IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer dan de helft van de cryptobeursgangen mislukte

Veel mensen scheppen op over al het geld dat ze al dan niet verdiend hebben met cryptobeursgangen, in het Engels initial coin offering (ico) genoemd, maar als ze geld verliezen, hoor je ze waarschijnlijk niet. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de vorig jaar uitgeschreven ico's vorig jaar mislukte, schrijft Businessinsider.

Voor wie het nog niet weet: een ico is een vorm van crowdfunding waarbij een bedrijf een zelfgemaakte cryptovaluta verkoopt aan geinteresseerden. Op deze manier kunnen ze geld ophalen zonder aan veel regels te voldoen zoals bij aandelen.

5,6 miljard dollar opgehaald

Er is met deze cryptobeursgangen in 2017 voor 5,6 miljard dollar opgehaald. Er waren 435 succesvolle beursgangen die gemiddeld 12,7 miljoen dollar ophaalden. In totaal waren er 913 beursgangen, wat betekent dat maar 48% hiervan succesvol was. 

De grootste ico van vorig jaar was Filecoin, een project dat een gedecentraliseerde data opslag wil bouwen op basis van blockchain. Dit project haalde in september 257 miljoen dollar op.

De meeste mensen die investeren in dit soort project zijn kleine beleggers, maar grote fondsen kijken steeds vaker naar de gigantische winsten die deze beursgangen kunnen opleveren.

ICO's leverden gemiddeld 12,8 inleg op

Gemiddeld leverden deze crypto-investeringen 12,8 keer de inleg op in 2017, terwijl de twee grootste munten ethereum en bitcoin respectievelijk 7,7 keer en 4,9 keer stegen. 

Maar niet alle ico's zijn hetzelfde. Vooral een handjevol munten die in het begin van 2017 werden gelanceerd, deden het erg goed en dat vertekent het beeld voor de hele markt, die sindsdien in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen.

Er zijn ook steeds meer experts die zich zorgen maken over de ico-markt, die meer aandacht krijgt van toezichthouders vanwege het vele geld wat erheen vloeit.

Zo zegt het fonds Fabric Ventures, dat geld investeert in de cryptowereld: "Het grootste deel van de investeerders is meer geinteresseerd in het speculatieve aspect van cryptovaluta dan in effectiviteit van deze munten of de open source ontwikkeling."

Veel van deze projecten krijgen gelijk aan het begin bergen met geld binnen, zonder dat ze echt iets hebben gepresteerd, waardoor deze teams misschien moeite hebben om nog gemotiveerd te zijn.

Fabric Ventures verwacht dat echt alleen goede projecten overblijven die geld ophalen en veel efficienter zullen opereren. 

Lees ook: De stand in cryptoland

Lees ook:

Cryptodip lijkt voorbij: hoe nu verder met de bitcoin?

De koers van de cryptomunt is door een belangrijk weerstandsniveau gebro... Lees verder ›