gehackt, maar ik heb het gevoel dat het het tegenovergestelde is", aldus Gundlach.

De belegger bezit zelf geen digitale valuta. "Ik heb geen bitcoin. Dit type belegging staat heel ver af van mijn conservatieve DNA", besluit hij.

Lees ook: Hoe houd je je bitcoins veilig?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Jeroen Buis 14 apr 2018 om 12:04 0
    "Mensen denken dat het enorm veilig en anoniem is en niet kan worden gehackt, maar ik heb het gevoel dat het het tegenovergestelde is", aldus Gundlach.

    "Ik heb het gevoel dat"
    Fijn dat er altijd weer mensen zijn die weinig of niets begrijpen van Bitcoin, maar toch weer een mening moeten geven.

    "Ik heb het gevoel dat het gaat regenen....." Maar het kan natuurlijk ook droog blijven. Is maar een gevoel per slot van rekening......

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Op deze aandelen zet Warren Buffett nu in

Warren Buffett gokt met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway op b... Lees verder ›