IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze invloed heeft inflatie op je geld

De inflatie is de laatste tijd met een opmars bezig. Steeds meer economen denken dat de inflatie nog verder kan oplopen in de komende jaren. Zo ook Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV vermogensbeheerder.

Maar wat is inflatie eigenlijk, hoe ontstaat het en wat voor effect heeft het concreet op jouw geld? Dit zegt de Van Dale erover:

in·fla·tie: waardevermindering van het geld, hetgeen leidt tot prijsstijgingen

Hoe ontstaat die inflatie? Volgens Edin Mujagic zijn er een aantal stappen die leiden tot inflatie. In eerste instantie zijn er de centrale banken die de rente verlagen. De lage rente jaagt vervolgens de economische groei aan. 

Dat gebeurt om twee redenen, volgens de hoofdeconoom. Ten eerste omdat sparen niks meer oplevert en ten tweede omdat je over geleend geld weinig rente betaalt, waardoor mensen meer geld uitgeven.

Stijgende vraag

In een groeiende economie ontstaat naar verloop van tijd steeds meer vraag naar goederen en diensten. Bedrijven kunnen dat op een gegeven moment niet meer bijbenen en gaan extra mensen aannemen waardoor de lonen stijgen. Uiteindelijk moeten bedrijven dan ook meer voor hun producten vragen en voilà: daar is inflatie.

Normaal zie je dan binnen anderhalf tot drie jaar een aantrekkende inflatie, maar omdat de situatie nu abnormaal is met centrale banken die gigantisch veel geld in de economie pompen, duurt het langer voordat de inflatie echt aantrekt. 

Mujagic ziet dat na vele jaren nu ook dat de inflatie eindelijk aantrekt en het beleid van de centrale banken werkt. Met de aantrekkende economiedenkt de hoofdeconoom dat de inflatie ook verder zal stijgen in 2018 en 2019.  

Lees ook: Sparen levert weer wat op

Wat voor effect heeft inflatie?

"Normaal gesproken zou de spaarrente inflatie moeten volgen. Dat is in het verleden altijd zo geweest, omdat centrale banken de rente verhogen met de inflatie. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gezegd dat het de rente op 0% houdt in 2018 en 2019 dus de spaarrente blijft ook 0% in de eurozone."

Dus normaal zou je meer spaarrente moeten krijgen, maar met de ECB aan de knoppen krijg je dat de eerste twee jaar nog niet. Naast sparen maakt inflatie het leven ook duurder. 

Mujagic: "Inflatie betekent heel simpel dat de prijzen van goederen en diensten waar wij elke maand ons geld aan uitgeven, stijgt. Dat betekent dat voor iedere Nederlander de uitgaven stijgen. Het leven wordt dus duurder."

Daarentegen is inflatie voor aandelenkoersen wel weer positief. "Over het algemeen is een licht stijgende inflatie positief voor de aandelenkoersen. Hele hoge inflatie gaat echter niet goed samen met koersen."

Check ook: Wat is een centrale bank?

Slecht voor obligaties

Veel Nederlanders zitten niet alleen in aandelen, maar ook in obligaties en die houden minder van inflatie. "Met inflatie gaat de waarde van je obligatie omlaag. Het is de ergste vijand voor obligaties."

"De meeste Nederlanders zitten in passieve obligatiefondsen die niet beschermd zijn tegen inflatie. Als de inflatie door blijft stijgen, zoals de voorspelling is, dan zal de waarde van hun beleggingen omlaag gaan."

Tegen beleggers geeft Mujagic de tip om niet te beleggen in passieve obligatiefondsen, maar juist te beleggen in actieve obligatiefondsen die zichzelf beschermen tegen het risico van inflatie. 

Inflatie en pensioen

Dan naar je pensioen; welke invloed heeft inflatie op je pensioen? Daar heeft het veel effect op. "Normaal verhogen pensioenfondsen in Nederland hun pensioenuitkeringen met de inflatie. Door de crisis van de afgelopen jaren hebben ze dat niet gedaan, omdat ze onvoldoende geld hadden."

"Als ik kijk naar de financiele situatie bij veel pensioenfondsen nu dan is de kans heel groot dat ze zowel dit jaar als volgend jaar de uitkeringen niet mogen verhogen met de inflatie."

"Dat betekent dat het inkomen van gepensioneerden gelijk blijft terwijl de uitgaven stijgen. Je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat dit het geen goed nieuws is."

Is inflatie goed of slecht?

Majugic ziet inflatie uiteindelijk als een slechte zaak. "Inflatie is alleen goed voor mensen, bedrijven en landen die heel veel schulden hebben. Als je kijkt naar alle bezittingen van Nederlanders en alle schulden dan hebben we meer bezittingen. Dus wij hebben geen baat bij inflatie."

Lees ook: Hoe goed is jouw pensioenregeling? Check de ranglijst

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 21 maart 2018 06:32 0
    "Dat gebeurt om twee redenen, volgens de hoofdeconoom. Ten eerste omdat sparen niks meer oplevert en ten tweede omdat je over geleend geld weinig rente betaalt, waardoor mensen meer geld uitgeven."

    Dit is waar voor schuldenlanden (lees: Zuid-Europa). Voor spaarlanden (Noord-Europa) is het juist omgekeerd: doordat de spaarrente niet meer meehelpt spaardoelen te bereiken moet, en de inflatie zelfs actief tegenwerkt, moet er meer ingelegd worden om op tijd het doelbedrag te bereiken, en wordt er dus minder uitgegeven.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

De koers van de bitcoin heeft een mooie rit naar boven gemaakt en nadert... Lees verder ›