IEXGeld

Dossiers

Profiel

Te hoge WOZ-waarde? Zo maak je bezwaar

Huizenbezitters en huurders zijn weer de pineut nu veel gemeentes opnieuw fout zitten met sommige jaarlijkse inschattingen van de WOZ-waarde. Die verkeerde inschatting blijkt uit een peiling van de Verening de Vastelastenbond, schrijft EUfin.nl

“Veel gemeenten schatten de WOZ-waarde veel te hoog in”, betoogt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “De consequentie hiervan is een stijging van allerlei belastingen die aan de WOZ-waarde gekoppeld zijn.”

Ten eerste wordt deze waarde gebruikt voor het vaststellen van hoeveel onroerendzaakbelasting (OZB) je jaarlijks moet betalen. Daarnaast worden ook andere gemeentelijke belastingen en heffingen met de WOZ-waarde bepaald, zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.

Maar niet alleen gemeentes gebruiken het bedrag om belastingen vast te stellen, ook het water- of hoogheemraadschap gebruikt hem voor het vaststellen van hun belasting.

En dat is het nog niet; de Belastingdienst gebruikt de waarde ook om je eigenwoningforfait te bepalen. Dat is een percentage van de waarde van je woning dat je moet optellen bij je bruto inkomen.

Lees ook: Jij en je hypotheek in 2017: wat verandert er?

Wat is de WOZ-waarde?

Huiseigenaren ontvangen uiterlijk in februari de WOZ-waarde. Het is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. Dat doet de gemeente op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning.

De eerste miljoen brieven van gemeentes over de WOZ-waarde vielen de afgelopen weken op de deurmat van huiseigenaren. De Vereniging de Vastelastenbond verwacht dat een groter aantal huizenbezitters en huurders in 2018 bezwaar aantekent tegen het bedrag waarmee de gemeente op de proppen komt.

De voorspelling is dat de WOZ-waarde in 2018 gemiddeld met 7% stijgt. De verschillen tussen de regio’s zijn groot. In de randstad is de stijging met gemiddeld 12% het grootst. Noord-Brabant laat een stijging van 5% zien.

“Huizenbezitters en huurders voelen een toename van de WOZ-waarde in hun portemonnee”, vervolgt Dirk Jan Wolfert. “Zij betalen de rekening in de vorm van allerlei belastingen die aan de WOZ-waarde gekoppeld zijn.”

Check ook: Stijgt of daalt de woningprijs in jouw regio?

Hoe maak je bezwaar?

De Consumentenbond raadt huurders en huizenbezitters aan om de WOZ-waarde te controleren, zegt het op haar website. Een te hoge of een te lage waarde kan honderden of zelfs duizenden euro’s kosten.

Als de waarde niet klopt dan moet je binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente. Dit geldt voor zowel voor huurders en eigenaren. Zowel bezwaar maken bij de gemeente als beroep instellen bij de rechter mag en kun je prima zelf doen. Controleer de mogelijkheden op de website van je gemeente, aldus de Consumentenbond.

Vaak krijg je de WOZ-waarde bij veel gemeentes al met één telefoontje en sterke argumenten naar beneden. Lukt dat niet, dan kun je alsnog binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken.

Lees ook: Hypotheekrente op hol?