IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voorkom een beleggingsramp met deze vier regels

Normaal is het maken van fouten een goede leerschool. Maar beleggingsfouten maken terwijl je 30.000 euro van je zwaar verdiende spaargeld in de beurs hebt zitten, kan heel pijnlijk worden.

Daarom heeft persbureau Bloomberg vier regels opgesteld waarmee beleggers kunnen voorkomen dat ze een deel van hun spaargeld verliezen op de beurs. 

1. Blijf van nieuwe beleggingsproducten af

Nieuwe beleggingsproducten moeten altijd voor één beleggingscyclus vermeden worden. Meestal daalt de beurs na een aantal jaren van stijgingen en in die periodes van dalingen kun je kijken hoe die nieuwe beleggingsproducten zich houden.

Zo kwam er een tijdje terug een beleggingsproduct op de markt waarmee je kunt speculeren op de daling van de VIX-index, ook wel de angstindex genoemd. De VIX-index stijgt als de beweeglijkheid op de beurs stijgt en andersom.

Tijdens de onrust op de beurs in begin februari raakte dit beleggingsproduct met de naam Velocity Shares Inverse VIX ETN 95% van zijn waarde kwijt.

Lees ook: Drie redenen waarom het er zonnig uitziet voor aandelen

2. Leer van de historie

Veel beleggers dachten met hun inzet op een daling van de VIX, dat de beweeglijkheid niet meer terug zou komen. Maar het verleden leert je dat, vroeg of laat, de beweeglijkheid altijd weer terug komt. 

Kijk daarom goed naar de historie van de beurs en probeer daar van te leren.

3. Koop alleen dingen die je snapt

Het is de regel van een van de rijkste mensen ter wereld, super belegger Warren Buffett. Hij koopt alleen bedrijven die hij snapt.

Bloomberg columnist Barry Ritholtz snapt daarom ook niet dat veel beleggers geld hebben gezet op een daling van de bewegelijkheidsindex, de VIX. 

Check ook: Zo ga je om met beurscorrecties

4. Snap dat met meer rendement ook meer risico komt

Inzetten op een daling van de bewegelijkheidsindex was erg risicovol en leverde beleggers dan ook een rendement op van 300% op in de achttien maanden tot februari, maar veel rendement komt ook met meer risico, zegt Ritholtz.

Of het nou meer rendement is op obligaties of beter presterende aandelen; dit is een belangrijke regel voor beleggers. Als je denkt dat er geen risico verbonden is aan veel rendement dan kom je binnenkort van een koude kermis thuis.

Veel beleggers die hebben ingezet op een daling van de bewegelijkheidsindex zijn zwaar getroffen door de daling, maar lange termijn beleggers die investeren in simpele indexproducten zijn de winnaars.

Lees ook: Een beurscorrectie? Geen vloek maar een zegen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op deze aandelen zet Warren Buffett nu in

Warren Buffett gokt met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway op b... Lees verder ›